Vissza
  • 2020.10.08
  • Wittmann Ildikó

Margó Fesztivál, József Attila és mesehősök növényei

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Az Online Könyvklub folytatódik

Október 13-án, kedden 17:30-tól folytatódik a Tilos az Á Könyvek és a Pagony online könyvklubja. Ezúttal Bán Zsófia Vagánybagoly és a harmadik Á című gyerekkönyve lesz terítéken. A szerzők mellett gyakorló pedagógusok részvételével a könyv iskolai feldolgozásában is szeretnének segíteni.

A beszélgetés résztvevői Bán Zsófia, író; Koósné Sinkó Judit, az ELTE-TÓK mestertanára és Vinczellér Katalin, magyar-média szakos tanár lesznek.

Az esemény Facebook-linkje elérhető itt

FESZTIVÁL

Margó Fesztivál

Október 12-től 15-ig a Margó Extra online beszélgetéseivel indul, majd a Várkert Bazárban és a virtuális térben folytatódik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. A gyerekkönyvek háza tájáról ajánlunk programokat:

Október 16-án, pénteken Nógrádi Gáborral lesz online beszélgetés Koldus és királyfi a la 21. század címmel, itt az író legújabb ifjúsági regényéről lesz szó.

Október 17-én, szombaton 10 órától a Nagyszínpadon Dan Brown mesekönyvével, a Vad szimfóniával lehet megismerkedni. Érdekesség, hogy a nemzetközi bestsellernek magyar illusztrátora van, Susan Batori.

Regisztráció és bővebb információk itt.

10.15-től a Kisszínpadon Bartos Felíciánnal beszélget Dóka Péter szerkesztő. A beszélgetés apropója Bartos Felícián vadonatúj kalandregénye, amelynek címe Andris és a fehér démon.

11 órától a Kazamataszínpadon Finy Petra Bodzaszörp című mesekönyvéről mesél. Beszélgetőtársa Csapody Kinga, a Manó Könyvek szerkesztője lesz, közreműködik Molnár Piroska színművész.

Takács Mari illusztrátor idén szerzőként is debütált. Bingaminga, a nagy hírű varázsló című könyvéről a Várkert Bazár Kisszínpadán lesz beszélgetés, október 17-én, 11:15-től.

A 70 éves Móra Kiadó különleges gyermekvers-válogatáskötete, a Diridongó online beszélgetés témája lesz, szintén szombaton, október 17-én, 11:15-től. Mészáros Márton, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa és Szlukovényi Katalin, a Móra Kiadó szerkesztője fognak beszélgetni arról, vajon hogyan változott a gyerekvers, és a gyerekek versekhez való viszonya az elmúlt hét évtizedben.

12.30-tól a Kazamataszínpadon a Dodó – Egy történet zsarnokságról és szabadságról gyerekeknek című könyvet ismerhetjük meg. Pacskovszky Zsolt író és Oravecz Gergő illusztrátor könyvbemutató performanszát Dóka Péter főszerkesztő moderálja.

És igen, a Meseország mindenkié lesz szombaton, október 17-én, a Várkert Bazár Nagyszínpadán 12.30-tól. A nagy port kavaró formabontó meseantológia 2. megjelenése alkalmából szervezett beszélgetésen részt vesz: Kiss Judit Ágnes – szerző, Gangl Eszter - szerző, Botzheim György – tanító, Nagy Boldizsár – szerkesztő, Rédai Dorottya - projektvezető, a moderátor Szekeres Nikolett, a HUBBY elnöke.

Bemutatkozik egy különleges projekt is: A Pál utcai küldetés – mentsük meg Ernőt! Az interaktív történetet október 17-én, szombaton, 17:30-tól lehet látni és hallani élőben, a Kazamataszínpadon. Bemutatják a szerzők: Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila. A beszélgetésen részt vesz Balatoni József tanár, influencer, a moderátor Diószegi Endre irodalomtanár lesz.

Hej, Dunáról

A Hej, Dunáról gyerekprogram rendhagyó módon már csütörtökön, október 8-án lezajlott, de az események visszanézhetőek:

Hajós Erika - Lizi és a Mindentudó Porcica

Kiskalász zenekar

Mesehajó: Csizmás Kandúr

Zalán Tibor: Bobózások és Zizizések

Napraforgó Csoport: Vitéz Katinka

VERS+SZÍNHÁZ

József Attilát mindenkinek

Az egyik legkatartikusabb irodalmi élmény tizenéves korunkból szinte valamennyiünknek József Attila költészetének felfedezése. Remek alkalom nyílik erre pénteken , október 9-én is, 19 órától az óbudai Kulteátrum színpadán, ahol az Andaxínház Suttogók-estjén rajzolódik ki a különleges költői portré.

„Befelé hallgatózás. Személyesség, közvetlenség, bensőséges csendekkel. Csupa irónia, kihívó gyengédség, az élet egyszerű igenlése. Éles és lázadó. Közvetlen jelentés a máról, az egymásrautaltság érzéséről, a szabadságról. József Attila ismert és kevésbé ismert verseinek, belső hangjainak megidézése, ahogy ma bennünk rezdül.” – olvassuk tőlük.

Facebook-esemény

TERMÉSZET

Mesehősök növényei

A Füvészkert Szamóca Kiskertész Tanodájában október 10-én, szombaton délelőtt 10:00 és 11:15 órai kezdettel várják a gyerekeket kertészkedni és növényekkel ismerkedni.

„A Mesehősök növényei programunk célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A kedvenc mesehőssel való közös kertészkedés olyan gyerekkori élmény, amire mindig emlékezni fognak” – írják.

Regisztráció, belépőjegy-vásárlás és további információk a Facebook-eseményben

ZENE

Manó program a Concertóval

A Concerto Budapest most a mozdulatok és a zene harmóniáját mutatja be a gyerekeknek. Zenével, mozgással és humorral keresik az izgalmas, zene és tánc kapcsolatát firtató kérdésekre a választ.

A házigazda Iván Gábor, a Concerto Budapest ütőse, és állandó társa, a nélkülözhetetlen Méhes Csaba pantomimművész lesz. A program október 11-én, vasárnap lesz a Conterto zeneházban 15 órától.

Jegyek elővételben 1800 Ft-ért kaphatóak.

KÉZMŰVES

Cipősdobozból fényképezőgép?

A Ludwig Múzeum Időgép című kiállításához kapcsolódóan várnak mindenkit cipősdobozzal felszerelkezve a szombati családi délelőttre. A kreatív délelőttön mindenki elkészítheti a saját camera obscuráját.

A program október 10-én, szombaton 10:30-kor kezdődik, bővebb információ a Facebook-eseményben.

Wittmann Ildikó