Fotó: Unsplash

Bölcsődés

Óvodás

Humoros

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.08.03
  • Kocsis Katica

Nyári olvasmányok kicsiknek és kicsit nagyobbaknak

Kocsis Katica nyári könyvajánló-listája lapozgatásra, közös  és önálló olvasásra is.

Nyáron gyakrabban veszünk a kezünkbe könnyed olvasmányokat, amelyeket a strandon két csobbanás között is elő lehet kapni, és szívesen olvasunk vagy vásárolunk olyanokat, amelyek úgy beszippantanak, hogy észre sem vesszük: leégtünk a tűző napon. A most következő válogatásban egyaránt találunk habkönnyű nyári könyveket, és olyanokat, amelyeket egy szuszra fognak elolvasni a gyermekeink.

Várszegi Adél: Zümmögés erdőn-mezőn – Bolyhos és Szofi kalandjai (Boook Kiadó) – 3+

nyari konyvek-01

Bolyhos, a méhecske szokásos napi repülése során Szofiék konyhájába keveredik. A kislány és ő azonnal barátok lesznek: a méhecske beavatja Szofit a mindennapjaiba, ő pedig rajzolni kezd… Vele együtt a kicsik is megtanulják, mi a különbség a méhecske és a darázs között, hogy mit csinálnak a méhek télen, miként készül a méz, kik a méhek barátai és hogy mit tehetünk az életben maradásukért. Várszegi Adél könnyedén, érhetően mutatja be a méhek világának sokszínűségét, a gyerekek számára is világossá téve, hogy a klímaváltozás fenyegető árnyékában kiemelkedő jelentősége van apró barátaink megóvásának. A kötet a Tehetsz méh többet! társadalmi kampány egyik fontos eleme.

Philip Waechter: Hurrá, nyaralunk! (Pagony) – 4+

nyari konyvek-05

Philip Waechter Németország egyik legnevesebb illusztrátora, akinek ez a negyedik magyarul megjelent kötete. A Hurrá, nyaralunk! tökéletes társ lehet a vakációra hangolódásban, hiszen minden benne van, amit a gyerekek annyira szeretnek a nyárban.

A család tengerparti kirándulásra indul; őket kísérjük el sátrazni, horgászni, pizzázni, tábortüzezni, játszani. A Hurrá, nyaralunk! szórakoztató elemekkel rajzolja körbe a nyugodt, sátrazós vízparti nyaralás hangulatát, amelynek éppúgy részei a belassult családi reggelik, a nagy ejtőzések, mint a bicajozások és a kirándulások. A nagy alakú képeskönyvnek szerves részei a karikatúraszerű, sajátos humorú rajzok, amelyek részletgazdagságukkal családi böngészővé teszik Philip Waechter kötetét. Így válhat ez a könyv nagyszerű nyári útitársává kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Pikler Éva: Balatoni böngésző (Kolibri) – 3+

nyari konyvek-09

A Balaton partján tomboló nyári vihar meglepi az ott kempingező fiatalokat: a szél szétszórja a cuccaikat a tó körül. A mi feladatunk, hogy miközben a magyar tengert körbeutazzuk, megkeressük az elveszett tárgyakat. A felújított kötet négy újabb helyszínnel bővült, így a parton levetett nadrágot, a kedvenc plüssállatot, a strandlabdát, az úszószemüveget, a nyári széket Balatonfüred, Tihany, Siófok, Balatonboglár, Fonyód, Keszthely, Sümeg, Tapolca, Szigliget, Badacsony, Salföld és Hegyestű környékén egyaránt kereshetjük. De elkísérjük barátainkat a völgyhídra, egy vitorlásversenyre, a Kis-Balatonhoz, sőt még Balaton-átúszásra is: a több mint hetven elkallódott tárgy egyike-másika bármelyik helyszínen ott lehet.

A kötet beszédes rajzai pontosan tájékoztatnak arról, hogy épp merre járunk, Pikler a képein nagyszerűen összesűríti a magyar tengernél eltöltött nyarak élményanyagát.

Rajzai teli vannak humorral, mint például a parton sátrazó hóember, a mély vízben süllyedni kezdő Titanic, a tóban hűsölő Poszeidón vagy egy kishajó tetején gitározó róka. 

Berg Judit: Két kis dínó és a honfoglalás (Pagony) – 6+

nyari konyvek-02

Berg Judit Két kis dínó-sorozata nagyszerűen ösztönzi a gyerekeket a nyári olvasásra, történetei kellően izgalmasak és kalandosak ahhoz, hogy a kisiskolásokat beszippantsák. Trikó és Nyamm, a két időutazó dínó segítségével időn és téren át közlekedve távoli tájakat és korokat ismerhetnek meg. Minden kötetet prológus vezet be, amelyből kiderül, kik a dínók, mit keresnek ott, ahol vannak és mik a további céljaik.

A legújabb kötetben Trikó és Nyamm különleges korszakba repül vissza: a honfoglalás kori magyarokkal ismerkednek. Találkoznak Árpáddal és a hét vezérrel, megismerik az ősmagyar hiedelem- és mondavilág történeteit, és megtudhatják, hogyan éltek, hol aludtak, miket ettek a honfoglaló magyarok.

Domonyi Rita: Tündérbodár (Csimota) – 6+

nyari konyvek-04

A mese az erdőben élő kislányról, Tündérbodárról és a barátjáról, Devevérről szól, akik úgy határoznak, hogy ezen a nyáron nem hajlandók unatkozni, ezért több héten át tartó fesztivált szerveznek, ami teljesen felbolygatja az erdő életét. Domonyi Rita remek dramaturgiával építi fel a történetet, látásmódja gyermeki. Remek poénok, érdekes gondolatok, fantáziadús szereplők népesítik be a könyvet, amelyet a műsíró- és a grimaszversenytől kezdve a napfelkelte és a naplemente nézésén át a sütemény nem evési versenyig a legagyamentebb ötletek színesítenek. A figurák nagyon szerethetők: mindenre rácsodálkoznak, mindennek örülnek. Az egész történet kedves, pozitív.

Csapody Kinga: Utazik a család! – Irány a Balaton (Manó könyvek) – 3+

nyari konyvek-07

Csapody Kinga Utazik a család-sorozata fontos alapot ad a kisgyermekek szórakozva tanulásához. A három gyermek és szüleik, valamint állataik felfedezik a Balaton régióit. Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a déli és az északi partot. A könyv rengeteg ötletet ad ahhoz, miként lehet felfedezni a tavat, mit érdemes megmászni, megnézni és kipróbálni, ha arra járunk. Nemcsak úti-, hanem mesekönyvként is remekül működik, mivel Tódor és Tilda családja éppen olyan, mint a miénk: néha hangosak, a gyerekek olykor nyűgösek, de aztán mindig helyreáll a béke, és nagyon jól érzik magukat, miközben izgalmas kalandokat élnek át.

Vibók Ildi: Balu (Holnap) – 6+

nyari konyvek-03

Vibók Ildi ezúttal nem Sibivel kalandozik, hanem Balut teszi meg hőséül, akivel közösen lesik ki a soklábú és a lábatlan állatok magánéletét. Balu ugyanis nagy állatrajongó, de nem a szokásos kedvenceket szereti, hanem a pókokat, a kétéltűeket és a hüllőket. „A barátaim kicsit mások: csupa izgő-mozgó, ficánkoló, tekergő csúszómászó.” A főhős humorosan mutatja be a számára kedves állatokat, és azt is, hogyan kell velük megfelelően bánni. A Balu egyszerre kislexikon és kedves, szórakoztató mese. A könyv üzenete az, hogy az állattartás felelősséggel jár, ám ezt roppant humorosan és informatívan tálalja. 

Julien Hervieux: Viharka, a sötétség ura (Móra) – 7+

nyari konyvek-06

A történet főhőse Sötétlángi Viharka, akinek mindennapjait a gonoszkodás tölti ki. Rendkívül agyafúrt és értelmes fiúcska, akit kiskora óta arra nevelnek, hogy főgonosszá váljon. Legfőbb célja, hogy királykisasszonyt raboljon, majd megküzdjön a kiszabadítására érkező lovaggal. Itt is úgy történne minden, ahogy a jól ismert tündérmesékben: a hős legyőzi a gonoszt. Viharka azonban nem vágyik arra a sorsra, amit kijelöltek a számára. Úgy dönt, azonnal letudja a kötelességeit, hogy aztán nyugodtan élje az életét. Ám ezt a vakmerő cselekedetet az apja egyáltalán nem értékeli, Viharka pedig nem érti, hogy mit csinált rosszul.

Mi a teendő, ha a királyfi öntelt alak, a királylány pedig nem akar áldozattá válni?

Julien Hervieux története szakít a klasszikus mesék fordulataival, és ezzel arra tanítja olvasóit, hogy a tradíciók nincsenek kőbe vésve: mindenkinek joga van úgy élni az életét, ahogyan ő szeretné.

Madarász Éva: Hullámvasút (Móra) – 14+

nyari konyvek-08

Temesi Eszter élete egy pillanat alatt összekuszálódik, amikor korábban megy haza, és az apját a konyhában rajtakapja egy idegen nővel. Mivel úgy látja, az anyja sem tesz eleget azért, hogy összetartsa a családot, az apjára és az anyjára is dühös, akárcsak a világra, és olykor még a kishúgától is falra mászik. Mi történik, ha biztosnak hitt kapaszkodóink egyszer csak semmivé válnak?

Madarász Éva első regénye érzékenyen szólítja meg az átlagos tizenéveseket, akik a helyüket keresik, és megpróbálnak megküzdeni a szembejövő nehéz helyzetekkel. Eszter átlagos tizenéves, aki most kapja az első nagy pofonokat az élettől. Próbál tisztába kerülni összekuszálódott érzelmeivel, miközben a személyes katasztrófák mellett olyan társadalmi problémákat is közelről érzékel, mint a fajgyűlölet és a kirekesztés. A Hullámvasút olvasmányosan megírt, pörgős regény, amelyben végül minden a helyére kerül.

Kocsis Katica

 (A cikk korábban a Kultúra.hu oldalán is megjelent a MeseCentrum együttműködésével)