Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.03.31
  • Ayhan Gökhan

Nyuszis könyvekből sosem elég!

10 húsvéti könyv

Ha húsvétra talán nem is, de a tavaszi szünetre azért még be tudjátok szerezni a kisebbeknek szóló húsvéti és nyuszis tematikájú könyveket. Ayhan Gökhan könyvajánlója.

A húsvét a keresztény kultúrkörben a feltámadás és a megújulás ünnepe. Egyszerre szent és profán. Isteni esemény földi örömök nélkül elképzelhetetlen, tehát a húsvéti nyuszi „eljövetele” ugyanolyan fontos, mint a tojásfestés vagy a locsolkodás. Összegyűjtöttünk néhány húsvétos-nyuszis könyvet, amelyek mindegyike az ünneppel járó misztikus átélés mellé derűt és humort is kínál.

Vibók Ildi: Szeretnék egy aranyhalat! (Öt–tíz éveseknek)

Nyuszis 2021-01
 

Mi szükséges egy kisállat boldogságához? Milyen a felelősségteljes, mindenre figyelmet fordító és lelkiismeretes gazda? Húsvét környékén megnő az igény a gyerekekben a kisnyuszira, hiszen a színesen ragyogó tojások és a megszentelt barka között jól mutatna még egy tapsifüles is. Azonban az ünnep véget ér, és ott marad az értő gondoskodást és törődést igénylő állat. Vibók Ildi biológus Szeretnék egy aranyhalat! című kötete jó tanácsokkal lát el, hogyan is fogjunk hozzá az állattartáshoz. A szerző a könyvben szereplő Berti bácsin keresztül a felelősségvállalásra, a tudatosságra tanít. A humoros, szórakoztató és elgondolkodtató könyv a felelős állattartásra tanítja meg a gyerekeket.

Vibók Ildi: Szeretnék egy aranyhalat!

Illusztráció: Mayer Tamás

Pagony Kiadó, 2020

80 oldal

2990 Ft

Marék Veronika: Boribon tojást fest (Kettő–öt éveseknek)

Nyuszis 2021-04

A műfajban élő klasszikusnak számító Marék Veronika által teremtett Boribon, Annipanni és Hapci, a cica újabb kalandjaiban a tojásfestésről olvashatunk, bepillantást nyerve ebbe az érzékeny „tudományba”. Amíg a kicsik jól szórakoznak, addig a szülők részt vehetnek egy különleges, a gyerekkor határáig röpítő utazásban. A tojásfestés kapcsán kisebb-nagyobb kalamajka bontakozik ki, egy-egy apró, aranyos kis epizód, amely elfér akár egy tojásban is.

Marék Veronika: Boribon tojást fest

Illusztráció: Marék Veronika

Pagony, 2020

40 oldal

1990 Ft

Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára (Három–hat éveseknek)

Nyuszis 2021-11
 

Itt aztán van minden: észveszejtő történet és társadalomkritika, csokitojás és tanulság. A csokigyár tulajdonosa, a kapzsiságra hajlamos Nyuszi úr, egy nap a fejébe veszi, hogy ő bizony nagyobb bevételt szeretne, mint eddig, ezért az alkalmazásában álló tyúkokat intenzívebb munkára kényszeríti. Igen ám, de minden híresztelés ellenére, a tyúkoknak is van eszük, és tisztában vannak a jogaikkal: sztrájkkal tiltakoznak a méltánytalan bánásmód ellen. A kapitalizmus bírálata gyerekkönyv-kivitelben, hogy mialatt a gyerekek élvezik a humorral fűszerezett történetet, addig a felnőttek elgondolkodhatnak a valóságra rémségesen hasonlító helyzeteken. És hogy győzedelmeskedik-e az igazság? Nos, ha elolvassuk a könyvet, megtudjuk. Életteli gyerekek mellett munkahajszoló felnőttek részére kötelező darab!

Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára

Illusztrálta: Elys Dolan

Central Médiacsoport, 2019

32 oldal

2490 Ft

Takács Viktória: Húsvéti mese (Nyégy–nyolc éveseknek)

Nyuszis 2021-06

Mit jelent, hogy „A harangok Rómába mentek”? Mit takar a húsvétot megelőző negyven napos böjt? Mi az Emmausz-járás? Takács Viktória – aki elkötelezettje a népszokások megismertetésének, korábban például a betlehem, a busójárás, a pünkösd kapcsán írt könyvet –, nem túlbonyolított munkája a népszokásokon keresztül a húsvét misztériumába vezet be. A virágvasárnapi találkozón a két főszereplő kislány boldogan csatlakozik az ünnep előkészületeihez. Ismert és félig-meddig feledésbe merült szokások elevenednek meg ebben a meghitt, idilli, a hétköznapoktól elemelkedő és ízlésesen összeállított könyvben.

Takács Viktória: Húsvéti mese

Illusztrátor: Takács Viktória

Scolar Kiadó, 2021

32 oldal

2399 Ft

Wanda Coven: Garabonci Gréti és a húsvéti nyuszi (Hat–kilenc éveseknek)

Nyuszis 2021-07
 

Wanda Coven számos könyvben visszaköszönő figuráját, Garabonci Grétit különleges és megtiszteltető feladat éri: hazaviheti az iskolaigazgató Manka névre hallgató és nózit mozgató nyusziját a húsvéti szünet ideje alatt. Azonban, ahogy az lenni szokott az emberiség és a gyerekszobák történetében, a szabályszegést baj követi, s Grétire hárul a feladat, hogy sürgősen megoldja. A történet egyik legfontosabb és mindig hatásos varázsreceptje nem más, mint az őszinteség.

Illusztráció: Priscilla Burris

Naphegy Kiadó, 2020

128 oldalt

2600 Ft

Bella Swift: A kiskutya, aki nyuszi akart lenni (Három–hét éveseknek)

Nyuszis 2021-09
 

Manapság önmagunk megőrzése a legnehezebb, annak elfogadása, akik és amilyenek vagyunk, még ha egy-egy helyzetben azt is érezzük, hogy egy másik személyiség esetén minden kedvezőbben, sikeresebben alakulna. Ez a dilemma kísérti meg A kiskutya, aki nyuszi akart lenni című kötet szereplőjét, Millit, akit a családba érkező és Kakaó névre hallgató tapsifüles láttán féltékenység és irigység emészt, ezért elhatározza, nyusziként fog viselkedni. Vajon sikerül neki ezzel célt érnie? Győz a tiszta szeretet a féltékenység felett? A húsvéti történet sok-sok választ kínál, humorosan és kedvesen, s a kötet arról a Pál apostoli alapigazságról sem feledkezik meg, hogy: „A szeretet nem fogy el.”

Bella Swift: A kiskutya, aki nyuszi akart lenni

Manó Könyvek, 2021

160 oldal

1490 Ft

Tony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben (Négy–nyolc éveseknek)

Nyuszis 2021-02

Hol lakik a nyuszi, ha nem a Répavölgyben? Magától értetődő. Kaphat egy nyuszi répamérgezést? Mi az hogy! A meglepetésekben és kedves furcsaságokban bővelkedő kötet kalandvilágában jólesik elmerülni, hogy olyan felfedezéseket tehessünk, amelyeket a mesék tartogatnak. Kisnyuszi történetei bűbájosak és szívet melengetőek, s mint minden jó könyv, ünnepet teremtenek bennünk és körülöttünk.

Tony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben

Manó Könyvek, 2019

56 oldal

2990 Ft

Nemes Nagy Ágnes: Nyúlanyó húsvétja (Minden korosztálynak)

Nyuszis 2021-05
 

„Azt ígérted, vízre szállunk/húsvét napja hajnalán.”

Klasszikusokból soha nem elég! A gyerekirodalomban otthonosan mozgó Nemes Nagy Ágnes könyvalakban eredetileg 1968-ban megjelent verse megérdemli, hogy hangosan mondjuk, társául szegődve a benne szereplő nyusziknak. Fűzfa Terkától fűzfabarkát, a tyúkoktól festeni való tojást, Nemes Nagy Ágnestől magas minőséget és elmélyült játékot kapunk. Az időtálló nyuszikaland frissességéből mit sem veszített az évek alatt, tökéletes rímei és ritmusa garantált sikert érhet el a legkisebbeknél és a legnagyobbaknál, akik mernek önfeledt gyerekek lenni ebben a felnőtteknek is rémisztő világban.

Nemes Nagy Ágnes: Nyúlanyó húsvétja

Illusztráció: Reich Károly

Móra Kiadó, 2019

12 oldal

999 Ft

Liane Schneider-Anette Steinhauer: Bori és a húsvéti nyúl (Hat–nyolc éveseknek)

Nyuszis 2021-08

Hihetünk-e a csodákban, a rendkívüliben, a valóságon túliban? Bori, mint a felnőttek általában, nem hisz a húsvéti nyusziban, és hát, tehetjük fel a kérdést: aki nem hisz a húsvéti nyusziban, vajon hihet-e abban, ahol az élet valósága kezdődik: a csodában, a rendkívüliben, a valóságon túliban? Bori nem kisebb feladatot kap, mint azt, hogy meg kell mentenie a húsvéti nyuszit. Mi sem egyszerűbb! A Barátnőm, Bori-sorozat legújabb darabja mindenki tetszését elnyeri majd.

Liane Schneider-Anette Steinhauer: Bori és a húsvéti nyúl

Illusztráció: Eva Wenzel-Bürger

Manó Könyvek, 2021

24 oldal         

890 Ft

Balázs Ágnes: A pösze nyúl és más történetek (Négy–nyolc éveseknek)

Nyuszis 2021-03

Balázs Ágnes: A pösze nyúl és más történetek című könyve szó szerint világfelforgatást vár minden ugrándozó, egyszóval minden örökmozgó gyerektől: a máskor tiltott trappolás, szaladgálás és kiabálás itt és most megengedett, hogy azt ne mondjuk: kötelező. Az önfeledt játékban segítségünkre siet és társul szegődik mellénk a pösze nyuszi, a kakas tábornok, a virgonc medvebocsok, és két, az igazság útjáról letért kisegér. Ezek a mesék a képzelet mellett az egész testünket megmozgatják.

Balázs Ágnes: A pösze nyúl és más történetek

Illusztrátor: Horváth Ildi

Móra Kiadó, 2018

56 oldal

2499 Ft

Ayhan Gökhan