Bölcsődés

Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2022.06.18
  • Ayhan Gökhan

Tíz remek gyerekkönyv apák napjára

Még meglephetitek az apákat…

Tíz gyerekkönyvet ajánl apákról, apaságról minden korosztálynak Ayhan Gökhan.

Markus Majaluoma: Apa, menjünk gombászni! (Koinónia)

Apáknapja 2022-07

A finn Markus Majaluoma termékeny szerző: szenzációs és ötletes apás sorozatában van minden, a gyermek különböző helyzetekben ismerkedik a világ jelenségeivel, csodáival: Apa, irány a tenger!, Apa, építsünk kuckót!, Apa, mikor jön a Mikulás? című munkái mind-mind mulatságos könyvek. A szerző egy-egy abszurd humorral megírt és saját maga által illusztrált története gyakorlati útmutatót ad, megtanítja, hogy az apával való együttlét milyen magaslatokra röpítheti a gyereket. Apában bízni: felelősség. Apával lenni: boldogság.

Az Apa, menjünk gombászni! című kötetben a Rózsadombi család gomba- és dinoszauruszvadászatra indul, várnak rájuk az erdő vadjai, a kaland, hogy a könyv befejezése után konstatáljuk: az együtt töltött időnél, a családdal megélt élményeknél nincs értékesebb.

Miklya Zsolt: Történetek a Pirosoviból (Harmat)

Apáknapja 2022-08
Miklya Zsolt nem tartozik az önmarketingben jártas szerzők közé, a sokkötetes író, költő hajthatatlanul hisz abban, hogy legjobb reklám a jó mű.

Van-e annál izgalmasabb, mint hogy apa kísér az óvodába? Az óvodába, ahol megszülethet a varázslat, feltárulhat a titok. Miklya Zsolt 2004-ben megjelent Történetek a Pirosoviból című kötetében minden megtörténhet: van itt névtelen kisfiú és emberi nyelven megszólaló oroszlán. Ki ne vágyakozna ebbe az oviba, ahol az unalmat hírből sem ismerik?

Kállai Nagy Kriszta színes rajzai kísérik a legpirosabb oviskönyvet.

Zaklatott időkben békebeli olvasmány.

James Brown: Az én apukám (Pozsonyi Pagony)

Apáknapja 2022-02
 

Ebben a versben elbeszélt, egyszerű – nem együgyű – történetben nincsen kétbalkezes, a feladatoktól ódzkodó apuka. Itt apa mindent megold és megcsinál, lelkesen, felhőtlen örömmel. Apa mindenhol ott van, apa mindig jó. Apával minden élmény: a reggeli, a takarítás, a fürdés. Rövid, szerethető, közös olvasásra mindenképp ajánlott könyvecske született James Brown tollából és Cally Jonhson-Isaacs képeiből.

A másfél perc alatt végigolvasható könyv magyar hangja a nagyszerű költő és műfordító, Varró Dániel.

Kiss Ottó: Ne félj, apa! (Móra)

Apáknapja 2022-06
 

A gyermek szemében a világ leghétköznapibb jelensége is csodával határos, a legapróbb részlet is kontinens-gazdagságú meglepetést tartogat. Kiss Ottó Ne félj, apa! című verseskötetének gyermeki elbeszélője nézőpontjából a világ különösen érdekes és izgalmas hely.

Nehéz feladat a gyermeki stílus megtalálása, hogy ne arra emlékeztessen, mint amikor egy felnőtt gügyögve beszél. Kiss Ottó érti és beszéli a gyermeki nyelvet, tökéletesen tudja, hogy a jó költészet kortalan.

A versekben szereplő apa bátor, erős, ügyes, segítőkész, ahogy az rendjén is való; a gyermek hisz az apa örökkévalóságában, sérthetetlenségében.

Kismarty-Lechner Zita igazi kislányálom-világot festett a versekhez.

A könyv szépen simul a minőségi gyerekverskötetek, nevezetesen Oravecz Imre Máshogy mindenki más és Tolnai Ottó Rokokokokó című, évtizedekkel ezelőtt kiadott, frissességükből mit sem veszített könyveinek sorába.

Prágai Tamás: Vadállatok a kabátzsebben (Móra)

Apáknapja 2022-01
 

A 2015-ben, fájdalmasan fiatalon elhunyt József Attila-díjas költő életműve megérdemli az újraolvasást, a legjobbak közé tartozó költészet az övé. Egyetlen, Vadállatok a kabátzsebben című mesekönyvének apaszereplője, Pepita egyedül neveli a kisfiát. Nincs könnyű dolga: az összes, gyermek körüli feladat rá hárul. Ebbe a hétköznapi történetbe hoz hatalmas fordulatot az esti mese, amely Unguburól, egy afrikai törzs varázslójáról szól. Prágai még egyet csavar a mesén: Afrika hihetetlen közelségbe, a szomszédba kerül.

Kőszeghy Csilla animációs filmeket idéző, letisztult illusztrációkat készített a könyvhöz.  

Prágai Tamás szerethető meséje bizonyítja, hogy a varázslat bárhol és bármikor megtörténhet, érdemes kivárni.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kövecskéi (Pozsonyi Pagony)

Apáknapja 2022-04

Kiss Judit Ágnes író, költő a felnőttek után a gyermekek szívébe is belopta magát. Mesekönyveinek kiemelt szereplője, Babaróka olyan, mint bármelyik gyermek, könnyű az azonosulás vele: kíváncsi, érdeklődik, kérdez.

Mi történt Babarókáék háza táján? Új jövevény érkezett a családba, s az örömbe némi üröm vegyült: kitört a járvány, és apa home office-ba kényszerült. Apa otthon van, együtt a család: ez jó. Mi az a fehér valami anya szája előtt, miért kell feltennie? Mi az, hogy járvány? Megállíthatatlanul terjed a kíváncsiság, mint a koronavírus.

Kiss Judit Ágnes mamarókája, ahogy az egy jó szülőtől elvárható, türelmesen, körültekintően válaszol, ügyel rá, hogy ne keltsen riadalmat a gyerekben, mindent szépen elmagyaráz. És hogy apa mit csinál? Mindjárt kiderül, ha kinyitjátok a könyvet! Egri Mónika igazán vicces és kedves képei is segítenek a szülőknek és a gyerekeknek ebben.

Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó (Pagony)

Apáknapja 2022-10
 

Az 1976-ban született Harcos Bálint kacskaringós kitérők után érkezett meg a gyerekirodalomba. Első gyerekkönyvének megjelenése óta mindenki nagy örömére ontja magából a változatos műfajokban, igényes nyelven megírt köteteket.

A leendő tigrisapát a szülőszoba előtt, tűkön ülve találjuk, első gyermeke érkezését várja. A humorosan megírt verses történet választott apája, a vadon félelmetes vadjaként hírhedt tigris gyengédségéről, finomságáról, szeretetéről tesz tanúbizonyságot. Abbéli hitünkről, hogy az apává válás komoly változást hozhat egy (csapongó, élvezeteiért élő) férfi életében. Rávilágít arra, hogy az önzéstől az odaadásig, a szeretetig nem is olyan hosszú és göröngyös az út.

Dániel András jellegzetes, humoros rajzai is elmesélik a történetet. 

David Grossman: Zsiráf, és irány az ágy! (Pozsonyi Pagony)

Apáknapja 2022-01
 

David Grossman izraeli író könyveinek olvasása egy-egy háborúellenes üzenettel ér fel. A felnőtteknek emlékezetes olvasmány A világ végére című regénye, a gyerekek pedig Zsiráf, és irány az ágy! című mesekönyvében merülhetnek el. Grossmann, aki fiát az izraeli–libanoni háborúban veszítette el, a hétköznapokban bukdácsoló, világra rákérdező gyermek kétségeinek eloszlatásához a képzeletet hívja segítségül. A mese kiválóan alkalmas arra, hogy a legsűrűbb köd is felszálljon, s kitisztuljon a kép, melyhez Henrike Wilson rajzai is nagyban hozzájárulnak.

Mesék apákról (Magvető) – Boldizsár Ildikó válogatása

Apáknapja 2022-05
 

Boldizsár Ildikó író, meseterapeuta mindig tudja, hova nyúljon, ha a legaktuálisabb, sokakat foglalkoztató kérdésekre keresi a választ. Természetesen a legkézenfekvőbb helyen, az összes válasz gyűjtőhelyén, a népmesék között kutakodik. Az apaság millió nyugtalanító kérdést vet fel, a szülő–gyerek-viszony gyakran a hétfejű sárkány legyőzésével azonos súlyú kihívás. Ebben a gyűjteményben hozzáértően válogatott mesék segítenek, hogy az apaság mélypontjain se keseredjünk el, ne tévedjünk el a szülőség rengetegében, vagy ha meg is torpanunk, ne essünk kétségbe, mert a mesékben mindig ott van a megoldás, csak meg kell találnunk.

Jane Chapman: Olyan leszek, mint te! (Aión)

Apáknapja 2022-03
 

Kihalt állatokról mesét írni? Miért is ne! A mesékben minden lehetséges. Mire vágyhat egy mamutkislány, nevezetesen a kis Pikoló. Babára vagy rózsaszín napszemüvegre? Nem, az ő dédelgetett álma, hogy hatalmas és erős legyen, mint általában a mamutok, ahogyan az ő apukája is. Nincs felnőtté válás megmérettetés nélkül. A világ nagyobb, mint tizenöt mamut együtt. Pikoló nem fél, bátran veti bele magát a kalandokba.

Kedves történet szülői felelősségről, gondoskodó szeretetről, apáról és gyermekről a szerző saját rajzaival.

 Ayhan Gökhan

Kiemelt grafika: Orosz Annabella