Fotó: facebook.com/katalin.agostonszasz
Vissza
  • 2023.07.11
  • Nagygéci Kovács József

Vakációs olvasmányok – Körkérdés II.

Ágoston Szász Katalint Nagygéci Kovács József kérdezte.

A nyári szünet a pihenésé, és mi lehet pihentetőbb a nyugodt, elmélyült olvasásnál? De a vakáció a jövő tanévi „kötelezők” elolvasásának ideje is, egy-egy jó könyvvel előkészülhetünk az őszre. Kritikusainkat arra kértük, idézzék fel nyári olvasmányélményeiket, és ajánljanak olvasnivalót a pihenőknek és a készülődőknek egyaránt.

Van-e meghatározó nyári olvasmányélménye, és ha igen, melyik kötet(ek)hez kapcsolódik?

A célközönség életkorától független a jó könyveknek az a tulajdonsága, hogy magával ragadják az olvasót: belefeledkezünk a teremtett világba. Máig tapasztalom ezt a csodálatos érzést, gyerekkoromban azonban mintha még intenzívebben tudtam volna átadni magam az olvasmányélményeimnek. Teljes feloldódás valami végtelenben – hogy egy kis pátosszal éljek. Ilyen értelemben bármelyik gyerekkori olvasmányomat ide sorolhatnám, de először talán a Tündér Lala jut eszembe Szabó Magdától, később pedig Dumas-tól a Monte Cristo grófja volt ilyen meghatározó élmény.

Agoston Szasz Katalin Vakacios-03

Az iskolák általában kijelölik, hogy a következő tanév előtt mit volna fontos elolvasniuk a diákoknak. Melyik klasszikus és melyik kortárs gyerek- vagy ifjúsági könyvvel egészítené ki a „kötelező” könyvek listáját?

Azon szerencsések közé tartozom, akik örömmel olvasták a kötelezőket, sőt ezek általában meg is hozták a kedvem a klasszikus magyar szerzők műveihez. A kőszívű ember fiai után például önként nyúltam további Jókai-kötetekért, és nagy élvezettel vettem sorra őket. Az Egri csillagokat pedig legalább négy alkalommal olvastam kiskamaszként, és közben egyáltalán nem csökkent a lelkesedésem. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a diákok nagy többsége nem feltétlenül érez így, és nagyon fontosnak tartom, hogy egyre több olyan kortárs gyerek- és ifjúsági könyv kerüljön a tananyagba, amelyhez a fiatal olvasók érzelmileg és szituációsan is kötődni tudnak, mivel ez biztosítja az olvasóvá válás feltételeit. Nem vagyok pedagógus, és nem szeretnék a kompetenciáimon túlmutatóan nyilatkozni, ezért itt inkább nem említenék címeket, de

úgy gondolom, a választás lehetősége mindig erősíti az olvasási kedvet, és üdvözlöm azt a gyakorlatot, hogy a diákok saját maguk választhassanak bármilyen nyári olvasnivalót, amiről aztán kötetlen formában mesélhetnek az osztálytársaiknak irodalomórán.

Agoston Szasz Katalin Vakacios-01

Olvasni szinte bárhol és bármikor lehet – vajon milyen az ideális nyári olvasóidő és -hely?

Legkellemesebb olvasós élményeim a gyerekkori otthonom teraszának lócájához köthetők. Egész napokra kitelepültem egy kényelmes párnával, mellettem dorombolt a macska, nagymamám pedig fagyiporból készített édességgel és házi málnahabbal kedveskedett. Később anyukám házának kertjében kötöttem ki a függőágyat egy almafa és a szőlőfuttató rács közé, és ott töltöttem hosszú délutánokat a szellős árnyékban, limonádét szürcsölgetve. Mindezekkel a kedves emlékekkel együtt úgy gondolom, hogy nincs ideális olvasóidő és -hely, vagy legalábbis nem érdemes arra várni, hogy eljöjjön a megfelelő pillanat, különben könnyen lecsúszunk róla. Csak vegyük kezünkbe a könyvet, ha időnk engedi, legyen az egy nagyvárosi lakásban az ágyon üldögélve, tömegközlekedésen, a Balaton partján vagy nyaralás közben!

Mennyi könyv vár önnél nyári elolvasásra, van-e köztük gyerek- vagy ifjúsági könyv, és ha igen, melyik az, vagy melyek azok?

Folyamatosan tornyosulnak az asztalomon és sokasodnak a számítógépem különböző mappáiban az elolvasandó könyvek, és azt hiszem, sok sorstársam nevében beszélek, ha azt mondom, hogy lehetetlen küldetésnek tűnik mindent elolvasni, amit szeretnék…

Agoston Szasz Katalin Vakacios-02

Kiemelnék azonban néhány friss kedvencet a gyerek- és ifjúsági megjelenések közül, hátha meghozom néhány olvasó kedvét. Az óvodás-kisiskolás korosztálynak szeretettel ajánlom Tallián Mariann Lampionvirág című mesenovellás kötetét, amelynek szereplőivel együtt varázslatos világokban barangolhatunk a hétköznapi jelenségek magyarázatát keresve.

Agoston Szasz Katalin Vakacios-01

Aki pedig izgalomra és nevetésre vágyik, az mindenképpen olvassa el Jeney Zoltán Balatoni kacsavész című meseregényét, amely a balatoni élővilág megmentésének érdekében hív kalandra mindannyiunkat. A kiskamaszoknak igazi nyári kikapcsolódást nyújt Marianne Kaurin műve, az Életem legjobb nyara a Lampion Könyvektől (hamarosan olvashatjátok kritikánkat a kötetről – a szerk.) és Szabó Róbert Csaba Újratöltése a Gutenberg Kiadótól. (Erről hamarosan olvashatjátok kritikánkat a kötetről – a szerk.) Ha pedig valaki inkább gyönyörű képeket lapozgatva ábrándozna el a saját történetein, a Csirimojó Kiadó T mint tenger című kiadványát érdemes kézbe vennie. (Erről a kötetről is hamarosan olvashatjátok kritikánkat – a szerk.)

Nagygéci Kovács József

Körkérdésünk első válaszadója Bajzáth Mária volt, ITT olvashatjátok az interjút