Vissza
  • 2023.09.21
  • MeseCentrum

Válogatott kötetek az idei Könyvfesztivál újdonságaiból

A Könyvfesztiválos újdonságok közül a Mesecentrum szerkesztői ajánlanak párat.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2023. szeptember 28. és október 1. között rendezi meg a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, melynek helyszíne a Millenáris lesz. A Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma, de ami számunkra még ennél is fontosabb: rengeteg új gyerekkönyv megjelenésének és bemutatójának ideje. A színes programokról több alkalommal hírt adtunk és adunk, ezúttal a legfrissebb kötetek közül ajánlunk párat.

konyvhet 23 szept-05

Zalka Csenge Virág: Hétlábú paripák és jó boszorkányok – Varázslatos csíki népmesék

Illusztrátor: Hitka Viktória
Móra Könyvkiadó, 2023

Immár a negyedik mesegyűjtemény lát napvilágot a mesemondó és író Zalka Csenge Virág válogatásában. Ezúttal Csíkszentdomokos mesevilágából ad válogatást Belatini Braun Olga közel egy évszázaddal ezelőtti erdélyi gyűjteménye alapján.

További információk itt.

konyvhet 23 szept-06

Mészöly Ágnes: Mesetorna – Mesés tartásjavító gyakorlatok

Illusztrátor: Kőszeghy Csilla
Móra Könyvkiadó, 2023

Nem titkos, de nem is közismert információ, hogy napjaink egyik legismertebb és legsikeresebb gyerek- és ifjúságikönyv-szerzője, Mészöly Ágnes világjáró konduktor, fejlesztőpedagógus. Legújabb könyvében mesés feladatsorokkal segít legyőzni olyan könnyen megelőzhető vagy orvosolható mozgásszervi elváltozásokat, melyeknek felnőttkorban komoly negatív hatásai lehetnek.

További információk itt.

konyvhet 23 szept-02

Majoros Nóra – Maros Krisztina: Álomjáró Márton

Illusztrátor: Maros Krisztina
Pagony Kiadó, 2023

Ebben a mesés titkokat rejtő álomvilágban – akárcsak a könyvet alkotó író és az illusztrátor –elválaszthatatlan jó barátként jár együtt Marci és Medve. Hajóra szállnak, s érdekes idegenekkel ismerkednek össze egy titkos világban, ahol bármi megtörténhet...

konyvhet 23 szept-04
 

Baráth Katalin: Gőzgépek és pomponlányok

Berg Judit: Szélvésztől kergetve

Illusztrátor: Bernát Barbara
Pagony Kiadó, 2023

 

konyvhet 23 szept-07

Az Abszolút Töri időutazó történelmi kalandsorozat két újabb kötettel gyarapodik a 28. nemzetközi könyvfesztivál alkalmával. A sorozat főhősei, a Vitéz János Gimnázium diákjai az iskola platánfája alatt tekergő időalagútból indulva ezúttal forradalmi időkben kalandoznak. Baráth Katalin és Berg Judit története egyaránt a XIX századba repíti az olvasót, s míg az egyik kaland a gazdasági változásokat eredményező ipari fellendülést helyezi előtérbe, a másik az ezzel párhuzamosan zajló társadalmi változásokra, polgárosodásra, nemzeti önállósodásra koncentrál. 

További információk itt és itt.

konyvhet 23 szept-08

Robin Král – Aneta Františka Holasová: Toncsa és a cirkusz

Fordította: Peťovská Flóra

Csirimojó Kiadó, 2023

A Csirimojó Kiadó őszi meglepetése egy vibrálóan színes, humoros, egyben szívszorító szerelmi történet versben elbeszélve, Csehországból. Aneta Františka Holasová grafikusművész fantasztikus illusztrációi illeszkednek Robin Král szövegéhez, amelyet Peťovská Flóra remek fordításában hamarosan idehaza is felolvashatunk az óvodás és kisiskolás korosztálynak. A Toncsa és a cirkusz című verses mese szerelemről, műlovaglásról, cirkuszról és útkeresésről szól. Kuriózum, hogy a kötet maga egy gyönyörű kivitelezésű kézműves leporelló.

További információk itt.

konyvhet 23 szept-01

Alex Moldovan: Olgica és a drága nagyapa

Cerkabella Könyvkiadó, 2023

Alex Moldovan napjaink egyik legismertebb román ifjúsági írója, akinek mostani kötetét, mely elsősorban kiskamaszoknak szól, Demény Péter fordította.

Olgica egy átlagos, tizenkét éves kamaszlány – azaz talán mégsem teljesen. Ez az okos, szemtelen kiskamasz nagyon nem szereti a meglepetéseket, így nincs elragadtatva, amikor számára addig ismeretlen nagynénjével kell töltenie a hétvégét. A tetejébe még a szigorú nagyapa is alig várja, hogy együtt lehessenek…

A Cerkabella Könyvkiadó gondozásában megjelenő ifjúsági regényt Vass József illusztrálta.

További információk itt.

konyvhet 23 szept-03

Vibók Ildi: Hová tűntek a krillek?

Illusztrátor: Mayer Tamás

Pagony kiadó, 2023

"Berti bácsi, a természetbarát feltaláló egy nap különös levelet kap. Valaki a Déli-sarkról a segítségét kéri! De vajon ki és miért? A bácsi nem sokat teketóriázik, hanem Béla, a papagáj, Amélia, a macska, Gáspi, a kaméleon, valamint egy Ismeretlen Idegen segítségével nyomozni kezd." Ha mindez felkeltette az olvasó érdeklődését, akkor már csak egy, de fontos kérdés marad: mik azok a krillek? A nyomozás eredményével együtt erre a kérdésre is választ kapnak azok, akik kezükbe veszik Vibók Ildi új könyvét. A kiadó a nagy betűkkel szedett, Mayer Tamás által illusztrált kötetet elsősorban olvasni tanulóknak ajánlja.

További információk itt.