Fotó: Bach Máté
Vissza
  • 2023.03.23
  • Veress Gyöngyi

Bolognai impressziók

Veress Gyöngyi színes élményei Bolognáról.

A Bologna Children's Book Fairt (La fiera del libro per ragazzi) idén hatvanadik alkalommal rendezték meg. Ez a csodálatos középkori város mélyen összeszövődött a gyerekirodalommal: 1963 óta minden tavasszal befogadó színterévé válik a világ legnagyobb gyerekkönyvvásárának. Káprázatos középkori és reneszánsz épületek – olykor ókori oszlopokkal díszítve –, végtelen árkádsorok, isteni boltok, reneszánsz szobrok, kilencszáz éves tornyok és olaszos nyüzsgés.

Veress Gyöngyi Bologna 2023-01

Bologna utcáin mindenütt ott hever a költészet, ám ilyenkor még koncentráltabban érezhető a jelenléte, a város tele a vásár színes, vidám plakátjaival, és külföldi gyerekkönyves szakemberek töltik meg estére a belvárosi vendéglőket.  

Veress Gyöngyi Bologna 2023-13

A szakmai könyvvásár területe szinte bejárhatatlan, befogadhatatlan: a legnagyobb ázsiai kiadóktól kezdve a világ legkisebb országainak bemutatkozó standjáig, a nyomdaipar képviselőitől az olasz képzőművészeti akadémiákig mindenki kitelepül erre a négy napra Bolognába.

Veress Gyöngyi Bologna 2023-02

Illusztrációs kiállítások, megnyitók, díjátadók, szakmai beszélgetések zajlanak és persze a könyvek kiadói jogainak értékesítése a nemzetközi piacon. Az e célra kialakított tárgyalók folyamatos telt házzal működtek, rövid idősávokban váltották egymást a partnerek a minimálstílusú fehér íróasztaloknál.

Veress Gyöngyi Bologna 2023-05

A magyar standon is élénk aktivitás volt tapasztalható: Rofusz Kinga idei BolognaRagazzi Braw Cross Media-díjazott Otthon című silent bookját (Vivandra Kiadó, 2018), a magyar kiadók által kiküldött könyveket, az Új Magyar Művészek – 12 Illusztrátor és az Új Magyar Gyerekkönyvek – 10 gyerekkönyv angol nyelvű 2023-as katalógusát is sokan lapozgatták, de tárgyalásokra, szakmai bemutatkozókra és magyar borkóstolós találkozóra is sor került.

Veress Gyöngyi Bologna 2023-06

A városban töltött két napom alatt az illusztrációs kiállításokon túl elsősorban a francia könyvújdonságokkal ismerkedtem, megfeszített tempóban igyekezve Bolognára is koncentrálni, átvenni a ritmusát ennek a nagyon élhető, izgalmas, lüktető városnak, amelynek a XI. században – világelsőként – alapított egyetemén az idők során diákként megfordult többek közt Dante, Kopernikusz, Petrarca és Boccaccio, és ahol ma is nyolcvanezer egyetemista tanul.

Vissza a vásárra: jöjjenek a franciák!

A számomra legszebb, legokosabb gyerekkönyvek elit osztagában egyértelműen dobogósak a francia kiadványok: bátor témák, őszinteség és valami franciás könnyed komolyság jellemzi őket, amit imádok. Nem seprik a szőnyeg alá a súlyos kérdéseket, viszont a témakezelés „hogyanja” nagyon eltér a gyerekkönyvek többségétől: nem tocsognak a bajban, nem nyomasztják a gyereket, nem a lelkiismeret-furdalásnak ásnak alapot, hanem asszertíven, egyszerűen jelölik ki a határokat és mutatnak irányt, és már gördül is tovább a cselekmény, humorral megbolondítva.

Igen jellemző az is, hogy gyönyörű kivitelezéssel párosul mindez: az illusztrációk épp annyira fontosak, mint a szövegek, egyenértékű a kettő – az illusztráció vonzza oda a tekintetet, ábrándozásra hív, majd a szöveggel szorosan együttműködve hat a befogadókra.

Veress Gyöngyi Bologna 2023-03
 

A bolognai könyvvásáron hatalmas területen sorakoztak a különböző francia kiadók, befogadóképességem határait feszegetve elolvastam jó néhány illusztrált albumot, úgynevezett picture bookot – egy szűk szegmensét csupán a több ezer kiállított kiadványnak.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Gyakoriak voltak az érzékenyítő könyvek, számos mű foglalkozik a természetvédelem kérdéskörével (L’ appel de la montagne [Hív a hegy], Saltimbanque kiadó, 2023; Le retour des loups [A farkasok visszatérése], Saltimbanque kiadó, 2022; Soif [Szomj], Mango kiadó, 2022).

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

A költözés témáját feldolgozó történetek is megjelennek – akárcsak a Rofusz Kinga-féle magyar Otthon –, ezek a gyerek szemszögéből mesélik el a változás mozzanatait, az új helyzethez való alkalmazkodás nehézségeinek és szépségeinek megélését (Rue du bout du monde [Világvége utca], Saltimbanque kiadó, 2022; La clé des champs [a cím egy középkori metafora: Továbbállni / Szabaddá válni], Mango kiadó, 2023).

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)   

A halál, a veszteség témáját dolgozza fel a lágy, érzéki illusztrációkkal díszített intim, nagyon költői album, a Tu es là (Itt vagy, Les Grandes Personnes kiadó, 2022), amely egy-egy tárgy, emlék, érzelem kapcsán asszociál mindazokra, akik már nincsenek velünk a fizikai síkon, de bármikor felidézhetjük az emléküket. 

Veress Gyöngyi Bologna 2023-10

A Fille, Garçon (Lány, Fiú, Saltimbanque kiadó, 2021) című pop-up-képesalbum a nemi szerepekhez ragasztott sztereotípiákat döntögető érzékenyítő könyv: arra mutat rá, hogy a legtermészetesebb dolog, ha sír egy kisfiú, mert éppen szomorú, és barkácsolhat egy kislány is, ha erre vágyik, mindenre lehet igent és nemet mondani, nem kell megfelelni a környezet gyakran nyomasztó elvárásainak.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Hétköznapibb történetekkel is találkoztam: az egyik különösen szép rajzokkal illusztrált album egy testvérpár egyetlen napját meséli el, akik ellógnak az iskolából, és bejárják a környéket, hozzájuk szegődik egy kutya, fürdenek, elkötnek egy bárkát a városszéli tavon, jól megáznak, majd hazatérnek fáradtan, piszkosan. Ez a könyv csakis a közösen átélt kalandokról szól, nem foglalkozik az esetleges következményekkel, nincs büntetés benne, csak a szabadság megélése és a felfedezés öröme (Le détour [A kitérő], La Partie kiadó, 2022).

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

A Le Roi honnête című (A becsületes király, Gautier-Languereau kiadó, 2022), frappáns grafikáival illusztrált kiadvány etikai kérdéseket feszeget sok humorral és szójátékkal. Ki legyen a király új tanácsadója? Jó-e az, ha minden titkot leleplez és a király elé tár az összes alattvalóról Malice? Milyen következményekkel jár a folyamatos kémkedés? A könyv – méltán – bekerült a bolognai vásár The Braw Amazing Bookshelf válogatásába is. 

Veress Gyöngyi Bologna 2023-07

Bologna és könyvvására fantasztikus, intenzív élmény. Sok és kevés egyszerre. Mindenképp visszatérek, amint lehet. A magyar kiadóknak pedig drukkolok, hogy minél több szép és okos könyvet lefordíthassanak, és minél több jó könyv születéséhez asszisztálhassanak.

Fotók és szöveg: Veress Gyöngyi

Olvassátok el Harmath Artemisz bolognai beszámolóját is ITT