Vissza
  • 2021.03.09
  • MeseCentrum

A jó gyerekirodalom egyben családi irodalom is

Az IGYIC videós előadásának első fele tanári segédanyagként is használható, a második pedig rendhagyó magyaróra is lehet.

Nemrégiben kedves meghívást kaptunk a bécsi Collegium Hungaricumtól, hogy mutassunk be néhány érdekes és humoros gyerekkönyvet az ottani magyar gyerekeknek, ám a járványhelyzet miatt sajnos nem lehetett odautazni. A technika segítségével  azonban mégis eljutott az érdeklődőkhöz jó pár színvonalas gyerekkönyv híre. Nézzétek meg videónkat!

A humor a magyar gyerek- és ifjúsági irodalomban

Az olvasóvá nevelés egyik fontos eszköze, sőt varázsszere a gyerekkönyvekben jelen lévő humor. A kortárs magyar gyerekirodalomban látható tendenciákról és a humor sokféleségéről beszélt rövid, ám igen érdekfeszítő előadásában az IGYIC igazgatója, dr. Harmath Artemisz.

Bécs 2021-10

Nem csupán elméleti bevezetőt kaphattunk a különböző humorforrásokról, melyekkel kortárs magyar gyerekkönyvekben találkozhatunk, hanem vicces és színvonalas példákkal is szemléltette a humortípusokat.

Bécs 2021-01

A nonszensz szövegek, a halandzsaversek, a hangzósságból, vagyis a mély és magas hangzók váltakozásaiból eredő humor Weöres Sándor vagy Kovács András Ferenc verseiben is megfigyelhető. A helyzetkomikumok, a parodisztikus karakterek, a stílusparódia és a regiszterek keveredése is megnevetetti a különböző életkorú gyerekeket például Varró Dániel, Keresztesi József vagy Harcos Bálint könyveiben. Az itt látható – nagyjából az elmúlt öt évben megjelent – kötetekből hallhattunk humoros részleteket Harmath Artemisz előadásában.

becsi_video

A gazdag előadást tovább színesítették a szemléletes PPT-k, egy-egy, a témához szorosan kapcsolódó korábbi Meseterasz-adásunkból bevágott részlet, sőt Csimborasszó című készülő zenés-verses sorozatunk premier előtti adását is láthatjátok a videón: a Cimbaliband zenésítette meg és adta elő Kántor Péter Körúti szél című versét.

MiazaMi, KiazaKi?

A videó második részében Nyulász Péter, az IGYIC igazgatóhelyettese olvasott föl a gyerekeknek szintén nagyon vicces részleteket saját köteteiből, az alcímben jelzett két kitalálós verseskötetén túl, például a Zsubatta és A baba bab című műveiből is.

Bécs 2021-06

A MOME és a MESE TV közös vállalkozásában sok kortárs szerző verséhez készült korábban animációs filmecske, Nyulász Péter egyik farsangos versét is láthatjuk a videóban.

Bécs 2021-08

Zoom – amikor csak a képek mesélnek

Bányai István zseniális, szöveg nélküli Zoom című könyvét „mesélte el” Veress Gyöngyi, az IGYIC kreatív munkatársa, majd – maradva a szöveg nélküli köteteknél –, megmutatta a videóban a gyerekeknek az egyik legizgalmasabb magyar gyerekkönyv-sorozatot, a Design-könyveket, melyet a Csimota adott ki. Arra biztatta a gyerekeket, hogy ők maguk is készítsenek hasonló szöveg nélküli rajzos könyveket.

Bécs 2021-01

Később Kárpáti Tibor „köszöngetős”, a Csókolom, pókmajom! és a Puszi, nyuszi! című köteteiből mutatott néhány igen vicces köszönést, és a bennük rejlő játékosságra hívta fel a figyelmet.

Szomjas Troll bőven kapott inni

A majdnem egyórás videó végén, Nyulász Péter és Veress Gyöngyi élvezetes és spontán felolvasását láthatjuk Varró Dániel A szomjas troll című korszakalkotó kötetéből.

Bécs 2021-05

Harmath Artemisz előadása akár tanári segédanyagként is használható, míg Nyulász Péter és Veress Gyöngyi szereplése rendhagyó magyarórára is alkalmas lehet.

Tartsatok velünk! Nézzétek meg a videót ITT!

Bécs 2021-04

  

    A felvételek a Petőfi Irodalmi Múzeum Múzeumpedagógai Műhelyében készültek, a videó pedig a bécsi Collegium Hungaricum felkérésére született.