Vissza
  • 2020.12.11
  • MeseCentrum

Kód az olvasáshoz

Rövid videóbeszélgetés Szabó Borbálával

A Vadlazac online műhelyében dr. Harmath Artemisz beszélgetett Szabó Borbálával, a János vitéz-kód szerzőjével.

Kötelező, de nem „úgy”

A Vadlazac az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC – PIÜ) tematikus szakmai műhelysorozata, mely 2020 januárjában indult. Célunk a tanároknak, szülőknek, könyvtárosoknak, valamint a friss kiadványok iránt érdeklődőknek új és hasznos szempontokat adni a kortárs gyerekirodalmi művek befogadásához.

Válogatásunkban izgalmas és újszerű, a közvéleményt foglalkoztató témák kerülnek a középpontba. Az IGYIC ezzel a műhelysorozatával, de további programsorozataival is szeretné orientálni a szakmát és a szülőket, a „mit és hogyan?” kérdéseiben, hogy létrejöhessenek a nagy találkozások az igényes művek és befogadóik között.

Olyan műhely meghonosításán dolgozunk, amely szervesen hozzájárulhat a magyar pedagógiai gyakorlat megújításához. A 2020-as pilot-év kiemelt célja a harmincórás képzés formájában történő akkreditáció.

Miért épp a János vitéz?

Szabó Borbála A János vitéz-kód című könyve új nézőpontokat adott a nemzedékek óta kötelező János vitézhez. Egy hosszabb Vadlazac online műhelybeszélgetés részletéből, alig több mint hat perc alatt nagyon sok érdekességet megtudunk az írónőtől arról, miért épp a János vitézt válaszotta. ITT láthatjátok a beszélgetést.

Szabó Borbála János vitéz Vadlazac-04

A Vadlazac-sorozat 2020-as őszi évadának negyedik eseménye a János vitéz-kódok – Van-e még titka a kötelezőnek? című műhely volt október végén.  

Elsősorban a felsősökkel, középiskolásokkal foglalkozó pedagógusoknak szól, szempontokat ad a kötelező szerzők (Petőfi Sándor) érettségi témakörhöz.


A beszélgetést dr. Harmath Artemisz, az IGYIC igazgatója vezette be. 

Szabó Borbála János vitéz Vadlazac-05

Meghívott előadónk a Károli Gáspár Református Egyetem docense, a Gyermek- és ifjúsági irodalom szakirányú továbbképzésének vezetője, dr. Hermann Zoltán volt. Prezentációjának címe: A félreértett János vitéz.

Az előadó hosszú ideje foglalkozik Petőfi zavarbaejtően remek poétikai megoldásokkal megírt meséjével,  színikritikusként írt az elbeszélő költemény és az operett-változat színreviteleiről. Meglátása szerint „a János vitéz a magyartanítás 150-160 éves történetének állatorvosi lova, az értelmezéstörténete tele van szándékos leegyszerűsítésekkel, mintha a mindenkori tanterveknek és a János vitéz-kultusznak éppen az volna a célja, hogy elfedje a Petőfi műve mögött meghúzódó, sötét, a Felhők cikluséval összemérhető és a romantikára jellemző provokatív és nyugtalanító tartalmakat.”

Az est vendége volt még Szabolcsi János nyugalmazott tanár, nemzetközi sakkmester, aki számos Petőfi-tárgyú publikációt jegyez. 

Szabó Borbála János vitéz Vadlazac-01

Hamarosan az egész műhelybeszélgetés is elérhetővé válik! Tartsatok velünk, érdemes!

Ha még nem láttátok, akkor Meseterasz Újrafésült János vitéz című adását is érdemes megnézni ITT.