Vissza
  • 2022.12.20
  • MeseCentrum

KÖTVE HISZEM: Ünnepélmény mesékkel | ep.13.

A Kötve hiszem legújabb adásában a Bajzáth Mária válogatásában megjelent Kerek élet fája című kötet volt az ünnepvárás okán a fókuszban.

Állandó kritikai kerekasztalunk vendége Kovács Marianna mesemondó, könyvtáros, a Százhalombattai Városi Hamvas Béla Könyvtár vezetője, kortárs segítőink pedig Tóth Rebeka és Csapody-Szabó Noel általános iskolai tanulók voltak.

Kotve hiszem dec 20-01

A műsorvezető, Nyulász Péter arra volt kíváncsi, hogyan zajlanak az ünnepek közeledtével a találkozások a könyvtárban. „Ünnepek környékén több meghívás érkezik a mesemondókhoz. Az ember az ünnep hangulatát veszi át, annak megfelelően választ mesét. Általában a legendamesék állnak közel az ilyen alkalomhoz” – számolt be Kovács Marianna. Felidézte, hogy

egyetért Bajzáth Máriával, aki azon a véleményen van, hogy a mostani mesélők fejből és szívből mesélnek, a népmesét pedig mindig élőszóban adják elő.

Arra a kérdésre, szokás-e a Nényei családban a mesemondás, Nényei Pál őszintén elmondta, hogy ő bizonytalan a mesélésben, nehezére esik megbirkózni a feladattal.

„Két okra vezetném vissza: az egyik az, hogy író vagyok, és mint író, önmagammal nagyon kritikusan működöm, a másik az, hogy hiányzik a színpadi helyzet, tehát nekem ott megy az improvizálás, ahol van egy drámai szituáció.”

A Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium két negyedikes tanulója, Tóth Rebeka és Csapody-Szabó Noel elmondták, hogy minden hétre van egy témájuk, ezek közt említették az elmúlást. Noel szóba hozta, hogy neki otthon kisgyermekkora óta olvasnak mesét, a korosztályának megfelelő szinten.

„A hagyományos mesemondás célja a szórakoztatás – vélte Kovács Marianna.

„Amikor élőszóval beszélek, nem a könyvet, hanem az embereket nézem, akiknek a mese szól.”  

Hozzátette, hogy a mesemondó kérdez, piszkálódik, elvárja a választ a mese hallgatójától. „A mesemondó dolga, hogy a szavakkal képet fessen. Úgy kell történjen a mesemondás, hogy képtelenség legyen a gyereknek azt meg nem látnia” – ecsetelte.  

Kotve hiszem dec 20-02

Nényei szerint a Kerek élet fája című kiadványban érezhető a hagyományőrzés gesztusa, tekintve, hogy ezek egy része kikopott a hétköznapokból.

„Úgy látom, ha egy hagyomány kezdi elveszíteni az élő erejét, könyv lesz belőle – állapította meg. – Fontosnak tartom a hagyományőrzést, és azt is, hogy az ember legyen nyitott az újra” – fogalmazott.

Kovács Marianna frappánsan állapította meg, hogy az emberek régen belenőttek a mesemondásba; ma bele kell, hogy tanuljanak. Megemlítette, hogy szervezett, ötnapos mesetáboraikban a gyerekek megtanulják a mese, a mesélés nyelvét és fogásait, és az ötödik napon képesek elmondani egy mesét.

A Dödölle című gyerekirodalmi és hagyományőrző kalendárium kapcsán Nényei élesen fogalmazott: ha a hagyomány mögül kihátrált a jelentést adó szakrális háttér, úgy a jeles napok életben tartása illúzió.

bajzath kerek elet faja-01

„A mese az élőszó művészete, nem azért jött létre, hogy ünnepeket vigyen a hátán, hanem hogy ember és ember közt megmaradjon a beszéd” – reagált Kovács Marianna.

Zárszóként Nyulász Péter feltette a nem is annyira költői kérdést: a mesélés maga az ünnep-e, mire Kovács Marianna mesemondó határozott igennel felelt.

A Kötve hiszem évadzáró epizódja már elérhető a Magyar Kultúra Podcastok-csatornán!

 

Korábbi adásainkról minden információt megtalálsz ITT