Vissza
  • 2023.05.26
  • Bakó Katalin

Szervusztok, pajtikák!

(Báb)színház az egész világ, és az Ünnepi Könyvhét is közeleg

Bakó Kata programajánlója.

MESEJÁTÉK ÉS SZÍNHÁZ

N. Tóth Anikó: A kacagó királykisasszony – ősbemutató

A Komáromi Jókai Színházban május 25-én premier volt: N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékának ősbemutatóját láthatta a közönség. A darabot, melynek szövege egyben a Dialóg nonprofit szervezet Dráma 21 című, két évvel korábbi drámapályázatának győztes alkotása, Matusek Attila rendezte. Ha tehetitek, nézzétek meg ti is, milyen egy kacagó királykisasszony.

Komáromi Jókai Színház; ősbemutató: május 25.
A következő előadásról a színház honlapján értesülhettek.

Színlap és információk: ITT

Elkészült Fabók Mancsiék színháza – nyit a Zsámbéki Zsöllyekert

Közhírré tétetik, hogy kertszínház nyílik Zsámbékon, a Romtemplom szomszédságában, Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád birtokán, ahol a vásári bábjátékosok színe-javával találkozhat majd a közönség. A régóta óhajtott kertszínház a pünkösdi hétvégén nyitja meg kapuit a Zsöllyekert Fesztivál keretében. Tessék, csak tessék! Kicsi is és nagy is láthat most csudát, persze csak akkor, ha elmegy a Zsöllyekert Fesztiválra.
Az előadások után garantált a vidámság és az édes szájíz, lesz móka és kacagás!

Zsámbék, Zsöllyekert; május 26. péntek, 18.00 – május 29. hétfő, 21.00
Részletes program: ITT 

GYEREKNAP

Kövér Béla Bábszínház – Tengerhab Gyereknap
(A 10. Színházi Olimpia „Szervusztok, pajtikák”-programja)

A szegedi Kövér Béla Bábszínház számos hazai és nemzetközi bábos produkcióval, koncertekkel, interaktív játékterekkel várja gyermeknap alkalmából a bábelőadásokért rajongó kicsiket és nagyokat. Az ingyenes fesztiválon lesznek vásári kesztyűbábok, óriásbábok, vásári játék, mutatványosok, nézhettek mechanikus színházat, de tűzzsonglőrök is várnak titeket. Emellett játszóterek és kézműves-foglalkozások sokasága gondoskodik a vidám hangulatról. Menjetek Szegedre!

Szeged, Móra Ferenc park; május 26. péntek, 10.00 – május. 28. vasárnap, 19.00
A teljes és részletes programot megtaláljátok: ITT

Legyél te is könyvtáros! – Gyereknap a Gödöllői Városi Könyvtárban

A gödöllői könyvtár mindig friss, innovatív programokkal csalogatja a látogatóit. A gyerek és kamasz olvasókat most arra biztatják, hogy a hétvégi gyereknapon próbálják ki, milyen könyvtárosnak lenni: vagyis menjenek be a könyvtárospult mögé, és adják ki a saját könyveiket. Próbáljátok ki, milyen a vonalkódolvasó hangja!

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, május 26. péntek, nyitvatartás alatt
Bővebben: ITT

Fantázia-sziget a Margitszigeten

A Budapest Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár különleges programokkal készül a gyereknapra. A Zenebona-zátonynál lesz Kaláka-koncert, bemutatkozik az Aranyszamár Bábszínház, énekelhettek Szalóki Ágival (Zümmögő idő) és Sőnfeld Mátyással (Zenebatyu). Itt lesz a Fantáziasziget-pályázat makettkiállítása és a pályázatra beérkezett művek eredményhirdetése is.

Az Alkotó-kikötőben kézműves-foglalkozások és óriás társasjátékok várnak benneteket, míg a Mese-tenger partján Bumberák Maja, Kerekes Valéria, Vig Balázs, Agócs Írisz, Dienes Éva, Olgi néni és Lovranits Júlia vár benneteket papírszínházzal, izgalmas foglalkozásokkal, élőszavas meséléssel.

Budapest, Margitsziget, Kristály Színtér; május 28. vasárnap, 10.00–16.00
Részletes program: ITT

GYEREKKÖNYVES KIADÓK A KÖNYVHÉTEN 

Az alábbiakban betűrendbe szedve találjátok a 94. Ünnepi Könyvhéten elérhető főbb gyerekkönyves kiadókat. Megtaláljátok a kiadók elérhetőségét, illetve a náluk dedikáló szerzők listáját is. Azért a többi kiadót se hagyjátok ki a könyvheti túrátok során! 

Babilon Kiadó

A kiadó Ünnepi Könyvhétre megjelent újdonságait most a szerzőkkel és az illusztrátorokkal együtt ünnepelhetitek.
Akikkel találkozhattok: Fenyvesi Orsolya és Miklya Emese; Vakulya Norbert és Varga Zoltán, valamint Komjáthy Nessie és Fodor Anikó dedikál. Ünnepeljetek közösen!
28-as pavilon
Részletek: ITT

Csirimojó

A kiadó most is Cseh Köztársaság Nagykövetségének támogatásával vehet részt az Ünnepi Könyvhéten.

55-ös pavilon
Az eseményt megtaláljátok: ITT

Cerkabella

Kilenc szerző, hat könyv és három illusztrátor várja a a Cerkabella standján az érdeklődőket.

25-ös pavilon
Részletek: ITT

Kisgombos Kiadó

Dedikál: Berg Judit (A Möbius-akta) – június 11. vasárnap, 11.00

25-ös stand
Részletesebben: ITT

Manó Könyvek

Az 54-es standon várják az olvasókat, lesz MeseTérkép is!
Részletek: ITT

Móra Könyvkiadó és Trend Kiadó

Dedikáló szerzők: Marék Veronika, Majoros Nóra és Tuza Edit, Nógrádi Gábor és Bertóthy Ágnes, Kiss Attila és Herbszt László, Dr. Eigner Bernadett; Miklya Luzsányi Mónika, Holden Rose és Oravecz Gergely; Balázs Ágnes; Zalka Csenge Virág és Orosz Annabella, Lackfi János és Szabó Imola Julianna.

59-es stand
Bővebben: ITT

Lampion Könyvek

Dedikáló szerzők: Bajzáth Mária, Simonyi Cecília, Mikó Csaba, Schmal Róza, Berg Judit, M. Kácsor Zoltán, Szűcs Ádám és Tittel Kinga. 

23-as stand
Részletes programok: ITT

Pagony Kiadó

Íme, a dedikáló szerzők listája: Berg Judit és Rátkai Kornél; Agócs Írisz; Kertész Erzsi, Orosz Annabella és Széll Adrienn; Wéber Anikó és Horváth Ildi; Dániel András; Vadadi Adrienn, Egri Mónika és Kőszeghy Csilla; Kovács Tamás és Szinvai Dániel; Marék Veronika és Dániel András; Pásztohy Panka;  Czernák Eszter;  Rádai Andrea, Sipos Fanni és Szert-Szabó Dorottya, valamint a Költővel nem járnék, a Viszek egy szívet és a 3-5-8 perces állatos mesék című antológiák szerzői

Pagony-stand;
Részletes programok: ITT

PETŐFI200

Petőfi-céh – pipakészítés-workshop Petőfi Sándor pipái kapcsán

A most ajánlott esemény kapcsán ez a Petőfi-idézet jutott eszembe: „Befordúltam a konyhára, / Rágyujtottam a pipára…” (1843). Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyenek a reformkori pipák, és hogyan kell őket készíteni, akkor menjetek el a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi-céh-sorozatának mostani alkalmára. A programot főként magyartanároknak ajánljuk.

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum; június 9. péntek, 17.00–20.00
További részletek és jegyvásárlás: ITT és ITT

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

Gyermek- és ifjúsági irodalom szakirányú továbbképzési szak

Augusztus végéig jelentkezhettek a KRE Gyerekirodalom szakirányú továbbképzésére. Az idén tízesztendős kurzus két féléves, oktatói a hazai gyermekirodalommal foglalkozó neves és hiteles szakemberek. Ha tehetitek, jelentkezzetek, a határidő: 

Részletes információk: ITT és ITT

TÁBOROK (mert sosincs vége)

Kreatív írótábor Gödöllőn 

Évek óta nagy hagyománya van a kamaszok számára szervezett táboroknak a Gödöllői Városi Könyvtárban. A mostani téma a kreatív írás lesz: inspiráló feladatok és jó hangulat segítségével hozhatjátok felszínre a bennetek rejlő tehetséget. A tizennégy éven felüliek számára meghirdetett tábor ingyenes, de feltétele, hogy a résztvevők könyvtári tagok legyenek. A jelentkezés határideje: június 15. csütörtök.

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ,
június 29. csütörtök – július 1. szombat

Részletek és jelentkezés: ITT és ITT

ÉJSZAKAI HAJCIHŐ

Éjszaka a Bábszínházban

Jártál már a Bábszínházban? Na és jártál már a Bábszínházban éjszaka…?
Ezennel sok szeretettel meghívunk Ben, a Gengszter nagyi előadás főszereplőjének születésnapjára. A fogkefédet és a pizsamádat semmiképp se hagyd otthon, hiszen ittalvós lesz a buli!” Fontos információ, hogy az Éjszaka a Bábszínházban című programra tíz-tizenkét éveseket várnak, és természetesen: szülők kizárva!
A programot Hirmann Blankának és Végvári Viktóriának köszönhetitek!

Budapest Bábszínház; június. 10. szombat, 17.00 – június. 11. vasárnap, 9.00
További részletek és regisztráció: ITT és ITT

KÖNYVES HÍREK

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve – a BBC szerint

„A BBC kultúrarovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra” – olvashatjuk a Könyves Magazin cikkében.
Nagy örömünkre a teljes listában nemcsak olyan klasszikusok vannak, mint a Micimackó vagy a Harisnyás Pippi, hanem a hazai könyvpiacon még mindig ritkaságnak számító szöveg nélküli képkönyvek is helyet kaptak: a The Arrival (Shaun Tan, 2006), a The Snowman (Raymond Briggs, 1978) vagy a nemrég díjat IBBY-díjat nyert Wave (Suzy Lee, 2008).

A cikket és a teljes listát megtaláljátok: ITT és ITT

Dániel András: Mindenki mászkál

Dániel András legújabb könyve nem csak gyerekeknek szól. Ráadásul a főként illusztrációkat és minimális szöveget tartalmazó könyv oldalain a kezdetben firkaként létező különc és fura lények beszélgetésre, egyéni, páros és csoportos történetalkotásra ösztönzik az olvasókat. Próbáljátok ki ti is a Pagony gondozásában megjelenő könyvet, adjatok nevet, találjatok történeteket a szereplőknek!

A könyv születéséről és tartalmáról további részleteket tudhattok meg ITT és ITT

M. Kácsor Zoltán: A sárkányok fővárosa (Zabaszauruszok 6.)

A Lampion Könyvek gondozásában és Horváth Ildi új illusztrációival folytatódnak a Zabaszauruszok kalandjai – most a sárkányok fővárosában. Ha elolvassátok a legújabb részt, kiderül, a vaskalapos Háromig Számolok megmenti-e Tűzfészket a veszedelemtől.

További részletek: ITT

Peer Krisztina – Kele Fodor Ákos: Kibeszélő. Kényes témák gyereklélektana

A Tea Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre megjelenő Kibeszélő egyszerre szól felnőtteknek és gyerekeknek. A szülőknek lehetőséget ad arra, hogy végiggondolják, miként viszonyulnak a tabutémákhoz, a gyerekek nézőpontját pedig az egyes fejezetekhez tartozó versek mutatják be. A hiánypótló kötet értékét növeli, hogy az illusztrátor Máray Mariann.

További részletek: ITT

Hervé Tullet: OH! Pötty hangok

A Vivandra Books mindig felfrissíti a hazai könyvpiacot bátor és merész kiadványaival. Most Hervé Tullet legújabb könyvét hozta el Magyarországra, hogy hangot adjanak a pöttyöknek. Adjatok hangot nekik ti is! 

A kötetről bővebben: ITT és ITT

 Bakó Kata