Vissza
  • 2021.12.17
  • Wittmann Ildikó

Az utolsó adventi hétvégén is kiváló programok várnak rátok

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Karácsonyvárás Tóth Krisztinával

Tóth Krisztina ezúttal két mesehősével, Malaccal és Libával érkezik a Millennium Házába december 19-én, vasárnap 10 órától. A Manó Könyveknél megjelent sorozat legújabb kötetében a szereplők a karácsonyt várják, és ehhez csatlakozhatnak a családok és a gyerekek is: megismerkedhetnek a szerző tolmácsolásában a vadonatúj mesével, majd karácsonyfadíszt készíthetnek.

Részletek: ITT 

Gyerekek ajánlanak könyveket a Rogers iskolában

A Carl Rogers Személyközpontú Óvoda és Általános Iskola Facebook-oldalán a karácsonyi időszakban a gyerekek ajánlanak könyveket. Felbukkantak már olyan népszerű kötetek, mint Niemela Reetta és Salla Savolainen Csillaghegyi kutyák című könyve, vagy az Eric Walters –Kathy Kacer páros Nagyapa hegedűje című ifjúsági regénye. (Erről ITT írtunk korábban.) Volt olyan kisfiú, aki egyszerre két könyvet is ajánlott: Jeney Zoltántól a Rév Fülöp című lovagregényt és Berg Judit Rumini és az elsüllyedt világ című meseregényét. ITT láthatók az ajánlók. 

Az iskola az olvasóvá neveléssel kiemelten foglalkozik, bővebb információkat, ajánlást az iskola pedagógusaitól olvashattok: ITT 

BESZÉLGETÉS

A képek történetéről

A David Hockney – Martin Gayford szerzőpárostól két képzőművészeti témájú kötet is megjelent a közelmúltban: A képek története felnőtteknek szóló kiadása a Scolarnál, míg a gyerekeknek szóló kötet a Pagony gondozásában érhető el. A Scolar kiadó Facebook-oldalán december 17-én, pénteken 18 órától látható majd beszélgetés a könyvekhez kapcsolódóan. Hogyan és miért készítenek több ezer éve képeket az emberek? A neves brit képzőművész, David Hockney és műkritikus barátja, Martin Gayford izgalmas beszélgetésben térképezik fel a különböző korok és médiumok meghökkentő egymásra hatásait, a véső-festő-fotózó emberiség legcsodálatosabb képeit a barlangrajzoktól Caravaggión és Disney-n át a számítógépes grafikákig.

Ezt a beszélgetést folytatják most könyvük, A képek története felnőtteknek és gyerekeknek szánt változatai apropóján Winkler Nóra művészeti újságíró és Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin munkatársai a Scolar és a Pagony közös online eseményén.

Részletek: ITT

Regős Mátyás az A38 hajón

December 21-én, kedden, 19 órakor az A38-as hajón a Tiki című ifjúsági regény írója, Regős Mátyás érkezik Horváth László Imre vendégeként a kortárs szériában. (A kötetről ITT írtunk korábban.)

Regős Mátyás a PPKE-BTK Kiváló művész ösztöndíjasa, Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjas, Khelidón-díjas író. 2015-től publikál irodalmi és művészeti folyóiratokban, 2017-től az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2020-tól a KMI12 tagja. 2019-ben jelent meg első verseskötete a Patyik Fedon élete, 2020-ban pedig első regénye, Tiki címmel. 2020-ban megnyerte a József Attila Emlékhely IV. szonettpárbaját, 2021-ben pedig a Magyar Írószövetség Regényes természet című regényírópályázatát. Az esten közreműködik az ATMO zenekar és Dj Lee n’gum.

Részletek: ITT 

KÉZMŰVES

Családi alkotósarok a szecesszió jegyében

A XII. kerületi Hegyvidék Galériába várják a 3–10 éves gyerekeket és családjukat december 18-án, szombaton 10 órától.

„Az idei utolsó családi napunkon egy játékos, ünnepváró foglalkozásra várjuk az alkotni vágyó családokat. Alkossunk közösen az ornamentikus formák, varázslatos színek bűvöletében! Karácsonyi üdvözlőlap-tervezés, díszek és forma-montázs készítése különböző alapanyagokból a szecesszió jellegzetes dekorelemeinek felhasználásával. Aki ellátogat hozzánk, ízelítőt kaphat a szecesszió korszakának művészeti örökségéből, páratlanul gazdag formakincséből játékosan, a gyermekek szemszögéből. A foglalkozás alkalmával a gyerekek képzeletben visszarepülnek az időben, és a századforduló mesterembereiként különféle ajándékokat készítenek” – írják a szervezők.

A regisztráció részletei és további információ: ITT 

Zero waste advent

 – avagy környezettudatos karácsonyi készülődés + online családi nap a Kassák Múzeummal.

A múzeum munkatársai írják: „Adventi videóworkshopunkban olyan karácsonyi díszeket készítünk, amelyek egyszerűen nagyszerűek, anyaguk gyerekbarát, és vízkereszt után sem a kukában kötnek ki, hanem visszakerülhetnek akár a természetbe is. Nehezen beszerezhető, különleges alapanyagok helyett a kertben vagy a közeli parkban, otthon pedig a konyhában és a kamrában is körülnézünk. Érdekel, hogy milyen fűszerekből készíthetünk színes, ráadásul illatos festéket? Fontos neked, hogy a karácsony ne csak hangulatos, de pazarlásmentes is legyen? Ha igen, akkor tarts velünk, hogy D. Nagy Heléna múzeumpedagógus segítségével megmutathassuk, hogyan teheted saját otthonodban környezettudatosabbá a karácsonyi készülődést!”

Kattintsatok a videóra:  ITT

KONCERT

Mandulka a Puskinban

Rutkai Boriék idei téli lemeze, a Mandulka és a Karácsonyvár lesz a december 19-én, vasárnap 10 órakor a Puskin Mozi Puskin Kuckójában kezdődő koncert főszereplője. A szuper zenés anyagból egyébként több klip is napvilágot látott, például a Lovasi Andrással közös duett vagy az Adventi Tánckalendárium. Legjobb élőben kipróbálni, Bori és bandája tényleg igazi bulihangulatot varázsol, ajánljuk minden korosztálynak. A Banda ünnepi mesekoncertjén úgy „nyílnak ki” a dalok, ahogy az adventi naptár vagy a Karácsonyvár ablakai. Bori színes horgolt bábjaival eleveníti meg a szereplőket és a téli mesék elvarázsolt hangulatát, a könyvben szereplő festményeit pedig nagyban kivetítve láthatjuk a mozivásznon. A gyerekek a közös szerepjáték során hol manókká, hol hóemberekké, hol a jégkarnevál maskarás zenebohócaivá változnak át.

Bővebb információ: ITT  

Boriék pénteken, 17-én délután 5-kor Pécsett lesznek jelen a városi gyertyagyújtáson, 19-én, vasárnap pedig a balatonboglári adventi ünnepen lépnek fel.

 Wittmann Ildikó