Interjúk

Vissza
  • 2023.11.29
  • Nyulász Péter

A cél, hogy minél több gyerek olvasson

Interjú Berg Judittal

Berg Judittal, a HUBBY új elnökével Nyulász Péter készített interjút.

Legutóbbi tisztújító közgyűlésén Berg Judit személyében új elnököt, valamint hat további taggal teljesen új elnökséget választott a Magyar Gyerekkönyv Fórum, azaz a HUBBY. Pár napja tartotta első ülését az új vezetőség, ennek nyomán kértünk villáminterjút az új elnöktől.

Nem oly rég, alig pár hete választott meg elnökének a Magyar Gyerekkönyv Fórum – miként fogtál munkához?

Ott kezdődött a dolog, hogy én ezt egyedül nem tudom, és nem is akarom vállalni. Hívtam magam mellé még hat tagot az elnökségbe, akik épp olyan elhivatottak a gyerekirodalom iránt, mint én. Mindannyian a gyerekirodalomhoz köthető területen dolgozunk – van közöttünk pedagógus, grafikus, könyvkiadó és így tovább, de emellett mindannyian értünk még valami máshoz is. Például az alelnökünk, Epresi Adrienn nemcsak könyvkiadó, hanem közgazdász, aki ért a menedzsmenthez, és tudja, hogyan lehet egy szervezetet működőképessé tenni.

Ami pedig nagyon fontos: ki 

szeretnénk tágítani a kapcsolatrendszerünket a könyvszakma egészére, akár a tagság soraiba is meghívni nagyobb számban könyvtárosokat, pedagógusokat, és szeretnénk támogatónak megnyerni a szülőket is.

Emellett szívesen együttműködnénk mindenkivel, aki, ha laza formában is, de kapcsolódik a gyerekirodalomhoz – bábszínházak, múzeumok, akár még nyomdák is lehetnek az egyesület partnerei annak érdekében, hogy minél több gyerek olvasson.

Berg Judit  Hubby-03
facebook.com/hubbymagyargyerekkonyvforum

Ez az új elnökség múlt héten tartott egy hétvégi ülést. Sikerült-e a stratégiai célokhoz konkrét menetrendet kidolgozni? Melyek lesznek az első lépések? 


Iszonyatosan lelkesek vagyunk, de szeretnénk nemcsak lelkesek, hanem tudatosak is lenni. Meggyőződésem, hogy ez a csapat képes megteremteni az alapot ahhoz, hogy a HUBBY független, önellátó szervezet lehessen. Összegyűjtöttünk ehhez legalább két tucat nagyon klassz ötletet, de még ki kell derülnie, melyik és hogyan lesz működőképes a valóságban is. Ebben segít a gazdasági szakemberünk. 

Az biztos, hogy mindenképpen tovább visszük az „Év gyerekkönyve-díj” programot, hiszen ennek átadása a Hubby egyik legfontosabb tevékenysége, így a szervezését már most elindítottuk.

Folyamatban van a zsűritagok felkérése, a munkafolyamat tervezése, hogy hova érkezzenek be a könyvek – és természetesen igyekszünk mielőbb megteremteni a díjazás anyagi hátterét is. Még decemberben kiírjuk a pályázatot a kiadók számára. Tovább visszük, és szeretnénk kiszélesíteni az „Írókat az iskolába” programot, azaz szeretnénk több szerzőt több helyszínre eljuttatni. Persze ehhez is szükség van anyagi forrásokra: pályázni fogunk, illetve szponzorkeresésbe kezdünk, s nem utolsósorban nagyobb létszámú és aktívabb tagságot szeretnénk kialakítani.

Hosszabb távon a tagság számára olyan praktikus, gyakorlati szolgáltatásokat is nyújtanánk, melyek az írók, szerzők, illusztrátorok mindennapi életét könnyíthetik meg,

 például jogi vagy szakmai tanácsadást, információszerzést, pályázatfigyelést és így tovább.

Mindezek előtt azonban legelső teendőnk a „tűzoltás”: olyan projekteket szeretnénk, melyekből pénzt lehet szerezni a működéshez. Van bő két tucat tervünk, de még nem kristályosodott ki, hogy melyik ötletünket fogjuk ténylegesen elindítani. Jelenleg az adminisztratív folyamatok zajlanak, így hivatalosan nem is vagyok elnök, amíg a bíróság nem jegyzi be a változásokat. Több tervünk elindításával meg kell várnunk a folyamat végét.

Berg Judit  Hubby-02
facebook.com/hubbymagyargyerekkonyvforum

Ezek tehát a konkrét napi teendők, de vajon a benned lakozó, szárnyaló fantáziájú író kevésbé földhözragadt gondolatai milyen jövőképet vetítenek a lelki szemeid elé?

Nagy fantaszta vagyok, az igaz! De az elnöki megbízatás itt két évre szól, és két évre előre tekintve én azt remélem, hogy a HUBBY szó hallatán nem teljes értetlenség ül ki az emberek arcára, hanem ismerni fogják a nevet. Ismerni fogják a pedagógusok, a szülők, mert tudják majd, hogy könyves kérdésekben a HUBBY-hoz is lehet fordulni. Nem akarunk mindent elölről kezdeni és például saját könyves adatbázist építeni, inkább együttműködnénk olyan szervezetekkel, amelyek már készítettek efféléket. 

Célunk, hogy a HUBBY olyan központ legyen, amely összefog egy csomó intézményt,

és azt is reméljük, hogy ki tudjuk magunkat nőni egy jó értelemben vett ügynökséggé, hogy például írókat, illusztrátorokat közvetítsünk az érdeklődőknek. Így talán a könyvtárakat is bevonzhatjuk azzal, hogy lesz egy jól áttekinthető adatbázisunk az elérhető, választható programokról.

Berg Judit  Hubby-01
felül: Berg Judit, Epresi Adrienn, Paulovkin Boglárka, Saphir-Kelemen Réka alul: Vinczellér Katalin, dr. Fábián László, Végvári Imre. facebook.com/hubbymagyargyerekkonyvforum

Ahogyan én látom, hallom, a HUBBY-tól, mint a Nemzetközi Gyerekkönyv Fórum, vagyis az IBBY magyar tagozatától többen azt remélik, hogy nemzetközi kapcsolatokat fog építeni. Segít eljutni kiállításokra, rendezvényekre, akár külföldi könyvmegjelenésekhez, fordításokhoz is nyújthat támogatást.

Ehhez először is be kellene fizetnünk az éves tagdíjunkat! Annyi azonban biztos, hogy a nemzetközi szervezetnek vannak olyan fórumai, ahová be lehetne kerülni – mint például a BookBird magazin –, talán még azt is el lehet érni, hogy legyen egy magyar gyerekirodalomról szóló tematikus különszám, amely eljuthat a világ minden sarkába. A nemzetközi díjakban is részt vehetünk, amit ki is kell használni, de érdemes ennél tovább mennünk. Többfelé utazom, így fel fogom venni a kapcsolatot más országok IBBY-szervezeteinek vezetőivel, hogy megtaláljam velük az együttműködés lehetőségeit. De a többi tagországgal is csak akkor tudunk majd közös workshopot vagy egyéb projekteket szervezni, ha előtte sikerült megvetni a lábunkat itthon, és stabilan működünk. Fel kell mutatnunk a potenciális partnereknek, hogy mit értük el itthon ahhoz, hogy külföldön is komolyan vegyenek. Ez lehet a válasz a kérdésedre, hogy hol látom magunkat a jövőben: ott, ahol már képesek leszünk együttműködni külföldi társszervezetekkel.  

Nyulász Péter