Óvodás

Humoros

Illusztrált könyv

Fiúsabb könyv

Vissza
  • 2020.11.27
  • Szarka Eszter

Mindenki megmentheti a világot

Kerékgyártó István Márk, aki hatévesen megmentette a világot című kötetét Szarka Eszter ajánlja.

Olyan sokan élünk már a Földön, hogy ha mindenki lefeküdne, beborítanánk a felszínét

A világ országai szerencsére építettek egy közös űrállomást, mely segíthet a túlnépesedett emberiségnek, hogy a Jupiter egyik holdján új életet kezdjen. A Spero nevű bázison, mint egy modern Noé bárkáján, állatok és növények várják lombikokban, hogy életre keltsék őket, és benépesítsék velük a Jupiter telepeit. Az építkezéshez szükséges anyagokat és eszközöket, markológépeket, kanalas kotrókat és billenős teherautókat is felküldték már az űrbe, de az ügyetlen űrhajósok a Jupiter helyett a Szaturnuszra helyezték a Sperót. A helyzetet tovább bonyolította, hogy az űrbázist a forró forgószél fenyegeti. Márpedig, ha a Spero elpusztul, az emberiség eladósodik, és még inkább tönkremegy.

Kerékgyártó István Szarka Eszter Márk, aki hatévesen megmentette a világot-01

Nagy bajba kerültünk tehát mindannyian, de szerencsére a tudósok és vezetők megtalálták a hatéves Márkot, aki vállalta, hogy megmenti a világot.

A bátor és tettrekész kisfiú alapos kiképzés után a Cirkáló nevű űrhajó fedélzetén vág neki a veszélyes kalandnak, hogy két kutyájával, Lottival és Marcival átkormányozza a Sperót a végső helyére.

Kerékgyártó István igazi nagypapa-könyvet írt

Olyat, amit minden unoka szívesen kapna ajándékba a hatodik születésnapjára. De ezeknek a kalandoknak nem egy kockás-mamuszos, múltba révedő, saját ifjúkoráról mint aranykorról beszámoló öregúr a narrátora, hanem egy érzékeny és vagány mesemondó. Olyan felnőtt, aki képes belülről látni és láttatni egy iskola-előkészítőbe járó nagycsoportos óvodás gondolatait, vágyait és érzéseit.

A lendületes szöveg a hömpölygő, szóbeli mesemondás egyik gondolatot a másikba öltő hagyományát idézi. Úgy tanít, ahogy a jó nagyszülők: nem kritizál, nem ijesztget; hanem észreveszi, elismeri és kiemeli a gyerek erősségeit.

A könyv földi és űrbéli világa éppen annyira sejtelmes, hogy helyet hagyjon a befogadói fantáziánknak. Metzing Eszter kedves és kifejező, egységes színvilágú illusztrációi is inkább támpontokat adnak a mesehallgatás közbeni belső mozihoz, mintsem akadályoznák a képteremtést.

Kerékgyártó István Szarka Eszter Márk, aki hatévesen megmentette a világot-03

Márk igazi hős

Elfogadja a kalandra hívást és a segítséget a bölcsebb, tapasztaltabb kiképzőktől – a Világ Okosainak Tanácsától –, de akkor sem ijed meg, amikor egyedül kell szembeszállnia egy nehézséggel. Vészhelyzetekben gyorsan és határozottan dönt, nem esik kétségbe, amikor például egy titkos zár megfejtése közben arra gondol, hogy felkészítői – a francia űrkutató, a kártyavető néni, a kínai császár és a lappföldi meseterapeuta – talán túl sokat és túl sokfélét tanítottak neki. Nem morog, nem elégedetlenkedik, hanem cselekszik. Nem lehet mindenhol olyan jó a képzés, mint a kerekerdei oviban, vagy a legtöbb kutyaiskolában – véli finom kritikával Márk.

„A felnőtt meseolvasónak pedig jólesik a tükörbe nézés: ha nem képeznénk agyon a gyerekeinket, nem próbálnánk az összes divatos tevékenységet bezsúfolni egy óvodás hétköznapjaiba, a gyerekek talán könnyebben fedeznék fel képességeiket, néznének szembe félelmeikkel és győznék le azokat.

Márk utazása során a hőssé válás lépésről lépésre, magától értetődő természetességgel történik meg. A kisfiú segít a barátainak, megküzd a külső erőkkel, és ezáltal megerősödik. A bonyolult lelki utat azonban olyan egyszerűen, sallangmentesen, derűvel és humorral jeleníti meg a szerző, hogy Márkkal igazán nem lesz nehéz azonosulnia a mesehallgató gyerekeknek. Feltehetőleg ők is jobban szeretik a húslevest vagy a baracklekváros palacsintát, mint a kimondhatatlan nevű francia luxusételeket, és ők is ugyanúgy féltenék a barátaikat a bajban, mint a főhős hűséges kutyakísérőit.

Márk éppen olyan, mint minden hatéves, mert minden hatéves rendelkezik különleges képességekkel, amelyek miatt alkalmassá válhat a világ megmentésére. Mégis érdemes ellesni Márktól néhány hősi fogást.

Mindenekelőtt magabiztosságát, azt, hogy a világ megmentőjeként is megőrzi autentikus önmagát. Nem engedi, hogy a siker nagyképűvé tegye, a családja és kutyatársai akkor is a legfontosabbak maradnak számára, amikor a kínai császárral cseveghet egy díszvacsorán.

Kerékgyártó István Szarka Eszter Márk, aki hatévesen megmentette a világot-02

Kerékgyártó István meseregényének szövegvilága egy kozmikus mesebeli tér képzetét teremti meg, mégsem rokona ez a könyv a kamaszok aktuális nagy kedvencének, Andy Weier Artemisének vagy a sokéves űrutazásról szóló Aurórának Kim Stanley Robinsontól.

Ez a mese nem a sci-fi előszobája, hanem gyerekeknek szóló történet arról, hogy a mindannyiunkban meglévő jó tulajdonságok és kitartó, bátor viselkedésünk különös erőt jelenthetnek. Márk egyszerre őrzi a népmesék legkisebb fiúinak kedvességét és csavaros eszét, az antik héroszok leleményességét és bátorságát, valamint a modern akciófilmek hőseinek belevalóságát. Ezért fogja szeretni minden nagyóvodás és kisiskolás olvasó a könyvet.

Szarka Eszter

Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

Illusztrátor: Metzing Eszter

Pagony Kiadó, 2020

72 oldal

3490 Ft