Óvodás

Humoros

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.12.03
  • Ayhan Gökhan

Rend a lelke mindennek?

Ayhan Gökhan könyvajánlója.

Egy jól eltalált, mesébe csomagolt tanítást megfogalmazó könyv annyi meglepetést tartogathat, mint Weöres Sándor méltán híres egysorosa, a Tojáséj

Miklya Luzsányi Mónika Rozmaring és Tarack viselkedni tanul című, a Móra Könyvkiadó Ovis Okosító sorozatában megjelent, bájos és humoros, minden didaktikus fogást kerülő kötete a tőle várható legtöbb elvárást teljesíti.

Sokatmondó, hogy a szerző választása az állatok sorában épp a malacokra esett, hogy általuk reprezentálja az életünket behálózó és formáló viselkedést. Mert hát milyen is egy malac? Piszkos, koszos, rendetlen? Az igazság általában nem éri be ennyivel. Rozmaring és Tarack története egyszerű, mint a kézmosás, de annál mélyebb üzenetet rejt magában. Tiszta forrás.

Miklya Luzsányi Mónika  Rozmaring és Tarack  Gökhan-01
Fotó: YouTube

A kalamajka rögtön a könyv elején jelentkezik, amikor Koppáncs úr, a postás arra lesz figyelmes, hogy a malackölykök nem tudnak normálisan köszönni. Ezt követi a csetlés-botlás megannyi változata, amelyek kísértetiesen az emberek – Aesopus, La Fontaine, Krilov után hogyan történhetne másképp – csetléseihez-botlásaihoz hasonlatosak.

A családban elsajátított szokások és mintázatok egész életünkben végigkísérhetnek bennünket

Egy-egy (kritikus) élethelyzetben a megoldást a hozott kódoktól várjuk, majd döbbenten csodálkozunk, hogy az úgy és abban a formában működésképtelen.

Miklya Luzsányi Mónika malacfamíliájában az édesapa sajnálatosan korán elveszítette a szüleit, míg az édesanya viszonylag rendezett családi körülmények között nőtt fel, ezért nem meglepő, hogy tisztában van a társadalom által elvárt szokásokkal és formulákkal, szemben az étkezésnél az úritöknek, hogy egyetlen példát említsünk, vadul nekieső férjével. Ez, akárhogy is, még nem jelenti azt, hogy örökre „neveletlennek” kell maradnia.

Miklya Luzsányi Mónika  Rozmaring és Tarack  Gökhan-02
Fotó: YouTube

A könyv az óvodás korosztályt célozza meg

Nyelvezete szándékosan egyszerű, és könnyedén követhető, a hétköznapi érvényesüléshez megkerülhetetlen és elsajátítható illemszabályok tanmeséje. Mert hát kiből lesz boldogulásra képes felnőtt, ha nem abból, aki az élet bonyolult törvényei közt elsőként a legalapvetőbb dolgokat tanulja meg, mint a köszönöm és a kérem? Bizakodásra ad okot, hogy az illem elsajátítása nem túl bonyolult, senkinek sem kell a helyes viselkedés begyakorlásához Görög Ibolya hozzáértésével rendelkeznie. Hogy a kérem és a köszönöm csodákra képes, vitathatatlan.

Mit tanít ez a könyvecske? Elsősorban elfogadást, megértéssel nevelést, törődést, odafigyelést. A négytagú, esetlenségében is szép család élete a konfliktusos helyzetben változatlanul harmonikus, hétköznapjaikban az emberek világában bevett fegyelmezést a figyelem helyettesíti, a rendreutasítást a jóindulatú rendmegtartás.

Miklya Luzsányi Mónika tudja, hogy a gyerek (malacgyerek, embergyerek egyaránt) érték és ajándék, nem rontható el, alázható meg, a külvilág (az erdőn túl kezdődő szigorú ismeretlen, a hűvös rend helye) megkövetelte szabályokért nem korlátozható a kibontakozásban, önmaga kiteljesedésében. Közvetve itt érhető tetten a könyv transzcendens volta.

Miklya Luzsányi Mónika  Rozmaring és Tarack  Gökhan-03
Fotó: YouTube

A malacmama rendelkezik annyi belátással, hogy finoman nevelgesse-terelgesse a gyerekeit (a férjét), és hogy a jó szándék ne fajuljon hideg okítássá, a később, a felnőtt életben megtapasztalható bizonytalanság és önértékelési zavar forrásává. Abban a térségben, ahol a megszégyenítés a kisebb-nagyobb életközösségekben alapvetően alkalmazható eszköz, radikális erőt képvisel Miklya Luzsányi Mónika kötete. Van benne jóság és szeretet.

Miklya Luzsányi Mónika  Rozmaring és Tarack  Gökhan-04
Fotó: YouTube

Tóth Andrej illusztrációi csöppet nem tolakodók, rendkívüli humorukkal és ötletességükkel keltenek feltűnést, összhangban a rövid blokkokba szedett szövegekkel.

A könyv tehát óvodásoknak íródott, és olyan felnőtteknek, akik nem feledkeztek meg a bennük élő, a világra a csodálat és az ámulat tisztaságával tekintő gyermekről.

 

Ayhan Gökhan

 

Miklya Luzsányi Mónika: Rozmaring és Tarack viselkedni tanul

Illusztráció: Tóth Andrej

Móra Könyvkiadó, 2021

48 oldal

2499 Ft