Fotó: Ilyass Seddoug/ Unsplash
Vissza
  • 2021.12.09
  • MeseCentrum

A kortárs szóbeliség  

Mit teszünk, ha slammelünk?

A slam poetry az ifjúsági kultúra része. Eredetileg is több médium ötvözete, tehát összetett jelenség. Mivel hibrid műfaj, hangsúlyosak benne a szóbeli kultúrákhoz tartozó archaikus elemek. Az eredendően orális jellegű költői közlés a slam poetryvel a vokalitás közegébe talál vissza. Oda, ahol a költészet hosszú évszázadokon át eleve létezett. A slam poetry olyan szöveg, amelyet a szerzője leír kézírással vagy digitális eszközzel. Ezt a szöveget azután az írója maga olvassa föl. Gyakran rögzítik digitálisan, így utólag a szöveg audiovizuálisan elérhető. Nem ritkán könyvként is kinyomtatják.

Meselexikon   Harmath Artemisz dec 2021-02
Szabó Zalán
Fotó: Slam Poetry Miskolc/ YouTube

„A jó slammer elgondolkodtat, megnevettet, meghökkent; előadása nyomot hagy a közönségben” (Vass Norbert). „A slam olyan költészeti bajnokság, ahol mindenki megkapja a maga három percét” (Gyukics Gábor).

Vagyis a slam poetry könnyen befogadható, határokon átívelő műfaj, nem elit irodalom, viszont erősen jelenléthez kötött, alapvető jegye a közvetlenség.

A műfaj amerikai és magyarországi indulásával, kulturális gyökereivel Vass Norbert foglalkozik részletesen: ITT 

slam poetry
Fotó: slampoetry.hu

A slam poetry egyfajta lázadást képvisel, amely visszatérően jelen van a költészet történetében. A beatkultúra hatvanas évekbeli szelleme máig hat, és ahogy a kortárs költészetben általában, úgy ebben a műfajban is tetten érhető. Az 1980-as években az USA-beli Black Mountain College a XX. századi radikális gondolkodás és művészet egyik legendás alkotóműhelye volt, amely a személyes alkotói szabadság, a demokrácia és az individualizmus sajátos amerikai ideáljait és utópiáit ötvözte. A hétköznapiság, a politikusság jegyében a költészetre a társadalmi tükör szerepét is ráruházva működött. Alkotói számára fontos volt a természetesség, az akadémikus költészettel szembeni lázadás, a realitás érzékeltetése, bemutatása a fikción keresztül, így az írásbeliségben is az élőszószerűség, a médiumok közül pedig a szóbeli, szóban előadott költészet került előtérbe. Gyakran rendeztek felolvasásokat: readingeket, közös zenéléseket. A slam poetry is ezekben a szabad, szóbeli formákban, a közönség reakcióival együtt élve érvényes és hatásos.

Meselexikon   Harmath Artemisz dec 2021-01
Fotó: YouTube

Magyar nyelven először Gyukics Gábor szervezett slam előadói esteket, aki Amerikában ismerkedett meg a műfajjal. Az első verseny 2006-ban, a Műcsarnokban volt.

(Vö. Mészáros Márton: Medialitás és gyerekirodalom, szerk. Hermann Zoltán – Lovász Andrea – Mészáros Márton – Pataki Viktor – Vincze Ferenc, Budapest, Károli Gáspár Református Egyetem – L’Harmattan Kiadó, 2020.; Vass Norbert: Kis hazai slamtörténet, Szépirodalmi Figyelő, 2016, 37–51.)

további Kis meselexikon

Változó emberi figyelmünk

Máshogy szórakozunk, ha sorozatfüggők vagyunk, mint ha könyvet olvasunk?

Tovább
Silent book? Mi ez?

Nemrégiben beszámoltunk az egri silentbook-konferenciáról, most az alapfogalmakat is tisztázzuk.

Tovább
Hogyan lehet meghatározni a gyerekirodalmat?

A gyerekirodalom mibenlétéről újra sokat vitatkozik a tudományos élet. Hiszen a gyerek és a gyerekek által fogyasztott kultúra számos szakma látóterében benne van.

Tovább