Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2023.04.03
  • Zólya Andrea Csilla

Mennyi is egy pillanat?

Zólya Andrea Csilla ajánlója.

Bendl Vera Matyi tigrissel álmodik című mesekönyve igazi családi könyvcsemege

A 2022-ben a 0–6 éves korosztály kategóriájában az év gyerekkönyvírójának választott Bendl Vera kötete nemcsak azoknak a családoknak kedves olvasmány, ahol a gyerek(ek) szereti(k) a tigriseket, hanem azok számára is, akik az izgalmak és meglepetések mellett kedvelik, ha a mesékben saját hétköznapjaikra és önmagukra ismerhetnek.

 

Bendl Vera Matyi tigrissel álmodik-01

A kötet főszereplője Matyi, egy óvodás korú kisfiú, aki korán szembesül a magány érzésével

Egyedüli gyerekként nehezebben talál magának játszótársat. Mesebeli barátai segítik át ezen a nehézségen. Nem csak a gyerektársasága hiányos, a családi kapcsolatai is. Nagypapáit például már azelőtt elvesztette mielőtt megismerhette volna őket. Ezért is vágyik egy nagypapára, akivel lehetne fagyizni és jókat beszélgetni. De az is a mindennapokat idézi, amikor ellepik a poloskák a kertet, az erkélyt és a lakást. Matyi mégis védelmébe vesz egyet a káros rovarok közül, mert különlegesen szép a színe és a mintázata.

A magány mellett a kötet megjeleníti, hogyan forgathatja fel egy óvodás életét a félelem, a szorongás, a veszteség és az elveszettség érzése. A kibontakozó történetek rámutatnak arra, mi minden segíthet ezeknek az érzéseknek az elfogadásában és legyőzésében.

Másrészről viszont rávilágítanak a nyitottság fontosságára, hiszen a hétköznapi történetek is sok örömöt és meglepetést tartogathatnak. Nagyszerű példa erre az, amikor a tigris megtanítja Matyit fára mászni és onnan szemlélni a világot, vagy a nyári záporeső, amit ugyan Matyi nagyon várt, mégis majdnem teljesen lekési az elhúzódó mesenézés miatt. Apukája szerencsére elmozdítja a képernyő elől, így együtt tapasztalhatják meg, ahogy a lehulló vízcseppekkel együtt a nevetés és a boldogság beteríti őket. A kötetzáró mesében hasonló jelenetet látunk. Ott a kistigrist az ismeretlentől való félelem tartja távol a hótól. Ezúttal viszont Matyi veszi rá, hogy kimerészkedjen a meleg lakásból, mert nincs is jobb egy közös hógolyócsatánál és a friss, ropogó hóban való hempergőzésnél a barátokkal.

Bendl Vera Matyi tigrissel álmodik-01

Meghatározók e szembesülések egy óvodás számára, mert a környezet és a világ működésének, illetve önön megismerésének kikerülhetetlen pillanatai ezek

Akárcsak Matyi kifogyhatatlan kérdései is például a Matyi meg a Jóisten és a Matyi és a pillanat című fejezetekben, amelyekben elementáris erővel hatnak, ahogy egyaránt irányulnak az apró részletek és a teljesség nagy egészének megismerésére.

Ez utóbbiban a főszereplő kisfiú egyszerre döbben rá, vannak olyan kérdések, amelyekre a felnőttek sem tudnak válaszolni, másrészt bizonyos kérdésekre több helyes válasz is adható. „Mennyi is egy pillanat?” – morfondírozik a kérdésen Matyi, hiszen hányszor hallják a gyerekek a várakozásra intő „pillanat…” kifejezést.

Megkapó, ahogy ennek a pillanatnak, mint az időegységnek a hosszára kíváncsiak. „Együtt pislogtak egy negyedórát, de aztán belefáradtak” – olvasható Matyi és a kistigris kísérletéről, amikor ráeszmélnek, hogy nem fognak választ kapni a kérdésükre (51).

Bendl Vera Matyi tigrissel álmodik-02

Az első mese kapcsán érdemes beszélni a visszatérő rémálmokról is, az erejükről és a hatásukról

Vajon hány kisgyerek küszködik velük? Kapnak-e segítséget, hogy le tudják győzni a szorongásukat? Létfontosságú, hogy a gyerekek ne maradjanak egyedül a félelmeikkel. Matyi retteg a tigrisektől, álmaiban gyakran megjelennek, ezúttal viszont egy kölyöktigris ugrik rá. Találkozásuk megtanítja a kisfiút arra, hogy vannak helyzetek, mikor a félelmetest meg lehet szelídíteni. A kistigris is óvodás, kiszolgáltatott és fázós, jó vele összebújni, melengethetik egymást. A kölyöktigrissel való találkozás során tehát Matyi rémálma megszelídül, elveszti ijesztő erejét.

A Matyi és a szomorúság című fejezet nemcsak Matyi rosszkedvének hullámvölgyeit jeleníti meg, hanem azt is, ahogy a barátai vigasztalják:

„Andor meg a tigris csak a fejét csóválta.

– Hát erre tényleg jól rájött a dolog. Van ilyen – jegyezte meg Andor, és fontoskodóan az ég felé nézett, mintha bizony filozófus lenne, vagy nagypapa. Majd hozzátette homlokráncolva: – De hogy ez mennyire idegesítő már!

Orrot lógatva felsétáltak egy dombtetőre. Leültek, és Andor így szólt:

– Matyi, én föladom. Sajnálom, hogy ennyire szomorú vagy, de nincs több ötletem. Bocs!” (61)

Erről a mélypontról az őszinteség és a humor billenti ki őket. A történet mintát ad arra, mit tegyünk ilyen helyzetben magunkért és a barátainkért.

Hasonlóan megkapó történet jelenik meg a Matyi és az éjszakai GPS című fejezetben, ahol a kisfiú a barátaival este eltéved az erdőben. Mindenképpen beszélni kell a gyerekekkel arról, mi a teendő ilyenkor, kiktől kérjenek segítséget, milyen szabályokat kell betartani az erdőben és a természetben.

Ahogy egy kisgyerek életében meghatározó a szeretet, úgy ebből a könyvből sem maradhat ki annak újragondolása

A Matyi fára mászik című fejezetben tigris nemcsak a famászás tudományának rejtelmeibe avatja be Matyit, hanem azt is megmutatja, mit is jelent igazán szeretni valakit.

Bendl Vera Matyi tigrissel álmodik-01

A Matyi tigrissel álmodik valójában a teljességről szól: Bendl Vera tizenkét története Matyi és a kistigris egymásra találásának és barátságának kerek egy évét jeleníti meg. Novembertől a következő novemberig sok dolgot tanulnak egymástól a mese címszereplői, új barátokra tesznek szert, Matyi például pótnagypapát kap, és fokozatosan kinyílik előttük a világ. A havazás és a hideg hátterével a Matyit és barátait körülölelő szeretet melege ad keretet a mesének.

 Zólya Andrea Csilla

Bendl Vera: Matyi tigrissel álmodik

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Pagony, 2021

84 oldal

3990 Ft