Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2020.12.02
  • Kocsis Katica

Mi kerüljön a fa alá? – Karácsonyi könyvajánló kisiskolásoknak

Kocsis Katica a kezdő olvasóknak ajánlj könyveket karácsonyra a friss kínálatból.

Dr. Zalka Csenge Virág: Széltestvér és Napkelte (Móra, illusztrátor: Bertóthy Ágnes)

Karácsonyi ajánló 2020 kisiskolás-06

Azt már az Év Gyerekkönyve-díjat nyert Ribizli a világ végén és a nemrégiben megjelent A kalóz királylány kötetekből megtudtuk, hogy Zalka Csenge milyen csodásan képes újramesélni a régi korok történeteit, legyenek azok akár magyar népmesék, akár más népek tanulságos történetei. A Széltestvér és Napkelte azonban (ön)elfogadásra is tanítja a gyerekeket, megmutatva nekik, hogy a családi közösségnek számos különböző, mégis érvényes formája létezik. A mesék az elfogadó szeretetre és a másik tiszteletére tanítják az olvasókat. Arra bátorítanak, hogy merjünk nagyot álmodni, és lépjünk ki abból, ami nem jó. Hogy merjünk újrakezdeni és hinni benne, hogy szebbé tehetjük a világot. Ezeket a meséket olvasva a gyerekeink újabb és újabb lépéseket tehetnek egy megértőbb és elfogadóbb világ felé, amire ma különösen nagy szükség van.

Berg Judit: Rumini és az elsüllyedt világ (Pozsonyi Pagony, illusztrátor: Kálmán Anna)

Karácsonyi ajánló 2020 kisiskolás-02

Még sosem volt ennyire szomorú indítása egy Rumini-kötetnek sem, hiszen a tizedik részben az egerek éppcsak meggyógyultak, és elhajóztak Tükör-sziget szélcsendes, varázslatos vidékéről, mikor a Szélkirálynő máris újabb kalandokba sodródik: egy szörnyű erő kettéroppantja, s a hajó a legénységgel a fedélzeten süllyedni kezd. Az egerek előtt pedig feltárul a különleges víz alatti birodalom, Megantisz, ahol újabb rejtélyeket kell megoldania Rumininek és társainak. Ez a kötet a Rumini-fanatikusoknak is jó ajándék, de azok is örülhetnek neki, akik még nem találkoztak a kalandor egércsapattal. A szöveg visszautalásai az előzményekre nem zavaróak, a történet önmagában is élvezhető. Berg Judit pedig szokásához híven nem siet: szép komótosan mesél el minden jelenetet, párbeszédet, hogy az olvasó számára feltáruljon a történet világának komplexitása is.

Gimesi Dóra – Maurice Maeterlinck: A kék madár (Cerkabella, illusztrátor: Rofusz Kinga)

Karácsonyi ajánló 2020 kisiskolás-09

Gimesi Dóra az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét meséli újra, így most az örökérvényű klasszikus pompás köntösben kerül a magyar olvasók kezébe. Gimesi Dóra nagyszerűsége abban áll, hogy képes volt megőrizni az eredeti szöveg költőiségét és erős képiségét: a tőle megszokott módon csodákkal teli tündérmesét írt. Tiltil és Mitil elindul, hogy megkeresse a kék madarat, ismeretlen világokba jutnak el, s a boldogság kutatása közben hol barátok segítik őket, hol árulók állják útjukat. A mese zárlatában pedig ott a bölcs tanulság: „a Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája az emberi szív.”

Kertész Erzsi: Éjszakai kert (Cerkabella, illusztrátor: Zsoldos Réka)

Karácsonyi ajánló 2020 kisiskolás-04

Karácsony táján alig süt a nap, hamar sötétedik, talán ezért is van, hogy ilyenkor sokkal közelebb érezzük magunkhoz a varázslattal teli világokat, a misztikumot és a rejtélyeket. Ha az évnek ebben a szakában szívesen választanánk bekuckózós-összebújós olvasmánynak egy titokzatos lényekkel teli történetet, akkor az Éjszakai kert remek opció. Varázslatos helyszínek, árnyékos zugok, különc nyomozók, furcsa lények teszik rendkívülivé az elhagyatott Éjszakai Kertet. A város lakói messzire elkerülik a titokzatos helyet, itt senki sem sétál… Egy nap azonban Tódor és Teória belép a vasrácsos kapun, majd találkoznak egy különös lénnyel, aki feltárja előttük a kert rejtélyeit és különleges lakóit.

Thiago de Moraes: A múlt atlasza (Móra, a szerző rajzaival, fordító: Zsuppán András)

Karácsonyi ajánló 2020 kisiskolás-08

Csodaszép, és rengeteg információt tartalmaz ez az ismeretterjesztő könyv, amelyben tizenöt nagyszerű civilizáció történelmi hősei és térképei elevenednek meg. Az informatív rajzok és szövegek sok mindent elárulnak e múltbeli társadalmakról, ugyanakkor kevésbé ismert kérdések is előkerülnek, például hogy miért nem hordtak a rómaiak nadrágot, hogy mire használták eredetileg a karamellát, vagy hogy kik harcoltak elefántháton. A témákhoz kapcsolódó részletgazdag térképeket is érdemes átböngészni, mert azok is telis-teli vannak érdekességekkel. A szerzőtől két évvel ezelőtt megjelent már sorozat egy másik része, A mítoszok atlasza, amely szintén remek ismeretterjesztő kiadvány a kisiskolások számára.

Ulrich Hub: Az utolsó bárány (Scolar, Illusztrátor: Jörg Mühle, Fordító: Érsek-Obádovics Mercédesz)

Karácsonyi ajánló 2020 kisiskolás-05

A téli éjszaka közepén vakító fény riasztja fel a bárányokat legmélyebb álmukból, a pásztorok pedig sehol sincsenek. Mi történhetett? UFO-k szálltak le? Vagy mindennek annak a lányhoz van köze, aki nemrég egy közeli istállóban jött a világra? Hogy a bárányok kiderítsék, mi az oka a furcsa eseményeknek, éjszakai felderítő útra indulnak. Csakhogy az első bárány rejtélyes körülmények között hamarosan eltűnik… Fergetegesen megírt, humoros karácsonyi mese ez a történet, ami a klasszikus bibliai alapból építkezve szól az összefogás fontosságáról, a hit és a remény erejéről, a csapatszellemről. A hét bárány számos abszurd véletlennel, fantasztikus csodával, groteszk félreértéssel találkozik, mire eljutnak az újszülött Kisdedhez.

Mágikus állatok iskolája – Behavazva (Babilon, Illusztrátor: Nina Dulleck Fordító: Nádori Lídia)

Karácsonyi ajánló 2020 kisiskolás-10

Különleges és izgalmas téli kalanddal folytatódik a kisiskolásokat megcélzó népszerű sorozat. A 16. kötetben a főhősök a téli szünet előtti napon az iskolában ragadnak: békésen sütögetik a karácsonyi sütiket, amikor rádöbbennek: iskolájuk a hó fogságába esett. Ez a történet is a korábbiakhoz hasonlóan lendületes, szereplőikkel a gyerekek könnyedén azonosulnak. A sorozat leginkább azért szerethető, mert a kisiskolások mindegyike küzd valamilyen nehézséggel, így a Mágikus állatok iskolájának egyik fontos üzenete, hogy bár különbözünk, valamennyien értékesek vagyunk. Közös olvasásra is jó, de a kisiskolások a betűméretnek és a szövegtagolásnak köszönhetően már önállóan is elboldogulnak a mesével.

Matt Whyman: Our Planet – Bolygónk csodái (Manó könyvek, illusztrátor: Richard Jones, Fordította: Kallai Nóra)

Karácsonyi ajánló 2020 kisiskolás-03

Gyönyörűen illusztrált, s igazán informatív ez a Netflix-sorozat alapján készült könyv, amely a természet csodás helyeit járja be a népszerű filmsorozatból vett fotók és illusztrációk segítségével. A könyvet lapozgatva megismerhetjük Földünk élőhelyeit és az azokat benépesítő állatokat, a természetben betöltött szerepükkel és a rájuk leselkedő veszélyekkel együtt. E nagyalakú album legnagyobb értéke abban áll, hogy a kicsik figyelmét a bolygó törékeny egyensúlyára irányítja: felhívja a figyelmet, milyen szövevényes kapcsolatban állnak az egyes életterek, és hogy beláthatatlan következményekkel jár, ha ez az ökoszisztéma akár egy ponton is sérül. A képek és a rajzok átütő ereje rávilágít, hogy milyen csodás dolog a biodiverzitás, és mennyire nem vigyázunk rá.

Darvasi László: Pálcika, a detektív – A nagy Gerbera-nyomozás (Magvető, illusztrátor: Koncz Tímea)

Karácsonyi ajánló 2020 kisiskolás-07

Darvasi László meseregénye vicces és izgalmas olvasmány, ami közös felolvasásra éppúgy alkalmas, mint első, önálló olvasmánynak. Gerbera Erzsébet és Fűrész úr a Nagyvarázs cirkusz művészpárja, akiknek szerelme nagyon erős: még azt is kibírja, hogy a férj minden este kettéfűrészeli a feleségét. Egy este azonban váratlan dolog történik: a mutatvány közben valaki elrabolja Gerbera virágszirmait. Szerencsére a nézőtéren ott ül Pálcika, a detektív, aki azonnal nyomozásba fog. Vajon ki lehetett az elkövető? Darvasi a valódi krimi eszköztárát használva mond el a gyerekek nyelvén egy izgalmas történetet. A könyv különlegessége, hogy Koncz Tímea az illusztrációk mellett matricákat is készített hozzá, amelyek közös gondolkodásra hívják az olvasókat. Ebbe a könyvbe ráadásul bele is lehet firkálni!

+1 érdekesség

A derű vonalai címmel interjút olvashattok a kultúra. hu oldalán Kállai Nagy Kriszta illusztrátorral a szentek ábrázolásairól, gyermekkiadványokról és az adventről: ITT!

Kocsis Katica