Humoros

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.03.31
  • Parti Judit

Személyiségszerviz

Parti Judit nem kizárólag fiúknak ajánlja az autós tematikájú könyveket.

Két női alkotónak köszönhetjük a tavalyi év legjobb szervizmeséit, melyeket a bátor, sztereotípiaromboló szerzők az óvodás korosztálynak szántak

A Még húsz kerék a Cerkabella Kiadó gondozásában jelent meg a Négy Kerék Autóklinika második köteteként, mellyel újabb adalékokhoz jutunk egy járműjavító intézmény mindennapjairól.

Varfalvy Emoke Poos Zoltan-02

Vészhelyzet és ami mögötte van

Hasonlóan az első kötethez, rövid epizódokba csomagolva kapjuk a könyvet: szám szerint hat kis történet követi egymást, feltárva előttünk a szervizesek mindennapi küzdelmeit. Az „Autóklinika” elnevezés önkéntelenül megidézi az össze kórházsorozatot, amelyet a szülő valaha végigizgult, A Fekete-erdei Klinikától a Vészhelyzetig, látszólag bepillantást nyújtva egy olyan világba, amely a hétköznapi embert érdekelheti: milyen egy orvos élete, hogy működnek a kórházi mindennapok (az illusztrátor, Orosz Annabella gyerekként orvos akart lenni, csak mondom). A három–négy éves lurkók ugyanígy kíváncsiak a beteg járművek gyógyulási esélyeire, hiszen az ő szuperhőseik a kukásautó-sofőrök, a fűnyírótraktor-vezetők és a bácsik, akik képesek megjavítani egy autót.

Az Autóklinika máris négy ilyen kiváló fickóval ismeretet meg bennünket: Misa a tulajdonos, aki szinte már a telefoncsörgésből fel tudja mérni a kár mértékét, valamint három gyakorlott kollégája, akikre a Zolik a legpontosabb meghatározás (Lezo, Hozi és Nemzoli). A második kötet épít az első tudásanyagára abból a szempontból, hogy hőseink nem mutatkoznak be újra; feltételezi, hogy ismerjük őket. Feltűnik néhány karakter ismét, például a gyönyörű műkörmöket viselő Icuka.

Varfalvy Emoke Poos Zoltan-05

A szervizes szerint a világ
Mondhatnám, hogy érzékenyítő történeteket tartunk a kezünkben: előzékeny, figyelmes szerelőket ismerünk meg a Várfalvy Emőke által leírt világban: az erkölcsi nevelés ügyesen szárba szökkenhet, ha a szülőben van nyitottság a beszélgetésre. A szerző által kínált sémák és karakterek két kivételtől eltekintve kedvesek: Sütis Terike néni és Csabi fia, Jó Doki, aki varázsló és bohóc is egyben, Csillebérci Miklós, akinek kapcsán a gyermekünk szókincsbővítése a fizika és a csillagászat területén is elindulhat végre. Ennek a könyvnek a világát többnyire melegszívű, segítőkész emberek lakják – aki pedig nem ilyen, az elnyeri méltó büntetését. Ilyen Letollak Karesz, akit már a saját autója is szégyell a közúti viselkedése miatt, vagy a zsarolással próbálkozó nyest, aki tyúkokért cserébe rengeteg munkát ajánl a Zoliknak – szerencsére végül diadalmaskodik a becsület és egy Mini kábelei.

Nincs, amit ne lehetne helyrehozni – legyen szó durrdefektről, csokicsiga- vagy kölcsönautó-hiányról: a világ javítható, jobbá tehető, és ez életbevágóan fontos üzenet.

Varfalvy Emoke Poos Zoltan-06
 

A Mütyürgombóc, a Szputnyik és a Luxusautó

Persze hogy az autóknak is van nevük és saját személyiségük – nem antropomorfak, gondolatviláguk a járművek belső világát mutatja; megismerünk egy nyafogó, márkaszervizt követelő luxusautót is, akivel kapcsolatban kiderül, hogy nem mindig a legújabb dolgok a legmenőbbek.

Orosz Annabella grafikus látványosan örömét leli az autók rajzolásában (a gépkocsi bevallottan olyan számára, mint másnak a virág) –, érzékenyen mutatja meg a járműszemélyiségeket, amellett, hogy a gép az gép marad. A szöveg–kép térhasználata izgalmas, változatos, a képek pontosan reflektálnak a szövegre. Az Orosz Annabella által varázsolt világ harmonikus, érdekes és szórakoztató.

Varfalvy Emoke Poos Zoltan-07

Járműrajongóknak kötelező!

Parti Judit

Várfalvy Emőke: Négy Kerék Autóklinika, Még húsz kerék
Illusztrátor: Orosz Annabella
Cerkabella Kiadó, 2020 
77 oldal
2990 Ft