Fotó: www.facebook.com/moncsi.lilla.pataki
Vissza
  • 2024.02.12
  • MeseCentrum

Gyerekirodalom, 2023 - Pataki Mónika Lilla

Visszatekintő sorozat 5.

Körkérdésünkben gyerekirodalmi szakemberek, állandó szerzőink segítségével tekintünk vissza a 2023-as évre és nézünk előre az ideire.

A gyerek- és ifjúsági irodalom szempontjából hogyan alakult 2023, voltak-e meglepő fordulatok, láthatók-e új trendek idehaza?

A Túl a Maszat-hegyen 2 meglepett. Láthatóan egyre nagyobb hangsúlyt kap az illusztráció, több olyan kötet jelenik meg, amelyben a képek dominálnak a szöveggel szemben. Ugyanakkor több olyan, kisebbeknek szánt kiadvánnyal találkozhatunk a polcokon, amelyek elsődleges célja önmagában a szórakoztatás. Szélesedik a választék a kortárs ifjúsági irodalomban is: különösen szeretem az „underground” irodalmat, a lengyel, cseh, norvég, feröeri könyveket, és szerencsére egyre több jelenik meg magyarul is.

Melyik három gyerekkönyv volt számodra tavaly a legérdekesebb, a legfontosabb, és miért?

Pataki Monika Lilla evertekelo 2024-01

Zuzana Bramborovától A giliszta kérdez (a kötet játékossága miatt); Alács Annától a Képeslap el Idilióból (maga a téma nagyon tetszik, és gyönyörűek a rajzok). Marisha Rasi-Koskinen könyve pedig, A Nap sötét oldala izgalmas cselekményével fogott meg: elgondolkodtató felvetések olvashatók benne az idővel, az emberiséggel kapcsolatban.

Pataki Monika Lilla evertekelo 2024-02

Melyik volt szerinted a legjobb könyves esemény vagy műsor (videó, podcast stb.) 2023-ban?

Ha felnőtt program is számít, akkor elsőként a PesText Nordic.

Azután Mari Helander norvég nyelvű előadása az ELTE Skandinavisztika Tanszékén (The Sámi and the Inuit konferencia: Samiske fortellertradisjoner). Mari Helander az oslói számi óvoda igazgatója, és a számi mesemondás hagyományait őrzi; előadását drámajátékkal, hangszerrel és énekkel kísérte – fantasztikus élmény volt.

Pataki Monika Lilla evertekelo 2024-03
Gunnar Garfors (középen) Ahol csak a madár jár című könyvének bemutatóján. A szerzővel Szűcs Tamás világutazó és Patat Bence a könyv fordítója, beszélgettek./ www.youtube.com/@cserkiado5120

Érdekesnek találtam Gunnar Garfors Ahol csak a madár jár című könyvének bemutatóját az Eötvös 10-ben. Garfors rekordokat döntögető világutazó, aki azonban a kimondottan kevéssé látogatott helyeket keresi.

Mély benyomást tett rám Berg Judit beszélgetése is Marisha Rasi-Koskinennel a Millenárison, és a találkozás Bába Laurával, A nap sötét oldala fordítójával; azután Janne Teller interjúja a PesTexten (amelyet a Semmi című előadás követett).

Marisha Rasi-Koskinen: A Nap sötét oldala Pataki Mónika Lilla-04
www.facebook.com/jennamarisha.rasikoskinen
 

Mindenkinek nagy élmény volt a Csirimojó workshopja és kiállítása a Fajankó, avagy egy nagyotmondó fabábu vidám históriája című könyv apropóján, ahol a gyerekkel együtt elkészítettük Fajankót, majd a szerzők, Vojtěch Mašek és Chrudoš Valoušek felnőtteknek szóló workshopot is tartottak.

A márciusi 49. Fővárosi Képregénybörze a KMO-ban pedig családias hangulatú, igazi kincseket rejtő vásárnak bizonyult.

Véleményed szerint melyik volt a legjobb, könyvekhez kapcsolódó egyéb műalkotás (film, színházi előadás stb.) 2023-ban?

Pataki Monika Lilla evertekelo 2024-05

Nem 2023-as, de tavaly láttam a Budapest Bábszínházban a Frankensteint (2022) és A Szerb Antal-kódot (2021), mindkettő remek darab. Tízéves fiam pedig a Helló, Héraklészért van oda, alig várja, hogy együtt is megnézzük. A Péntek úr csodálatos barátai című darabot ötéves lányommal néztük, de ez nem könyvhöz kapcsolódik.

Pataki Monika Lilla evertekelo 2024-04

Melyik klasszikus gyerek- vagy ifjúsági könyvet „porolnád le”, azaz várod az újrakiadását 2024-ben?

Kedvenc klasszikusaim nagy részét Réber László illusztrálta, így más rajzokkal nem is igen tudom őket elképzelni, szóval nehéz kérdés. Régen pedig nagyon szerettem a Winnetou kalandjait, szívesen látnám új köntösben.

Pataki Monika Lilla evertekelo 2024-06

Milyen egyéb új megjelenéseket tartasz fontosnak, kiknek a köteteit látnád szívesen 2024-ben?

A skandináv szerzők köteteinek mindig örülök.

MeseCentrum

Körkérdésünk további válaszadói: Harmath Artemisz, Poós Zoltán, Csörgei Andrea, Kovács Gergely.