Humoros

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2022.09.21
  • Haklik Norbert

Majdnem sünit ment – vagy majdnem?

Haklik Norbert könyvajánlója.

A népmesék, valamint a szuperhősös filmek forgatókönyvírói is tudják: akkor a legizgalmasabbak a varázserejű szereplők, amikor nem bízhatunk meg feltétlenül mágikus képességeikben.

Mészöly Ágnes  A sünimentő akció Haklik Norbert-04

Mészöly Ágnes is tisztában van ezzel

Legújabb, A sünimentő akció című könyvének egyik főszereplője, Majdnem, a macska legalábbis gyanús – már ami a varázserőt illeti. Egyrészt nincs itt semmi látnivaló: mint tudjuk, minden macska varázsló. (Ha kétségeink volnának, kérdezzük csak meg bármelyik macskatulajdonost.) Másrészt pedig Majdnem varázslócica gyanúsan csak akkor használja mágikus képességeit, ha kis gazdája, Levendula megkéri erre – például azért, mert be kell fejeznie a rajzot, amit a tanító néninek hétfőre ígért. Máskor pedig – ráadásul éppen akkor, amikor igazán szükség volna rá – nem is használható a cicavarázserő: például akkor, amikor azt a megvadult ebet kellene ártalmatlanná tenni, amelyik egy riadt sündisznócskát terrorizál a Levendula és Majdnem lakása melletti parkban.

Bár annak is megvan a maga oka, miért hasznavehetetlen ebben az esetben a cicamágia, amely a tárgyát mindig csak olyasvalamivé képes átváltoztatni, ami többé-kevésbé hasonlít az eredetire:

„Egy vicsorgó, dühös farkaskutya semmihez nem hasonlít. Csak egy másik, vicsorgó, dühös farkaskutyához. Azzal meg nem sokra megyünk” (17).

Mészöly Ágnes  A sünimentő akció Haklik Norbert-03

Végül Levendulától érkezik a mentő ötlet: ha már varázslatbiztos a bősz eb, akkor inkább a fenyegetett sündisznócskát kellene átváltoztatni – súrolókefévé. Csakhogy a súrolókefévé változtatott sündisznóknak megvan az a tulajdonságuk, hogy éppen úgy néznek ki, mint a varázslatmentes súrolókefék. És ha a varázslómacska-tulajdonos gyermek édesapja boltot üzemeltet a családi ház földszintjén, akkor akár még az is megeshet, hogy Pista bácsi, a szomszéd egy ötszázasért megvásárolja a süniből lett súrolókefét – padlótisztításhoz. Így végül Levendulának és Majdnemnek másodjára is meg kell mentenie a kis jószágot – ezúttal attól, hogy megrekedjen a végtelen padlótisztítás perspektívájánál többet nem kínáló súrolókefelét abszurditásában.

A fentiekből talán kisejlik, hogy A sünimentő akció jóval rafináltabb annál, mint amilyennek első pillantásra látszik

Mészöly Ágnes bravúrja abban rejlik, hogy a recenzens összegzésénél egyszerűbben bontakoztatja ki ezt a történetet, indokolttá téve, hogy a mesekönyv a Pagony Kiadó Most én olvasok-sorozatában második nehézségi szintű besorolással szerepeljen.

S hogy mit jelent ez a bizonyos második szint: a kötet hátsó borítóján olvasható összegzés szerint oldalanként kettő–hat sort, könnyen kiolvasható szavakat, egyszerű, követhető történetet és – a célcsoportot illetően – öt–nyolc éves olvasókat. A sünimentő akció valóban teljesíti ezeket az elvárásokat, amelyek közül a legnehezebb talán éppen az, hogy a nagycsoportos óvodások, valamint a harmadik osztályos kisiskolások figyelmét is közel ötven oldalon át fenn tudja tartani ugyanaz a könyv.

A kulcs ehhez abban rejlik, hogy Mészöly Ágnes igen fifikásan írta meg a történetet.

Az olvasói gyanú felkeltése nélkül is működik a kisebbeknél a sünimentés sztorija, a nyolcévesekkel pedig komoly beszélgetések során lehet fejtegetni olyan érdekfeszítő kérdéseket, mint hogy Majdnem cica vajon önmagában is varázserejű-e, vagy a csodák szemlélője, Levendula jelenléte is elengedhetetlen volt-e a mágikus átváltozásokhoz, és hogy valójában a sündisznó változott-e át súrolókefévé, vagy éppenséggel egy drótkefe lett sünivé.

Mészöly Ágnes  A sünimentő akció Haklik Norbert-02

Az illusztrátor, Takács Viktória rajzai egyszerűségükben nagyszerűek

Egyértelmű kontúrok által határolt, a használt szín egyetlen árnyalatával betöltött felületekből építkeznek ezek az expresszív, dinamikus képek. A 44–45. oldalpáron például a jóságos félmosolyra húzódó szájú Pista bácsi arcához mindössze a bajusz, a szemek, a szemöldökök és a haj feketéje kell, valamint a barna két árnyalata, amelyekből az arc többi része – az ajkat, az orrt, a szem alatti táskákat és a szeplőket is beleértve – összeáll. Ezek az illusztrációk szinte kínálják magukat arra, hogy kreatívabb szülők színespapír-kivágásokból reprodukálják az alkotóelemeit, s aztán a gyerkőc egy rajzlap és némi ragasztó segítségével újraalkothassa A sünimentő akció képeit, bizonyítékul arra, hogy egy tettre kész anyuka vagy apuka és egy vállalkozó kedvű apró olvasó együttműködése is (majdnem) képes a varázslatra.

Haklik Norbert 

Mészöly Ágnes: A sünimentő akció

Illusztráció: Takács Viktória

Pagony, 2022

48 oldal

2990 Ft