Fotó: csimota.hu

Humoros

8 éves kortól

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2022.03.29
  • Gagyi Miklós

Számmisztika Kenterföldén

Gagyi Miklós írása.

Milbacher Róbert gyermekeknek írt második regénye Kenterfölde történetét meséli el

Pótincza Vendel számos furcsaságot tapasztalt egy ideje: a világ szürkébb és kisebb hely lett, eltűnt az összes bal lábára való zokni, és még az ég is rászakadt. Mindezeket megelégelve – bal bokájának belső részét védtelenül hagyva – útnak indul a Kavics utca 9-es szám alatti házból, hogy végére járjon a történéseknek. A kalandos út végül Kenterföldére vezet, ahol a hagyományokat és a hatalmi egyensúlyt felrúgva a gonosz Karakórum uralkodik.

A Milbacher szerzői oldalát követők számára ismerős lehet a történet, hiszen az író évekkel ezelőtt részletekben már közölte meseregényét, ám a Csimota Kiadó gondozásában immár egy átdolgozott és Herbszt László illusztrációival kiegészített változatot vehet kezébe az olvasó.

Milbacher Róbert Herbszt László A nagy kanizsár összeesküvés-04

A meseregény absztrakt módon hordoz magában olyan elemeket, amelyek párhuzamba állíthatók aktuálpolitikai eseményekkel, mint például a Kenterföldén kihelyezett plakátok, amelyek a társadalmi homogenitást hirdetik, de ilyen az oktatás szándékos lezüllesztése is annak érdekében, hogy az alattvalók buták legyenek.

Véleményem szerint a mesékben olvasott politikai utalás önmagában nem jelent negatívumot, hiszen abból a belátásból táplálkozik, miszerint nem tehetünk úgy, mintha a gyermekek nem szembesülnének nap mint nap ugyanazokkal a jelenségekkel, mint a felnőttek. Az aktuálpolitikai történésekre tett utalásokat azonban magyarázat vagy kommentár hiányában céltalannak gondolom.

A nagy kanizsár összeesküvés történetvezetésében egyértelmű hiányosságok érzékelhetők ilyen tekintetben

Például nem tudunk meg szinte semmit azzal kapcsolatban, hogy az egyeduralomra törő Karakórumnak mi volt a motivációja a hagyomány felrúgására, illetve arról sem, hogy mihez kezdett a hatalmával, valamint említhetnénk azt a jelentős problémát is, hogy a cím sincs összhangban a cselekmény végkifejletével, hiszen Karakórum nemcsak a katalinkákat vezette meg és üldözte el, hanem sajátjait, a kanizsárokat is átverte.

Milbacher Róbert Herbszt László A nagy kanizsár összeesküvés-01

A többi karakter kidolgozása sem mondható egyenletesnek, a főszereplőként megnevezett Vendel a történet kezdetén részletes háttértörténetet kap, a regény folyamán azonban fokozatosan marginalizálódik, és más, egy-két vonással megjelenített mellékszereplő lép előre.

Ezt a hatást ellensúlyozva a mesemondó szerepe végig markáns, folyamatosan keresi a kapcsolatot a közönséggel, megszólít, kibeszél a történetből.

Nem véletlen, hogy a történet szakaszolása a nyolc és feledik fejezetig tart, megidézve Federico Fellini filmjét, amely nagyban merített a rendező személyes életéből, valamint az Epilógusra is a mesélő „elnagyképűsödése” miatt volt szükség.

Nemcsak ez az egy mesélő játszik szerepet a cselekmény ismertetésében, hanem a kötet során még másik kettő beékelt mesemondó is színre lép. A mesélők sokszínűsége és viselkedésük sugalmazzák a kötet közös feldolgozását, miszerint A nagy kanizsár összeesküvést érdemes kicsiknek és nagyoknak együtt olvasniuk, az egyes fejezetek között megbeszélni a történetet, a narrációt, tudatosítani bizonyos történetmondási fogásokat stb. Tehát ahhoz hasonlóan, ahogy a mesemondó folyamatosan párbeszédet kezdeményez velünk, nekünk is érdemes kérdéseket feltennünk a könyvnek. Ebben a dialogikus viszonyban a karakterek és a történetvezetés kapcsán említett hiányosságok is áthidalhatók, kiegészíthetők a saját megfejtéseinkkel.

Milbacher Róbert Herbszt László A nagy kanizsár összeesküvés-03

Herbszt László rajzait külön ki kell emelni, mert az ő munkájától válik igazi könyvtárggyá ez a kötet

Herbszt jellegzetes stílusa plasztikussá teszi a képeket, ezáltal nemcsak nézni jó őket, hanem késztetést érzünk arra, hogy ujjunkkal kövessük a vonalakat, vagy egy kicsit megkapargassuk a borítón szereplő Karakórumot, hátha matrica.

Összességében a hibáival együtt szerethető kötet lett A nagy kanizsár összeesküvés, amelyet mesélés közben jó kézbe venni, a rajzokat megtapogatni és a cselekménnyel együtt beszélni róluk, ezáltal fejlesztve reflektív viszonyunkat a minket körülvevő világra.

Gagyi Miklós

Képek forrása: Milbacher Róbert szerzői Facebook-oldala 

Milbacher Róbert: A nagy kanizsár összeesküvés

Illusztrátor: Herbszt László

Csimota Könyvkiadó, 2021

81 oldal

3490 Ft