Vissza
 • 2023.06.02
 • Bakó Kata

Eleven tavasz, Robottárs Vállalat, Cukiságfaktor és Pöttyhangok, avagy a Könyvhét előtt is van élet

Bakó Kata programajánlója.

Kollázs Garázs – Közösségi Garázsvásár

A verőcei Kollázs mindig igényes közösségi programokkal vár benneteket. Most garázsvásár lesz, ahol a padlások zugaiból és a gardróbok mélyéről napfényre kerülő kincsek közül válogathattok. Menjetek portyázni, hátha találkoztok a szomszédokkal is!

Verőce, Kollázs; június 3. szombat, 10.00–17.00
További információk: ITT

DÍJAK

Merítés-díj

Nemcsak Az Év Gyerekkönyve-díj rövidlistáit figyelik árgus szemmel az igényes gyermek- és ifjúsági irodalmat kedvelők, hiszen pár napja a Merítés Díj Gyermekirodalmi kategóriájának TOP10-listáját is ismerhetjük.
Íme a lista:
Bojti Anna: Csend apó kertje
Czernák Eszter: Segíthetek, méhecske?
Gimesi Dóra: Emma csöndje
Kertész Erzsi: Hagyjatok békén!
Kiss Judit Ágnes: Cirka és Firka
Rádai Andrea: Tündérek a tajgán
Simonyi Cecília: Noé bárkája
Tasi Katalin: Lányka, tükörben
Tóth Krisztina: Világpuszi
Vibók Ildi: Furi

Szeretettel gratulálunk a listás könyvek szerzőinek!

A köteteket részletesen megismerhetitek: ITT

Pagony Vándortoll-díj

Átadták a Nyári PagonyFeszten az illusztrátorok munkáját dicsérő Pagony Vándortoll-díjat. Az idei díjazott Szegedi Katalin illusztrátor lett, aki meglepetésekkel teli napjáról ITT mesélt nektek. Szegedi Katalin munkásságáról a Pagony Kiadó oldalán olvashattok: ITT

Szeretettel gratulálunk!

Mesemondás – történetmesélés

Gyermeknap a Macskakőben

Csupa ÖRÖM a világ – a „Gyöngyenjáró” élőszavas meseműhelye tart csodás gyereknapot a soproni Macskakő Gyermekmúzeumban. Becska Zsóka (mesterfokozatú óvodapedagógus, bábpedagógus, művészeti oktató, Népmesekincstár-foglalkozásvezető), Bedő Zsuzsanna (gyógypedagógus, bábpedagógus, művészeti oktató), Csizovszki Zsóka (óvodapedagógus, pszichológus), Nébli Eszter és Szekendi Mónika óvodapedagógusok benneteket is szeretettel várnak. Menjetek, legyetek együtt, és hallgassátok a mesét!

Sopron, Macskakő Gyermekmúzeum; június 3. szombat, 15.00–17.00
Bővebben: ITT

A Gellért-hegy titkai – Gévai Csilla mesélős családi sétája

Gévai Csilla illusztrátor és író mesélős sétát tart a Gellért fürdő kútjától a Kelenhegyi úti műteremházig. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött programra gyerekek és családtagjaik mehetnek, a sétán legfeljebb húsz fő vehet részt.

Budapest, a Gellért Hotel előtti kút; június 3. szombat, 16.00
Bővebb információ: ITT

Programajánló – Játék a földgömbbel: egy ország, egy mese

Zalka Csenge Virág a minap izgalmas történetmesélő játékkal nyűgözte le a mesék és mítoszok, a távoli tájak és kultúrák szerelmeseit. A Dunaharaszti Városi Könyvtárban tartott mesedélutánra kisiskolás kortól várták a résztvevőket. Zalka Csenge Virág egy-egy ilyen alkalomra 204 mesét visz a tarisznyában, hogy aztán a helyszínen elmesélje a világ országainak és népeinek egy-egy meséjét – attól függően, hogy hogy a közönség és a szerencse melyik népet választja ki. Arra biztatunk benneteket, hogy ha tehetitek, hívjátok el Csengét, legyetek ti is részesei a csodának!

Bővebb információ: ITT

ZENEPEDAGÓGIA

Évadzáró Ringató

A MüPa kiemelt helyszíne a Ringató módszertanát és foglalkozásait választó mamáknak, babáknak. Június első szombatján Gállné Gróh Ilona és Gáll Viktória lesznek az Évadzáró Ringató házigazdái, vendégük Navratil Andrea népdalénekes. Együtt, és persze veletek zárják majd az évadot mesés-dalos-játékos hangulatban.
Figyelem: az ölbéli játékokat nyáron se hagyjátok ki a napi örömködésekből!

Budapest, Müpa – Üvegterem; június 3. szombat, 11.00–12.00
További információk és jegyvásárlás: ITT

KONFERENCIA

Művészettel nevelés, művészetre nevelés – 6. Művészetpedagógiai Konferencia

Június közepén hatodik alkalommal rendezik meg a Művészetpedagógiai Konferenciasorozatot.
Június 14-én a Magyar Képzőművészeti Egyetemen kiállításokkal várják a résztvevőket, majd június 15-én és 16-án az MMA Művészetelméleti Tagozatával együttműködésben, a Pesti Vigadóban plenáris és szekcióelőadások, workshopok lesznek. A rendezvény idei témája: a vizuális kultúra.
A programot jó szívvel ajánljuk pedagógusoknak és a téma iránt érdeklődőknek.

Budapest, Magyar Képzőművészeti Egyetem és Pesti Vigadó,
2023. június 14. (szerda) - június 16. (péntek)

További részletek, programok, regisztráció: ITT és ITT

KÖNYVBEMUTATÓ

Pöttyös délelőtt az Arnoldóban a Vivandrával

A múlt héten adtunk hírt ITT, hogy a Vivandra Kiadó jóvoltából itthon is megjelenik Hervé Tullet Pötty-könyvének (hangos) folytatása (OH! Pötty Hangok). Most a könyvbemutató hírét hoztuk el nektek; a szervezők azt kérik, hogy a pöttyözéshez hozzatok színes tollakat vagy ceruzát. Pöttyre fel! OH!

Budapest, Gross Arnold Galéria Kávézó; június 3. szombat, 11.00
Bővebben: ITT

TÁBOROK

Bársony Árok fantáziatábor

A fantáziatáborba olyan tíz–tizenhat éves jelentkezőket várnak, akik nem restek a kalandra. „A táborba való megérkezéssel átszellemülünk egy másik világba, itt már nem gyerekek és szeniorok vagyunk, hanem harcosok, mágusok, tündék, goblinok vagy bármilyen más képzeletbeli lények, amik csak szeretnénk” – olvashatjuk az ajánlóban. A kalandos, ugyanakkor komoly szabályok betartását is elváró tábor részvételi díja tartalmazza a tábori helyszínre való utazást, a 13 nap táborozást teljes ellátással, felügyelettel, programokkal és csodás élményekkel. Ha van kedvetek hozzá, ne hagyjátok ki ezt a meghatározó élményt! 

Sáta, Sátai turistaház; augusztus 7. hétfő – augusztus 20. vasárnap
További részletek: ITT és ITT

Robottárs vállalat – Színházi alkotótábor 5–8. osztályosoknak az Örkény Színházban

Most nyáron a jövőbe utazhatnak az Örkény Színház nyári táborozói. A napközis tábor felső tagozatos résztvevői közösen írják meg és játsszák el történetüket. Az alkotást nemcsak a gyermeki fantázia, hanem a Nobel-díjas Kazuo Ishiguro Klara és a Nap című regénye is segíti. Játékmesterek: Milovits Hanna, Kabdebon Dominik, az ÖrkényKÖZ drámainstuktorai.
Jelentkezési határidő: 2023. június 19.

Budapest, Örkény István Színház;
június 26. hétfő – június 30. péntek, mindennap: 9.00–16.00
További információk és jelentkezés: ITT és ITT

Nyári alkotótáborok a Ludwig Múzeumban

A Ludwig Múzeum idei nyári táborai a Cukiságfaktor című kiállításhoz kapcsolódnak.
Négy tábort rendeznek három korosztály számára, mégpedig így: 

 1. Cuki vagy nem cuki – tábor tizenhárom–tizennyolc éveseknek
  július 10. hétfő – június 14. péntek, mindennap: 09.00–17.00

A táborban olyan műveket, alkotófolyamatokat, témákat járhattok körbe, amelyeket főként a közösségi média közvetít és képvisel. Beszélgethettek arról, hogy mi a giccs, hogy mit pótol, mit jelent és miért szükséges a mai világban megjelenő cukiság. Az utolsó napon kiállítást rendezhettek.
Jelentkezési határidő: június 26.

 1. Az én cuki figurám legújabb kalandjai – tábor hat–tizenkét éveseknek
  június 19. hétfő – június 23. péntek, mindennap: 08.00–16.00
  június 26. hétfő – június 30. péntek, mindennap: 08.00–16.00

Hozd el a kedvenc plüssállatodat, mutasd be, jellemezd, mesélj vele és általa! És közben megtudhatod, miért kedves, különleges vagy éppen cuki egy plüss. Történetmesélés a javából.
Jelentkezési határidő: június 12.

 1. De cuki vagy! Tényleg? – önismereti tábor tizenhat–huszonhat éveseknek
  július 17. hétfő – július 21. péntek, mindennap: 10.00–17.00

„Az ötnapos önismereti tábor lehetőséget ad, hogy a művészet befogadó és alkotó oldalán is foglalkozzunk a cselekedeteink mögött húzódó, gyakran önmagunk elől is gondosan eltitkolt személyiségünk feltárásával.” A táborban való részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget!
Jelentkezési határidő: július 7.

Bővebb információ, kapcsolattartók, jelentkezés: ITT

KÖNYVTÁRAK

Családbarát hely lett a Hamvas Béla Városi Könyvtár

Belegondoltatok már abba, hogy a könyvtáros is ember? S ha ember, akkor szereti jól és megbecsült kollégaként érezni magát a munkahelyén? Százhalombattán biztos így van, hiszen családbarát munkahely lett a könyvtár. Örömmel ajánljuk a könyvtár vezetőjének, Kovács Mariannának (a A népmese napja megálmodójának) az írását, melyet elolvashattok: ITT

Bakó Kata