Fotó: Bach Máté
Vissza
  • 2020.11.27
  • MeseCentrum

Lehet-e kritizálni a kritikát?

Körkérdésünkre Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnöke válaszolt.

Kritizálható-e egy kritika nyilvánosan?

Természetesen, minden kritizálható nyilvánosan. Az már más kérdés, ha valaki leírja a könyvedről, szövegedről stb., hogy miért (nem) jó, arra szerzőként érdemes-e reagálni, hiszen remélhetőleg a kritikák, a kritikusok, az olvasók között alakul ki egy olyan diskurzus, amely működik a szerző nélkül is. Nem mellesleg hogyne lenne kritizálható, erre van a metakritika.

Számon kérhetők-e a kritikuson szakmai tévedések, csúsztatások?

Igen, persze.

Szekeres Niki-01
Annie Spratt/ Unsplash

Válaszolhat-e egy szerző a művét ért kritikára? Miért igen vagy miért nem?

Megint csak ugyanazt tudom mondani: válaszolhat, persze, de szerintem míg a szakmai tévedésekre, csúszásokra reflektálni rendben van, addig a kritikus egyéb észrevételeire kínos.

A kritika részben objektív, részben szubjektív műfaj, a kritikusok közül vannak keményebbek, deffenzívebbek, vannak, akik leírják a pozitív és negatív észrevételeiket vagdalkozás és sárbatiprás nélkül, és vannak, akik nem írnak negatív dolgokat, ez már inkább recenzió, nálunk mégis sokszor ezt is a kritikák közé sorolják.

Még hosszan tudnám sorolni, de eleve olyan sokfelé mutató maga a kritika már műfajából adódóan, és annyiféle kritika van, hogy ha én szerző lennék, nem tölteném azzal az időt, hogy ezekre reflektáljak. Ráadásul most már az amatőr kritikusoknak is, illetve az olvasóknak is egyre több fórumlehetősége van, ezeknek olvasgatása, és az ezekre való reakció rengeteg időt vehet el, miközben jó pár kritikai reflexiót a vehemens egyet nem értés helyett érdemes lenne párszor elolvasni és végiggondolni a válaszolás vágya helyett, ne adj' isten, megfogadni.

Lehet-e másféle a „felnőtt” és a gyerek-ifjúsági irodalmi művekről megjelenő kritikák szempontrendszere?

Nem hiszem, hogy a szempontrendszer lehetne más. Bizonyos szegmensek, elemzési szempontok talán felerősödnek, mások kevésbé, de ez is inkább az adott könyvtől függ.

Miért ekkora tabu, ha egy szerző szakmai szempontok alapján válaszolni akar az őt ért kritikára?

Szerintem csak ciki néha, de semmiképpen sem tabu. Ahogy egyes kritikák is lehetnek kínosak.