Vissza
  • 2020.10.16

Csoda és Kósza, Mátyás király és Margó Fesztivál az ősz derekán

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Illusztrációs tanulmánykötet a Tempevölgynél

Megjelent Révész Emese művészettörténész tanulmánykötete az illusztrációról, Mentés másként – könyvillusztráció tegnapról mára címmel a balatonfüredi Tempevölgy kiadónál. „Tartalmát tekintve ez a kötet pontosan olyan lett, amilyennek szerettem volna: a klasszikusok (Zichy Mihály, Csók István, Kass János) mellett helyet kaptak benne a kortársak (Orosz István, Gaál József, Roskó Gábor, Szüts Miklós), és velük együtt itt vannak a gyerekkönyves írásaim. Utóbbiakat szándékosan nem akartam »szegregálni« egy külön kötetben, mert azonos beszédmódot és mércét érdemelnek” – írta a szerző a kötetről. Novemberben online könyvbemutató is várható erről a hiánypótló könyvről.

Bővebb információ itt

Inspiráló példaképek, valódi mesehősök – élőben

Egy szombati, október 17-i eseményre hívjuk fel a figyelmet: Inspiráló példaképek, valódi mesehősök címmel Szécsi Noémi beszélget 11:45-től a Várkert Bazár Kisszínpadán a Naphegy Kiadó életrajzi képeskönyv-sorozatának egyik szerzőjével; Kertész Edina íróval.  

Ne felejtsen el senki előre regisztrálni a részvételhez!

A Margó további programjait is ajánljuk mindenki figyelmébe múlt heti összefoglalónkból.

SZÍNHÁZ

Csoda és Kósza az Örkényben

Ha valaki még nem látta volna, vasárnap, október 18-án tizenegy órától bepótolhatja az Örkény István Színházban Csoda és Kósza, a két gödöllői tanyasi ló őrült kalandjai, amelyeket Czigány Zoltán írt meg nagy sikerű mesekönyveiben, 2013 óta látható az Örkény színpadán. Parádés szereposztás, igazi könnyfakasztó kacagás. Imádjuk! 

Bővebb információ a darabról itt

KONCERT

Időradír és koppolás

Október 17-én 11 órától a Hej, Dunáról gyerekprogram  online koncertjei az A38 hajóról: Bíró Eszter Időradír című mesekoncertjén kívül látható lesz lesz Dávid Ádám író is, aki Koppány szavakkal focizik című meséjét hozza el.

Az összes program:

11:00 Bíró Eszter

11:40 Mary T. Csajághy

12:40 Aqua Manó Party

13:20 Dávid Ádám

14:20 Belvárosi Betyárok

A Hej, Dunáról Facebook-eseménye és programleírása.

KIÁLLÍTÁS

Az első Illusztrációs Fesztivál Miskolcon

A tavaly nagy sikerrel megrendezett első Budapesti Illusztrációs Fesztivál válogatott anyaga tekinthető meg Miskolcon, a Miskolci Galériában, október 9. és 29. között. A kiállítás hétfő kivételével 9 – 17 óráig látogatható.

Mindenkinek ajánljuk!

Pénteken nyílik a Graphifest!

A MOME Tervezőgrafika Tanszék és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében pénteken, október 17-én, 19 órakor nyílik meg a Graphifest 2020 grafikai kiállítás a MOME Groundon.

Online is lehet követni az eseményt, melynek megnyitóján adják át az idei Arany Rajzszög-díjakat is.

CSALÁDI

Mátyás, hol vagy? – A Klebelsberg Kultúrkúriában!

Vasárnap, október 18-án 16 órától lehet bekapcsolódni a Klebelsberg Kultúrkúriában egy izgalmasnak ígérkező interaktív játékba, amely a visegrádi reneszánsz királyi udvarba röpít minket. Míg Mátyás királyra és Beatrix királynéra vár az összegyűlt sereglet, addig tánc, muzsika, mese, ének és vitézi bajvívás teszi feledhetetlenné a várakozás perceit!

Részletek a Facebook-eseményben

FILM

Amit minden szülőnek látnia kell

…és valószínűleg sokan már látták is.

Az utóbbi idők egyik legfontosabb dokumentumfilmjét ajánljuk azoknak, akik még nem látták. Oláh Judit Visszatérés Epipóba című dokudrámája egy népszerű tanár, műsorszerkesztő néhány évvel ezelőtt napvilágra került zaklatásairól szól. Ebben a filmben az áldozatok szólalnak meg, de sok eredeti felvételt is láthatunk a tanár által vezetett szendrői nyári táborról, amely egyszerre volt a szabadság szigete és a legnyomasztóbb hely a résztvevőknek.

A filmet az HBO GO kínálatában lehet elérni ‒ érdemes.

Wittmann Ildikó