Vissza
  • 2023.07.24
  • Nagygéci Kovács József

Vakációs olvasmányok – Körkérdés IV.

Veszprémi Szilvesztert Nagygéci Kovács József kérdezte.

A nyári szünet a pihenésé, és mi lehet pihentetőbb a nyugodt, elmélyült olvasásnál? De a vakáció a jövő tanévi „kötelezők” elolvasásának ideje is, egy-egy jó könyvvel előkészülhetünk az őszre. Kritikusainkat arra kértük, idézzék fel nyári olvasmányélményeiket, és ajánljanak olvasnivalót a pihenőknek és a készülődőknek egyaránt.

Van-e meghatározó nyári olvasmányélménye, és ha igen, melyik kötet(ek)hez kapcsolódik?

Padisák Mihály Éljen a száműzetés! című regénye a nagy első számomra. Főszereplőjével, a kiskamasz Kanóccal könnyű azonosulnia az olvasónak. Kanócot a nővérével a szülei egy horvát kis halászfaluba küldik a nyárra, és ahogy az lenni szokott, a fiú nehezen illeszkedik be, de végül otthonra, barátra lel, miközben szeretné kifogni a „nagy halat”. Mivel a könyv az unokahúgomnál van, egy-két éve saját példányt kellett vennem, hogy én is bármikor újraolvashassam.

Veszprémi Szilveszter Vakacios olvasmany-02

Az iskolák általában kijelölik, hogy a következő tanév előtt mit volna fontos elolvasniuk a diákoknak. Melyik klasszikus és melyik kortárs gyerek- vagy ifjúsági könyvvel egészítené ki a „kötelező” könyvek listáját?

Szintén az unokahúgomra kell hivatkoznom, aki rajongva olvasta a Rómeó és Júlia- és Hamlet-mangáimat: ezek a kísérleti feldolgozások kihagyott ziccerek, pedig a segítségükkel például Nádasdy Ádám fordításáról is tudtunk beszélgetni, ahogy a Hamletben felmerülő problémákat is megtárgyaltuk a fűben heverészve. Ugyanígy szuper beszélgetéseket indítottak köztünk a bátor nők történetei: mind az Esti mesék lázadó lányoknak-kiadások meséi, mind a Magyar mesék lázadó lányoknak történetei beépíthetők volnának a tanmenetbe. És persze Kertész Erzsi Éjszakai kert című regénye is bőven ad megbeszélnivalót azon túl is, hogy letehetetlen olvasmány, és gyönyörű könyvtárgy. Ha elképzelem, hogy ebből tanítottak volna epikát elemezni, belemosolygok a monitorba.

Veszprémi Szilveszter Vakacios olvasmany-03

Olvasni szinte bárhol és bármikor lehet – vajon milyen az ideális nyári olvasóidő és -hely?

Falun nőttem fel, szóval nekem a fák tövében, rét szélén, bunkiban olvasás az igazi, de most a városban egy árnyasabb padon is kényelembe helyezkedem, ha már huszonhat évesen bunkit építeni furcsa volna (bár az, hogy egy közösségi házat vezetek, valamilyen szinten bunkiépítés is). Ráadásul a fák alatt meg a zöldben nincs olyan meleg. 

Mennyi könyv vár önnél nyári elolvasásra, van-e köztük gyerek- vagy ifjúsági könyv, és ha igen, melyik az, vagy melyek azok?

Fel akarok zárkózni a könyvheti megjelenésekkel, de nyáron igyekszem klasszikusokat is olvasni, most például Peter Marshall Nincs helyed a temetőben című regénye van az íróasztalomon még el nem kezdett olvasmányként, amit kamaszoknak ajánlanak, de  népmesékkel is nagy terveim vannak. Zalka Csenge Virág Nagyvárosi népmesék című könyvének már a felénél tartok, és lenyűgözően kedves, okos, szeretettel teli történetekkel van tele. Bajzáth Máriától az Erdők-mezők népmeséi is az íróasztalomról kacsintgat, illetve sok roma mesét olvasok újra, fontos kis szereplőket és továbbírandó fordulatokat keresek, most éppen Szécsi Magda Madarak aranyhegedűn című meseregényét lapozgatom fel újra. (Veszprémi Szilveszter roma mesékről szóló tanulmányát is érdemes elolvasni – a szerk.)

Veszprémi Szilveszter Vakacios olvasmany-01

Körkérdésünkre Bajzáth Mária, Ágoston-Szász Katalin és Kolozsi Orsolya is válaszolt.