Vissza
  • 2020.06.05
  • Ayhan Gökhan

Kiadó körkép járvány idején – Forum Kiadó

Körkérdésünkre Dancsó Andrea, a kiadó munkatársa válaszolt. 

Milyen változásokat hozott a kiadó életében a karantén?

A Forum lényegében már hosszú ideje változásokra készülődött, folyamatosan keressük a megújulás útjait, lehetőségeit. Ez egy hosszú évtizedek óta fennálló intézmény számára elengedhetetlen. Már 2018-ban, a kiadó 60. születésnapja alkalmából megújuló logónk is egy új periódus kezdetét jelképezte.

2019-ben részt vettünk egy képzésen az Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa Alapítványnak köszönhetően, melynek keretében kiépítettünk egy hosszú távú stratégiát. Ebben éppen a mai társadalom kihívásaira próbálunk reagálni. Idén áprilisban, a karanténhelyzet közepette újítottuk meg honlapunkat, mely reményeink szerint kényelmes, funkcionális és modern felületet nyújt az olvasóknak a több száz megvásárolható kötetünk közötti böngészésben, de egyben igyekeztünk ez alkalomból a Forum múltját, szellemi értékeit is áttekinteni és áttekinthetőbbé tenni.

A kiadó irodáinak belső felújítását is idénre terveztük, hogy kényelmesebb körülmények között folyhasson a munka. A vírus megjelenése és a rendkívüli állapot bevezetése természetesen felborította a terveinket, de igyekszünk kihozni belőle a legtöbbet. Az eddigi erőfeszítéseink most sokat segítenek abban, hogy ne legyünk teljesen elvágva, hanem valamilyen szinten versenyképesek tudjunk maradni az online térben. Elsőként hirdettük meg például az #olvassonotthon kampányunkat, melyben korábbi kiadványainkat tettük ingyenesen elérhetővé.

Hogyan próbálják meg átvészelni a jelenlegi helyzetet?

A könyveinket továbbra is folyamatosan készítjük elő, és igyekszünk a lelassult időszakban lendületet venni a terveink jövőbeni megvalósításához. Előrébb hoztuk az idei e-könyveink megjelenését, melyek számát a jövőben is növelni fogjuk. Előkészítettük több könyvünk újra kiadását is, melyek már csak a zöld fényt várják, hogy nyomdába küldhessük őket. A helyzetünk annyiban könnyebb, hogy kulturális közintézményként nem függünk a piactól olyan nagy mértékben, viszont épp ebből a pozícióból fakadóan egy függőségi lánc részei vagyunk. Jelen pillanatban még nem látjuk át, hogyan változik majd a szerb gazdaság állapota, milyen következményei lesznek a költségvetés-csökkentésnek.

Mit gondolnak, hogyan alakíthatja át a kiadói életet a jövőben a mostani állapot?

A munka észszerűsítése, a digitális kor előnyeinek kihasználása egyébként is a terveink közt szerepelt, viszont nem számítottunk ilyen drasztikus változásokra.

Ahogyan a vírus az emberek mindennapjait, szokásait, úgy a könyvkiadást is meg fogja változtatni. A művészet, az irodalom sokszor nyújthat menedéket, segítséget a nehéz helyzetekben, nekünk pedig azt kell elősegítenünk, hogy a művészi tartalmak így vagy úgy, de eljussanak az olvasókhoz.

Jobban szeretnénk figyelni az elektronikus kiadványokra, hiszen egyre fontosabbak, akár a környezettudatosság szempontjából is. Ugyanakkor, a kulcsfogalom a túléléshez a rugalmasság, az alkalmazkodás. Ide sorolhatnánk például az otthoni munkavégzést is. A helyzet mindenesetre azt mutatja, hogy törekednünk kell a változásra.

Tervezik, hogy a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatos életmódra nevelő, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető könyvek megjelentetésére?

Az irodáinkban rendszeresen papírhalmok állnak mindenütt, amit csak lehetett, újrahasznosítottunk, és sokszor ajándékoztunk a könyvek előkészítésének folyamatából fennmaradó papírt óvodáknak, hogy a gyerekek rajzolhassanak rájuk. Ez nyilván apróság, viszont igyekeztünk és igyekezni fogunk az irodai munkát is környezettudatossá tenni. A változások mindenesetre a nyakunkon vannak, és jobb lesz hozzászoknunk ahhoz, hogy egyre több új szituációhoz kell majd alkalmazkodnunk, amelyek nem feltétlenül komfortosak. Másfél hónapja például gátlásokkal tettem fel a maszkot az arcomra, ma már rutinból. A klímaváltozás pedig az a téma, amelynek nem szabad csak múló trendnek maradnia. Ezt a szerzőink is tudják, érzik. Profilunkból adódóan vajdasági szerzőket adunk ki, főként szépirodalmat, így a könyvhozam attól függ, milyen kéziratokat termelnek költőink, íróink, irodalmáraink, publicistáink, néprajzkutatóink és filozófusaink. Mi pedig továbbra is azon leszünk, hogy társadalmilag hasznos kiadványokkal gazdagítsuk az egyetemes irodalmat.

Ayhan Gökhan