Humoros

8 éves kortól

Illusztrált könyv

Fiúsabb könyv

Vissza
  • 2020.07.15
  • Szokács Eszter

Tüsi és Lobonc abszurd kalandjai

Fekete András Tüsi és Lobonc című könyvét Szokács Eszter ajánlja.

Abszurd világba kalauzolja Fekete András az olvasóit: a mai valóságos jelent többek között furcsa, szürreális lényekkel, háromszemű bűnözővel és erdei szellemmel spékeli meg, hogy a két világot összeolvasztva egy túszmentő akciót meséljen el.

Túszszabadítás Tasziló bácsival

Bam Bandit, az ország leggazdagabb emberének a fiát elrabolják, és óriási váltságdíjat követelnek a szabadon engedéséért. Két legjobb barátja, Tüsi és Lobonc azonnal útra kel, hogy kiszabadítsák őt a félelmetes Sam Öldök fogságából. Nem kétséges, hogy az akció sikerrel jár-e, hiszen egyrészt mesekönyvről van szó, nem skandináv krimiről, másrészt mindjárt a könyv címéből megtudjuk, hogy Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit. Tehát nem annyira a végkifejlet az, amire kíváncsiak vagyunk, a történetben leginkább a vicces és valóságos karakterek és az abszurd kalandok sokasága visz előre.

Tüsi és Lobonc Pagony Fekete András Mayer Tamás-02

Míg a két gyerek elindul barátja kiszabadítására, és közben irtó félelmetes vagy kellemetlen lényekkel küzd meg, addig Bam Bandi megmentésére a fogpiszkálópiacon meggazdagodott apa is terveket sző, és a rend éber őrei is nyomoznak.

A történet persze többször is nem várt fordulatot vesz: az emberrablásra megbízást adó üzleti rivális, Hüvelyk Gazsi megegyezik az apával és szövetségesek lesznek, így az elrabló Sam Öldök már a maga szakállára dolgozik; valamint a Tüsi és Lobonc alkotta túszszabadító egység is kiegészül az erdőben rekedt egykori erdésszel, a lövedék nélküli fegyverrel járkáló Tasziló bácsival.

Aztán egy ponton színre lép az erdő szörnyen büdös szelleme, Vasfülű Bubu is, akinek a szagánál talán csak a szeszélyét nehezebb elviselni. Így csak remélni lehet, hogy ahelyett, hogy a gyerekeket nyúllá változtatja, inkább a segítségükre lesz.

Egy abszurd világ valóságos karakterei

A regény szereplőinek karaktere nem bonyolult, általában mindenki egy-egy típust képvisel, ám a szerző akár néhány mondattal is precízen ábrázolja ezeket a különféle karaktertípusokat, még az epizódszereplők is azonnal életre kelnek a szemünk előtt: a szerelmes tanárnő vagy a fárasztó poénokat szóró matektanár mintapéldányát senkinek sem kell bemutatni. A fontosabb alakok is megkapják a maguk jellemvonásait: a patakban a saját tükörképét bámuló, ügyefogyott Tivadar nyomozó, a hiú és öntelt, az oszd meg és uralkodj! elven dúsgazdaggá lett és mindenkit kedélyesen lekezelő fogpiszkálógyáros Bam Balázs éppúgy, mint a kissé – szó szerint és képletesen is – elvarázsolt Tasziló bácsi.

A regény valósághű karakterei – mégiscsak abszurd történetről lévén szó –, szürreális lényekkel egészülnek ki: a tigris és krokodil nászából született, vagy félelmetes, vagy barátságos krotikkal, a szúnyog, a hangya és a darázs kereszteződéséből létrejött szuhadákkal, vagy magával az elrablóval, a tényleg fülig érő szájú, tényleg köldökig érő lila szemöldökű és tényleg háromszemű Sam Öldökkel.

Mayer Tamás fekete-fehér illusztrációi remekül kísérik a szöveget, a történet legérdekesebb, legviccesebb részei elevenednek meg előttünk, a rajzok pedig éppen olyan életszerűek és pontosak, mint a szöveg karakterábrázolásai. Ha kell, félelmetesek, ha kell, abszurdak, cukik vagy viccesek.

Tüsi és Lobonc Pagony Fekete András Mayer Tamás-01

Kinek való, kinek nem?

Az olvasói célcsoport egy kicsit keveredik: a roppant egyszerű poénok a nevekkel – Bam Balázs, Fül Elek, Sam Öldök – valószínűleg a legkisebbeknek viccesek, viszont a két üzletember beszélgetéseit az üzleti világról már a nagyobb gyerekek értik meg, míg a politikai utalások vagy éppen a retrókabarékat idéző rendőrábrázolás a felolvasó szülőket célozza meg.

Ez a megrajzolt világ épp annyira valóságos és szürreális, mint a mai kor történetei. Egy kis krimi, egy kis mese, egy kis fantasy és egy kis valóság. Lehet, hogy valakinek erőltetettnek tűnik majd, de biztosan lesz, aki nevetve fogja végigizgulni ezt a szürreális kalandot.

Szokács Eszter

Fekete András: Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit

Illusztráció: Mayer Tamás 

Pozsonyi Pagony, 2019

168 oldal

2490 Ft