Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2020.10.05
  • Kocsis Katica

Így lesz mese Szabó Magda életéből

Kertész Edina A lány, aki szavakkal varázsolt című kötetéről Kocsis Katica írt kritikát.

Új kötettel bővült a Naphegy Kiadó életrajz-sorozata: a frissen megjelent részben Kertész Edina a legendás írónő, Szabó Magda életútját dolgozta át mesévé. A lány, aki szavakkal varázsolt történetéből a kisebb olvasók is megtudhatják, hogyan lett író a debreceni kislányból, hogy varázslatos gyermekkora miként épült be később a regényeibe, valamint, hogy mennyire fontos a céljaink elérésében, hogy higgyünk a varázslatban és saját képességeinkben.

Albert Einstein mondta, hogy csak kétféleképpen élhetjük az életünket: vagy abban hiszünk, hogy a világon semmi sem varázslat, vagy abban, hogy minden az. Kertész Edina Szabó Magdáról írt meséje ez utóbbira tanít:

az írónő példáján keresztül hangsúlyozza, hogy a valóságot a saját képzeletbeli világunkhoz igazíthatjuk, megtalálhatjuk az átjárót abba az univerzumba, amelyben otthonosan érezzük magunkat, ha van elég kitartásunk, és soha nem adjuk fel.

Kertész Edina jól bánik a rábízott életúttal

A lineáris történetmesélést olykor megszakítja egy-egy érdekességgel, különleges adalékkal, így az élettörténet valóban tündérmesévé áll össze. A kötet izgalmát leginkább az adja, hogy Kertész a valós életrajzi adatokat úgy szövi egymásba, hogy azok a klasszikus mesék dramaturgiáját kövessék: egy olyan kislány sorsát mutatja be, aki egész életében azért küzd, hogy azt, úgy, annak és arról írhasson, amit, ahogy, akinek és amiről akar. A szerző remek érzékkel választja ki a Szabó Magda-életútból azokat a részeket, mozaikokat, amelyeket összeillesztve igazi mesévé áll össze a valóság. Érzékenyen és árnyaltan ragadja meg például azt a tíz évet, amikor az alkotó csak az íróasztalának írhatott, de ugyanilyen kifejezően ábrázolja Szabó Magda nagyon mély és szoros kötődését Szobotka Tiborhoz. A történet hőse pedig végül a sok küzdelem és harc után elnyeri méltó jutalmát: ismert és elismert íróvá válik.

Kertész Edina Takács Viktória-02

Kertész Edina nagyon jól érzi, miként kell megszólítani a gyermekeket, hogy milyen mozzanatokkal tudja felkelteni az érdeklődésüket egy téma, jelen esetben egy életút iránt. A Szabó Magda-életműben is megtalálja azokat a motívumokat, amelyekkel a kicsik is azonosulhatnak, pontosan tudja, hogy az ezernyi történés közül melyekkel képes azonosulni az óvodás és a kisiskolás korosztály. A gyerekek számára az ismerősség érzetét kelti például az a momentum, amikor az édesapa a kislányának ajándékozza a köd takarta, láthatatlan hegyen lebegő tihanyi apátságot.

A történet egy pillanatra sem válik hatásvadásszá, nem kíván részvétet kelteni a hőse iránt

Úgy mesél, hogy főszereplőjét egy percre sem sajnáljuk meg, bármennyire szörnyű vagy lehetetlen helyzetbe sodródik, viszont mindig elképesztő módon szurkolunk neki, hogy a saját erejéből és kitartásával túljusson az akadályokon.

És mivel Kertész ilyen izgalmasan rajzolja meg Szabó Magda életét a kicsik számára, észrevétlenül felkelti az érdeklődést az olvasás iránt is.

Ahogy a gyerekek fokozatosan közel kerülnek az írónő alakjához, úgy válik egyre érdekesebbé számukra maga az olvasás mint tevékenység is. Emiatt különösen fontos ez a kötet, hiszen felmutat a gyerekek számára egy olyan példaképet, aki valós értéket közvetít, és akinek az életműve igazi és tartós sikerként értelmezhető.

Ez pedig különösen fontos a mai világban, ahol minden relatívvá vált, és ahol a digitális felületeken megjelenő sokféle zaj közül nehéz kiválasztani a valódi értékeket. Kertész Edina azonban olyan világba meríti a gyerekeket Szabó Magda példáján keresztül, ahol az olvasás abszolút erényként értelmeződik és alkalmat ad arra, hogy a képzeletünket magasra repítsük. Emellett pedig az írás mint pálya is lehetőségként villanhat fel a gyerekek számára: a könyv azt meséli el, hogy bárki íróvá válhat, ha eléggé kitartó. Sőt: nemcsak írók lehetnek, hanem bármik, amik csak szeretnének lenni. Ez a történet ugyanis arról szól, hogy a céljainkért ugyan sokat kell küzdeni, de ha szenvedélyesen szeretnénk valamit és elég kitartóak vagyunk, akkor bármit elérhetünk az életben.

Kertész Edina érzelmesen, mély megértéssel és szeretettel viszonyul az életműhöz és a szerzőhöz, miközben a történet ismeretterjesztő jellege sem sérül. A történet kellően informatív, nagy hangsúlyt fektet a kronológiára, sőt két bekezdésben foglalkozik az életmű utóéletével is. A kötet végén pedig egy idővonalon követhetjük végig Szabó Magda életét és sorra vehetjük megjelent köteteit.

A könyv legszebb része az, amelyik a gyermekkort dolgozza fel. Kertész Edinának épp olyan képszerűen sikerült lefestenie a kis Szabó Magda mindennapjait, mint ahogyan az írónő maga is papírra vetette a gyermeki éveket. Ezeken a lapokon feltárul az ezernyi varázs és mese, ami körülvette a kislányt: a görög hősök kalandjai, a cipzárral behúzható ég, az egyenruhában járó, trónörökös cica vagy épp a Tündérországban élő Lala. A történet leginkább magával ragadó momentuma az, amikor a kis Magda felfedezi a szavak varázslatos erejét és belép Tündérország kapuján.

Kertész Edina Takács Viktória-03

A sorozat 6+-os jelzést kapott, azonban ez a mese már az óvodások érdeklődésére is számot tarthat, hiszen az apró bekezdésekre tördelt szöveget teljes oldalas illusztrációk ölelik körül.

Takács Viktória rajzai kellően részletgazdagok ahhoz, hogy a kicsiket messzi világokba repítsék, hogy ezekbe a kompozíciókba belefeledkezve éljék át a leírt eseményeket. Bájos, tündéri, varázslatos jeleneteket ábrázol a lapokon, amelyek könnyen befogadhatók a kisebbek számára is. Ezek a rajzok pontosan artikulálják az adott szövegrészt, olykor pedig beszédes részleteket is felfedezhetünk rajtuk. A rajzok különlegessége még, hogy rajtuk Magyarország és a világ építészeti kincsei közül számos visszaköszön: megelevenedik többet között a tihanyi apátság, a debreceni Nagytemplom vagy a Colosseum, ami így egy újabb réteggel gazdagítja a kötetet.
Nemcsak a legkisebbeknek, hanem a Szabó Magda-regényeket olvasó felnőtteknek is tartogat izgalmakat ez a kötet. Az írónőről szóló mesében rengeteg személyes információ tudható meg Szabó Magdáról: kiderül például, hogy az alkotó gyerekként sokat betegeskedett, így még iskolás kora előtt megtanult olvasni, hogy hároméves korától már rendszeresen járt színházba, vagy hogy kislányként levelet küldött Greta Garbonak. Ezek a kis érdekességek, életének apró mozzanatai nagyszerűen árnyalják a szülők Szabó Magda-képét is.

Kocsis Katica

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Illusztrátor: Takács Viktória 

Naphegy Kiadó, 2020

44 oldal

3490 Ft