Humoros

Illusztrált könyv

10 éves kortól

Uniszex

Vissza
  • 2021.06.09
  • Ayhan Gökhan

Összefirkált történelem

Thiago de Moraes: A múlt atlasza című kötetét Ayhan Gökhan ajánlja.

Van-e a lehetséges valóságok között szerethetőbb mese, mint a történelem, ahol ugyanolyan szereplőként lép elő tévedés és félreértés, vak véletlen és nagybetűs Sors, akárcsak Hannibál és az ő egyik elefántja az Alpok hóborította csúcsán? Kétséges.

Mit köszönhet a görögöknek, a rómaiaknak, a törököknek és a többi démonnak, zseninek és elszánt, a világhelyzet javulása érdekében harcoló aktivistának az emberiség? Kik találták fel a kávét és kik a csokoládét? – hogy feltegyük a tatárjárással és Buda elfoglalásával azonos súlyú kérdést.

Thiago de Moraes A múlt atlasza című kötete nem kisebb feladatot tűzött maga elé, mint hogy a több ezer évet magába sűrítő történelem eseményeiből kiválassza a legizgalmasabb fejezeteket, és azt gyerekek számára fogyasztható formában tálalja, frissen és élvezhetően.

Thiago de Moraes: A múlt atlasza-02

Tizenöt civilizáció képviselteti magát ebben a színes, lendületes, egy-egy eseményt és korszakot szerethető iróniával kezelő könyvben

„El kell ismerni, hogy nagyon sokat köszönhetünk a görögöknek. Többek között ők találták fel a demokráciát, a nyugati stílusú színházat, az olimpiát – és a kondizást.”

A könyv illusztrációihoz igazodó rövid, az ismeretterjesztést humorral keverő szövegek után az elmúlt évszázadok véres háborúi, megszámlálhatatlan testvér- és anyagyilkossága, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölése és hatalmi harca alig több, mint valamelyik napfényes toszkán kisváros paradicsompréselő versenyén a hordóban ácsorgók lelkes tülekedése – (legalábbis a szerző tálalásában) mindez féktelen szórakozás és határtalan nevetés. De azért nem kevés keserűség is van bennünk ennyi gyilok láttán.

„Az oszmán uralkodók féltékenyen őrizték a hatalmukat, ezért rendszeresen kivégeztették a testvéreiket, sőt a testvéreik fiait is. Így aztán nem volt gond az örökléssel, de a családi találkozók hangulata elég feszült lehetett.”

Az illusztrációk önmagukban is tökéletesen megállják a helyüket, megtehetjük, hogy csupán a képek nézegetésével, a saját szavainkkal magyarázzuk el a történelmet a gyereknek, amely ezzel a módszerrel még jobban rögzülhet, maradandó élményt és szórakozást adhat mindannyiunknak. 

Thiago de Moraes: A múlt atlasza-01

A XXI. század magaslatáról nézve rettentő távol eső, a múlt ingoványaiba süllyedt sorsfordító jelenségek és szereplők a filmszerűen megjelenített illusztrációk által elérhető közelségbe kerülnek, ezzel a történelem megszabadul attól a bélyegtől, hogy unalmas, száraz, és különben is: túl régen történt.

„A könyv ábrázolásmódja elősegítheti, hogy a gyerek önmagát is a történelem egyik szereplőjének lássa.

 

A korosztályi besorolás a kisiskolásokat célozza meg, azonban egy-egy durvább rész nagyobb átbeszélést igényel, érdemesebb lehet egy-egy „veszélyesebb” téma képek felőli megközelítése, hogy veszítsen az éléből.

Thiago de Moraes: A múlt atlasza-03

A múlt atlasza azt sugallja, hogy az emberiség folyamatos fejlődésen ment keresztül (ez igaz), a mind nagyobb távlatokban való gondolkodás, az igazságért és a tudásért folytatott küzdelem meghozta a kívánt változást (ez majdnem igaz), és eljött a földi paradicsom (ez meg úgy, ahogy van, hamis).

Ezt a járványkrízis harmadik hulláma utáni fellélegzésében is nehezen hihető hozzáállást támasztja alá a szerző a történelemből kiemelt egy-egy esemény, eszmény, felfedező említésével, arról azonban nem győz meg, hogy a valóság, mint azt a jelen sejteti, a fejlődés irányába haladna.

Itt és most hagyjuk el az unalmas és „felnőttszürke” pesszimizmust, akárhogy is, ez egy gyerekeknek íródott könyv, és mint a legtöbb mese, az emberiségé is pozitív kicsengést érdemel, hát még, ha az elmúlt időszak ösztönző eseményeire és szereplőire helyezzük a hangsúlyt. Rögtön itt van a könyvben említett, az amazóniai esőerdők védelméért síkra szálló Raoni Metuktire vagy a női egyenjogúság mellett bátran kiálló Malala Yousafzai, akik az emberiség jövőjének optimista forgatókönyvét kezdték el megírni.

„Mert a világ magától nem lesz jobb, csak ha azzá tesszük (és semmi nem gátol meg sem téged, sem mást, hogy legalább megpróbáld).” Lehet befejezés ennél lelkesítőbb?

 

                                                                                                                                                                                                            Ayhan Gökhan

Thiago de Moraes: A múlt atlasza

Illusztráció: Thiago de Moraes

Móra Könyvkiadó, 2020

89 oldal

4999 Ft