Vissza
  • 2022.04.14
  • MeseCentrum

„Mint egy igazi olasz család nappalija”

Kisszínesek Bolognából

A Móra idén egy háromfős csapattal vett részt a bolognai vásáron (Petrina Sarolta és Laki Zsófia külföldi kapcsolatokért felelős kollégák, illetve Vas Katalin kiadóvezető), így a csapat összesített élményeiről számolunk be rövid interjúnkban.

Miért olyan fontos a személyes bolognai jelenlét a kiadó számára?

Ez az a vásár, ahol együtt van a világ összes jelentős és feltörekvő gyerek- és ifjúsági kiadója, ezért mindig nagyon várjuk. Hihetetlen mennyiségű impulzus ér minket egy-egy bolognai vásáron, és a színes kínálatból rengeteg inspirációt meríthetünk. Nem beszélve arról, hogy az utóbbi két évben nem volt lehetőségünk személyesen találkozni a partnerekkel, így ez még erőteljesebbé tette azt a pozitív élményt, amit általában itt kapunk.

Emellett időről időre mi is kivisszük a saját fejlesztésű könyveinket, mert bőven akadnak szupertehetséges magyar szerzők és illusztrátorok, akiknek szeretnénk hírét vinni a nagyvilágba. Nagyon büszkék vagyunk, mikor látjuk, hogy ezeket a könyveket böngészik a látogatók, illetve ha a vásár után megkereséseket is kapunk, s mindez egy-egy idegen nyelvű kiadás megjelenését eredményezi.

Mora Bologna-03
 

Milyennek ítéltétek meg a két év kihagyás után ismét megrendezett bolognai gyerekkönyvvásár idei felhozatalát? Mik voltak a feltűnő trendek az illusztrációk és a szövegek terén?

Bologna mindig színes, különleges, pozitív, hangos és energikus. Mint egy igazi olasz család nappalija.

Most talán még nem tündökölt teljes fényében, és nem volt teljes a látogatottság, mégis olyan érzése volt az embernek, hogy kezdenek a dolgok visszatérni a rendes kerékvágásba.

Fontos szerep jutott a vizualitásnak, ami ennek a vásárnak kifejezett célja és jellemzője. Csodás kiállítási sarkokat találtunk, túl azon, hogy némelyik stand önmagában is valóságos tárlatnak tűnt, akár dizájnjában, akár a bemutatott könyvek látványát tekintve.

Nem mai trend, jó pár éve jelen van a gyerekkönyvkiadásban az érzékenyítés különböző témák iránt, de nagyon jó látni, hogy erről még mindig nem tettek le a kiadók, sőt. Rengeteg olyan szép, igényes gyerekkönyvvel találkoztunk, amely az együttműködésre, az érzelmek megismerésére, a másokkal való baráti és békés együttélésre, empátiára tanít akár a szöveg szintjén, akár vizuális módszerekkel.

Mora Bologna-01
 

Mi volt a legemlékezetesebb esemény idén Bolognában?

Maga az egész vásár emlékezetes volt, nem tudunk kiemelni egyvalamit, hiszen hosszú kihagyás után minden egyes program vagy megmozdulás üdítő volt. Jó volt újra látni a régi és újabb partnereket, szakmai és akár magánjellegű dolgokról is csevegni. Ilyenkor mélyen megtapasztaljuk, mennyire hasonló, mégis különböző a munkánk. Sok külföldi kiadónál nyilván ugyanazt tapasztalják, mint mi, nagyon érdekes és hasznos bizonyos élményeket megosztani, meghallgatni mások megoldásait, ötleteit egy-egy közös szakmai problémáról, hiszen ezekből bőven kijutott az elmúlt időszakban, a szállítási gondoktól kezdve a papírválságig. Vannak kiadók, amelyek teljesen átalakították a kínálatukat az elmúlt időszakban. Van, amelyik irtó széles palettát épített ki, hogy több lábon álljon, de olyan is, ahol egy bizonyos specialitásra koncentrálnak, és abban hisznek, hogy ez a stabilitás biztosítéka. Egy azonban közös: mindenki azt nézi, hogyan tudná a gyerekeket szórakoztatni, élményt adni nekik.

A bolognai vásár tulajdonképpen egy szakmai világ körüli út kicsiben. Mindig érdemes nyitott füllel, nyitott szemmel járni, így tud igazán beépülni az élmény.

Mora Bologna-01
Vas Kata, a Móra kiadóvezetője német partnerével tárgyalt a magyar standon
 

Sikerült-e valami az eredeti, előzetes tervekből, és megosztható-e az, ami igen? Vagy legyen inkább meglepetés?

A vásár utáni hetek mindig azzal telnek, hogy megosztjuk az élményeinket, tapasztalatainkat a kollégákkal, és a minták, szövegek beérkezését követően számtalan mustrát tartunk. Egyetértünk vagy vitázunk, keresünk és találunk, azaz feldolgozzuk az érkező információkat, s mert éppen ebben a fázisban vagyunk még, egyelőre nem emelnék ki semmit. Az biztos, hogy rengeteg izgalmas és tartalmas anyag érkezett hozzánk, amikből néha nehéz választani. Sokszor történik meg az is, hogy valamely külföldi kiadvány ösztönzésére egy sokkal összetettebb, lokálisabb, speciálisabb hazai fejlesztésű könyv, netán sorozat magja indul csírázásnak.

Mi volt a legmeglepőbb dolog/könyv/illusztráció/esemény Bolognában?

Szívszorító volt az üres ukrán standot látni: ez a színkavalkád közepette mindannyiunkat arra is emlékeztetett, hogy hálásak lehetünk, amiért egy ilyen szabad, kreatív közegben efféle élményben lehet részünk. Meg kell becsülnünk ezt, és azon kell dolgoznunk, hogy a gyerekek felnőttként a békés és közös megoldásokat keressék. Csak remélni tudjuk, hogy ebben segíthet az a sok gyerekkönyv is, amit nekik készítünk.

Mora Bologna-04

Mora Bologna-02

Mennyire illeszkedik a nemzetközi trendekhez a magyarországi gyerekkönyvkínálat mind illusztrációk, mind szövegek tekintetében?

Még mindig sokkal szókimondóbb és sokszor harsányabb a külföldi kínálat. Mondhatnánk azt magunkban, hogy akkor csináljuk mi is ezt itthon, de ez nem olyan egyszerű. Szerencsére szinte minden kiadó felkarol időről időre egy-egy bátrabb témát vagy stílust, még ha az nagyon nehezen honosítható is meg itthon. Ha nem mondunk le ezekről a különlegességekről, akkor egy idő után közös erővel talán sikerül elindítanunk az olvasókat a nyitottabb gondolkodás felé.

 Olvassátok el Csapody Kinga válaszait is ITT

A Pagony Kiadó bolognai tapasztalatai pedig ITT olvashatók