Fotó: Csörgei Andrea/ Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár
Vissza
  • 2024.01.31
  • MeseCentrum

Gyerekirodalom, 2023 - Csörgei Andrea

Visszatekintő sorozat 2.

KÖRKÉRDÉSÜNKBEN GYEREKIRODALMI SZAKEMBEREK, ÁLLANDÓ SZERZŐINK SEGÍTSÉGÉVEL TEKINTÜNK VISSZA A 2023-AS ÉVRE ÉS NÉZÜNK ELŐRE AZ IDEIRE.

A gyerek- és ifjúsági irodalom szempontjából hogyan alakult 2023, voltak-e meglepő fordulatok, láthatók-e új trendek idehaza?

2023 a Petőfi-bicentenárium jegyében telt, ez a gyerekirodalomban is megmutatkozott: számos gyerekkönyvkiadó jelentetett meg olyan újdonságot, amely valamiképpen kötődik Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez. Születtek könyvek e témában kisebbeknek és nagyobbaknak, jelent meg történelmi regény, „szabadulókönyv”, kortárs novellagyűjtemény, életrajz, mai költő versválogatása, hogy csak néhányat említsek a sok újdonság közül. Izgalmas volt kézbe venni a legkülönfélébb köteteket, amelyek valamiképp mégis összetartoznak, és jó volt rácsodálkozni arra, milyen hatalmas kreatív energiákat mozgatott meg a költő életművének felidézése a szerzőkben, illusztrátorokban, könyvkiadókban, aminek eredményeképp mindenki megtalálhatja azt a kötetet, amelyik épp az ő gyerekéhez/tanítványához vagy akár saját magához hozza közelebb Petőfit.

Nem új fordulat, de folyamatos felívelés tapasztalható a népmesék divatában. Örvendetes, hogy a könyvkiadók rendre hozzák ki a különféle népmesegyűjteményeket, népmesékkel, mesemondással kapcsolatos szakirodalmakat, amelyek gyakran az olvasóközönség és a szakma elismerését is kivívják.

Lassabb, ám reménykeltő folyamat a képes- és képkönyvek elismertsége, népszerűségük erősödése. Bár még erősen tartja magát az olvasóközönség részéről a szövegközpontú kiadványokhoz való ragaszkodás, egyre többen keresik, olvassák és értékelik a minőségi kép- és képeskönyveket, aminek köszönhetően szélesedik a kínálat. Remélem, ez az érdeklődés a továbbiakban csak erősödik majd.

Melyik három gyerekkönyv volt számodra tavaly a legérdekesebb, a legfontosabb, és miért?

Visszatekinto 2023 Csorgei Andrea-02

Az első Ingeborg Arvola Buffy Berg tehetséges – Önéletrajz című könyve, amit Patat Bence fordított, Metzing Eszter illusztrált, és a Cerkabella Kiadónak köszönhetjük a megjelenését. A regény könnyed humorral, ugyanakkor szívszorító hitelességgel ábrázolja a szegénységet. Ez olyan téma, amiről nagyon kevés gyerekirodalmi mű születik, pedig valamilyen módon a legtöbb gyerek találkozik vele. Rendkívül fontos könyvnek tartom.

Visszatekinto 2023 Csorgei Andrea-01

A második Bajzáth Mária Erdők-mezők népmeséi című népmesegyűjteménye, ami Ónya-Oláh Dóra lenyűgöző illusztrációival jelent meg a Lampion Könyvek gondozásában. Kívül-belül kompakt, igazi értéket és tudást hordozó könyv ez a természet és a világ rendjéről, mesékkel és ismeretterjesztő szövegekkel tanítva. Nemcsak itthon, de óvodai-iskolai használatra is nélkülözhetetlen kötet.

A harmadik könyv 2023 egyik legszebb képeskönyve, Joanna Concejo lenyűgöző kötete Vas Viktória fordításában, amelynek címe: T mint tenger. A Csirimojó Kiadó adta ki Magyarországon ezt a csodát is (akárcsak a szerző előző kötetét), melynek páratlanul varázslatos és asszociatív képei bőségesen hagynak teret a fantáziának, a gondolatoknak és érzelmeknek, és amelyet fontos újra meg újra elővenni, gyönyörködni benne, és hagyni, hogy a képek magukkal ragadjanak.

Visszatekinto 2023 Csorgei Andrea-01

Melyik volt szerinted a legjobb könyves esemény vagy műsor (videó, podcast stb.) 2023-ban?

Teljesen szubjektív válaszom van erre a kérdésre. Évek óta nagy rajongója vagyok az erdélyi könyvvásároknak. Marosvásárhelyen nagy örömömre rendszeres visszatérő látogató, meghívott vagyok, ám 2023-ban úgy alakult, hogy először vehettem részt a sepsiszentgyörgyi SepsiBookon. A hangulat, a felkészültség, a gondos szervezés, a színvonalas programok, a magyar kultúra iránt érzett szeretet és a ráfókuszáló figyelem éppolyan lenyűgöző volt itt is, mint amit korábban Marosvásárhelyen tapasztaltam. Nagyon remélem, hogy lesz még alkalmam visszatérni a SepsiBookra. Jó szívvel ajánlom mindkét rendezvényt, valódi könyvünnep a javából!

Véleményed szerint melyik volt a legjobb, könyvekhez kapcsolódó egyéb műalkotás (film, színházi előadás stb.) 2023-ban?

Nos, ennél a kérdésnél is muszáj személyes élményt említenem. Semmiképp nem merném azt állítani, hogy a legjobb, de az biztos, hogy számomra a legörömtelibb az a színpadi adaptáció volt, amelyet az általam vezetett színjátszókörrel állítottunk színpadra Berg Judit Az igazi mesemondó című történetéből (a mese a Hamupogácsa című kötetben jelent meg) nagy sikerrel. Minden pedagógust bátorítok, hogy ha teheti, a legkedvesebb meséket, drámapedagógiai eszközökkel is dolgozza fel – páratlan élmény lesz neki és a gyerekeknek is.

Ha mégiscsak profi színpadi adaptációt kellene mondanom, akkor kicsit csalnék, és egy 2022 év végén (az végül is már majdnem 2023, nem?) bemutatott darabot említenék meg, amely rám nagy hatással volt: a Budapest Bábszínháztól Az utolsó bárány című előadást, amely Ulrich Hub azonos című meséje alapján került színpadra Cseri Hanna rendezésében. A történet különös szemszögből, remek humorral meséli el Jézus születésének történetét, 6 éves kor felett mindenkinek érdemes lenne megnéznie, nem csak a karácsonyi időszakban.

Melyik klasszikus gyerek- vagy ifjúsági könyvet „porolnád le”, azaz várod az újrakiadását 2024-ben?

Visszatekinto 2023 Csorgei Andrea-03

Két Népek meséi-sorozat újrakiadásának örülnék nagyon. Az egyiket az Európa Kiadó jelentette meg, a másikat annak idején még a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó. Mindkét sorozat kincset ér, olyan gazdag tárháza a történeteknek, csodás volna, ha nem csak antikváriumból lehetne elérni ezeket a köteteket.

Milyen egyéb új megjelenéseket tartasz fontosnak, kiknek a köteteit látnád szívesen 2024-ben? 

Alapvetően örülnék, ha még tovább szélesedne a képeskönyv- és képkönyvkínálat Magyarországon. Nagyszerű lenne, ha a remek hazai illusztrátorok is lehetőséget kapnának rá, hogy elkészítsék saját, szöveg nélküli köteteiket. Kíváncsian várom, mi valósul meg ebből 2024-ben.

MeseCentrum

Körkérdésünk első válaszadója Harmath Artemisz volt, interjúnk ITT olvasható.