Vissza
  • 2021.12.23
  • Ayhan Gökhan

Nem mindegy, milyen mesekönyv kerül a fa alá

Utolsó karácsonyi „hetesünkben” ajánlunk nektek malacos könyvet, de megismerkedhettek Vízcsepp karácsonyával és Jézus születésével is. Ayhan Gökhan karácsonyi ajánlója.

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai, Pozsonyi Pagony

Ayhan Gokhan Karacsonyi lista-06

Nem kellett sokáig keresgélnem a karácsonyi könyvek túlkínálatában, hogy valóságos kincsre bukkanjak. Wéber Anikó ünnepi színekbe öltöztetett könyve úgy, ahogy van, telitalálat. Meséjében a különböző történelmi korokban a Földre érkező Hanga hópihe történetével ismerkedhetünk meg, aki hol Mária Terézia, hol gróf Andrássy Gyula időszakában beszélget a gyerekekkel, és adja át a karácsony üzenetét, amely a körítést leszámítva változatlan. A gyerekek mesékbe bújtatott ismeretterjesztés által kapnak képet a régi Budapestről, például amikor lovas kocsikon közlekedtek az emberek, és a Dunát összesen két híd szelte át.

Tóth Krisztina: Malac és Liba – várjuk a karácsonyt, Manó Könyvek

Ayhan Gokhan Karacsonyi lista-02

Tanyán élő két kis barátunk, Malac és Liba hamar elnyerte a gyerekek tetszését. A sorozat harmadik darabja egy karácsonyi történet, tele meglepetésekkel és az ajándékozás önzetlen örömével. A minden bonyolultságot nélkülöző, bájos és humoros mese a két jó barátnak a szent ünnepre való készülődését meséli el, a szülőket egy varázsütésre visszaröpítve a gyerekkor meghitt hangulatába, hogy a kicsikkel együtt élvezhessék a nagy nap eljövetelét. A történet maradandó élménye a kíváncsi Malac csetlése-botlása, aki bárhol bármibe szégyentelenül beleröffenti az orrát.    

Tasi Katalin: Vízcsepp karácsonya, Csimota

Ayhan Gokhan Karacsonyi lista-03

Egyre nagyobb számban jelennek meg a természettel foglalkozó, annak egy-egy fontos elemét mesefigurává varázsoló könyvek, ráirányítva a gyerekek figyelmét a környezeti kincsek megóvására. Tasi Katalin harmadik papírszínházában Vízcseppet másodszor választotta hőséül, hogy bemutassa, milyen körforgás megy végbe a természetben, hogyan lesz az aprócska cseppből harmat, abból pára, majd eső. Hogy belássuk, a szobában feldíszítve álló, kivágott karácsonyfa is tiszteletet érdemel. Maros Krisztina szeretnivaló képei segítségével még inkább átélhetővé válik a történet..

J. K. Rowling: A karácsonyi malac, Animus

Ayhan Gokhan Karacsonyi lista-07

A malacok megunhatatlanok, a malacok a barátaink, nincs ezzel másképp a Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling sem. A hétéves Jack egy végzetesen gonosz pillanatban elszakad kedvenc plüssmalacától, és akárhogy próbálja a család megvigasztalni egy másik plüssel, Jack nem enged: számára plüssmalacból egyetlenegy létezik a világon. Hogy elveszett társát megtalálja, a csodák sietnek segítségére, meg egy beszélő uzsonnásdoboz, egy iránytű és Remény, a szárnyas lény.   

Hannelore Dierks: Meséld el nekem a karácsony történetét, Scolar

Ayhan Gokhan Karacsonyi lista-01

Mária és József viszontagságai, a Megváltó születése az istállóban a karácsony misztikája, értelme, rohanásból kimozdító, lényegre irányuló eseménye. A szent család történetét meséli el Hannelore Dierks könyve a legkisebbeknek. A szülőket arra taníthatja ez a mesekönyv: érdemes az életben kívülről érkező, magasabb célért minket eszköznek használó erőkre hagyatkoznunk, hogy valami nemesebb, nagyobb, egyszerűen szólva: valami csoda születhessen.

Kőszeghy Csilla: Karácsonyi böngésző, Naphegy

Ayhan Gokhan Karacsonyi lista-05

Keresni jó móka, és aki keres, az talál. Ebben az időszakban pedig, milyen meglepő, mindenhol karácsonyra lelni. Kőszeghy Csillának a Karácsonyi kalandok Tesz-vesz városban című Richard Scarry-kötet hangulatát idéző könyve bárki kíváncsiságát felkeltheti. Merüljünk el a felhőtlen keresgélésben, vegyen minket karjába az ünnep. Ezzel a kötettel nem lesz nehéz a ringatózás: készülődés és beteljesedés varázsa bontakozik ki a lapokon.

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! 3. – Lesz belőle Gáspár, Menyhért, Boldizsár, Pozsonyi Pagony

Ayhan Gokhan Karacsonyi lista-04

Ha a gyerekek elunták a karácsonyra kapott játékokat, kifárasztotta őket a nagy felhajtás, átadhatják magukat az önfeledt rajzolás boldogságának, amihez kiváló választás Agócs Írisz humoros, játékos, kreativitásra serkentő remeklése. És hogy mi alkotható? A határ a betlehemi ég, egy csillag, egy malac, egy karácsonyfadísz, vagyis egy krumpli, ami lehet bármi.

Ayhan Gökhan

Sorozatunk első hét ajánlóját ITT olvashatod, a másodikat pedig ITT