Vissza
  • 2022.01.28
  • Ayhan Gökhan

Visszatekintő – Körkérdés

Csík Mónika válaszai

ÚJ KÖRKÉRDÉSÜNKBEN AYHAN GÖKHAN ARRA KÉRT NÉHÁNY KORTÁRS GYEREKIRODALMI ALKOTÓT, HOGY ÉRTÉKELJE A TAVALYI ÉVET.  Most Csík Mónika válaszait olvashatjátok.

Hogyan értékelnéd szakmailag az elmúlt évedet?

Mivel a Covid-helyzet következtében nem lehetett író–olvasó-találkozókat, felolvasásokat szervezni, így a farsangi időszakra megjelent Hangyafarsang című legutóbbi kötetemnek csak zárt körű, jelképes bemutatót tarthattunk.

Sajnáltam nagyon, hiányoznak az olvasókkal való közvetlen találkozások.

Jó hír viszont, hogy év végén megjelent a Szekrénylakók című mesekönyvem második kiadása, ezzel párhuzamosan, mintha időzítve lett volna, az Újvidéki Rádió ismét műsorra tűzte a könyvből készült húszrészes hangjátéksorozatot.

Emellett több nagyon szép, igényes antológia is napvilágot látott, benne néhány versemmel. Ezekből a könyves örömökből tudtam az íráshoz erőt meríteni, de közel sem annyit, mint szerettem volna. A járványhelyzet nemcsak a testi és lelki egészségre, hanem az ihletre is rossz hatással van.

Csik monika-01
 

Melyik 2021-es gyerekkönyv fogott meg, és miért?

A Forum Kiadónál jelent meg Krizsán Szilvia Klotyókémek című ifjúsági regénye. Szilvia az Újvidéki Színház színésznője, többgyermekes anyuka, és ez az első kötete. Könyvében sajátos szemszögből közelít a tinédzserek világához, a cselekmény pergős, párbeszédekben gazdag, filmszerű jelenetekben bővelkedő. Barátságról, szerelemről, szorongásról: csupa olyan érzésről és kétségről olvashatunk benne, amelyek a tizenéveseket foglalkoztatják.

Csik monika-03

Mire számíthatunk tőled 2022-ben?

Több kézirat is formálódik, meglátjuk, melyiket sikerül legelőbb lekerekítenem. Egy gyerekkönyv kapcsán egyeztetünk az egyik kiadóval, színházi jellegű munka is kilátásban van, de egyelőre még minden képlékeny.

Hogy érzi magát a benned élő kisgyermek?

Riadt és bizonytalan, de szerencsére igen kíváncsi. Nem szeretne még felnőni semmiképp.

Csik monika-02
 

Lassan két éve él velünk a járvány, és a klímaváltozás is folyamatosan fenyeget. Ebben a veszélyesre kapcsolt világban neked mint alkotónak mi ad reményt, hogy ne veszítsd el a hited, a pozitív szemléletedet?

Az egészen apró, semmisnek tűnő dolgok: amikor erőre kap a rózsabokrom, egy fecske fészket próbál építeni a verandánkon, átmelegíti az arcomat a nap, egy őszinte gesztus, egy mosoly. Utóbbi a legfontosabb.

Csik monika-04
MOLNAR EDVARD/ Facebook

 

Ayhan Gökhan