Humoros

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2023.05.22
  • Szokács Eszter

Legendás teremtmények összefogása a Balatonért

Szokács Eszter ajánlója.

A megrendelésre készített, valamilyen témakört kötelezően körbejáró mesék gyakran sutára sikerednek, érződik rajtuk a kényszerűség, a didaxis izzadságszaga

Jeney Zoltán – ahogyan várható volt, persze – elkerülte a buktatókat, és pompásan megoldotta a feladatot, amire a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány felkérte.

Jeney Zoltán Kacsavész-09

A történet nagyon is valós tényen alapul: veszélyben a Balaton ökoszisztémája, a pusztító emberi tevékenység nem kíméli a tó élővilágát, az állatok és növények élőhelye – ezzel együtt egyedszámuk is – rohamosan csökken.

A mese ott kezdődik, hogy Sió, a Balaton tündére, aki szimbiózisban él a tóval, megbetegszik, és külső segítséget kér

Elküld egy kacsát Hany Istókhoz, a Fertő-tó vízi manójához, aki nem késlekedik, tüstént a Balaton megmentésére siet. Miután szemrevételezi a terepet, és látja az ember rohamos térhódítását az élővilág rovására, úgy ítéli, hogy ehhez a feladathoz még ő is kevés lesz. Sorra elhívja a különböző európai legendakörök vízi lényeit, akik mind bevetik különleges képességeiket, hogy megmentsék a tavat. A történet szerencsére – elvégre itt most egy meséről van szó – happy enddel zárul.

Jeney Zoltán Kacsavész-02
Facebook/ Szörnyek és Sellők

Mitikus alakok és valós karakterek

A mesében számos európai legenda hőse megelevenedik, Hany Istókon kívül a hasonszőrű cseh Vodník, három sellő: a német Lorelei, a lengyel Ruszalka és a dán kis hableány (akinek nincs neve, csak annyit tudunk, hogy rühelli, ha Arielnek szólítják), aztán jön Nesszi a messzi Skóciából és az épp Ausztrália partjainál időző Kraken, az óriáspolip. De színre lép egy őslény, a kavicsfogú álteknős is, aki ősi tudásból merített tanácsával járul hozzá a megoldáshoz.

Jeney Zoltán Kacsavész-10

Ez a sokféle mitikus lény és szörny természetesen korántsem annyira veszélyes, mint maga az EMBER, aki a Szívtelen Szörnyeteg nevet kapja, és egy gazdag vállalkozó (esetleg beruházó) alakjában manifesztálódik. Ő irányítja a többi kártevőt is: az orvvadászokat és -halászokat, no meg a gépekkel a természetet pusztító embereket.

Van-e megoldás?

Bár a mese komoly és valós problémát feszeget, a történetben hőseink csupa vicces vagy éppen szívbe markoló módon igyekeznek megállítani a pusztítást, és a megoldás sem az, ami a valóságban működhetne. Ami ugyanis működhetne, az cseppet sem meseszerű, sok áldozattal járna, és nem egy gyerekkönyv lapjaira való. De ennek a könyvnek nem is az a dolga, hogy a tényleges megoldást vázolja fel, hanem hogy gondolatébresztő legyen, és érzékenyítsen.

Jeney Zoltán Kacsavész-08

A szöveg gördülékeny, humoros, a történet egy percre sem ül le.

Jeney Zoltán a súlyos téma ellenére mégis képes viccelni, tükröt tart az embereknek, és csúnyán kifigurázza a kapzsi, ostoba, szűk látókörű és rövid távon gondolkodó (ha egyáltalán) Szívtelen Szörnyeteget, aki azt harsogja, hogy az egyetlen szörnyeteg a Balatonnál csak ő maga lehet.

Az a döbbenetes pökhendiség, ami a vállalkozó mindent bekebelező attitűdjét kíséri, elég vicces lehet egy gyereknek, ám felnőttként talán már elmosolyodni sem tudunk. Mindenesetre a könyv remek téma feldolgozásra, továbbgondolkodásra és nem utolsósorban szórakozásra is.

Egységben a képség

Jeney Zoltán Kacsavész-07

Baranyai (b) András vicces illusztrációi még inkább megelevenítik meg a mesét, a jópofa vízi manóktól kezdve a cuki, ám talpraesett (ha lehet ilyet mondani) sellőkön át a mamlasz munkásokig, mind eltalált karakterekkel találkozunk. A Szívtelen Szörnyeteg hatalmas potrohával, dolgozószobájának berendezésével és az építészet megcsúfolásaként kinéző házával hűen hozza a feltörekvő, ízlés és finomság híján lévő vállalkozót. Az illusztrációk mulatságos kis részleteket rejtenek, mint Sió tündér levelei a mellén vagy keresztrejtvénye a kórházban, a titkár összecsavarodott lába és hasonlók. Az önmagában is szórakoztató szöveg még mókásabbá válik a képekkel együtt.

 Szokács Eszter

Jeney Zoltán: Balatoni kacsvész – Szörnyek és sellők

Lampion Könyvek, 2022

Illusztrátor: Baranyai (b) András

58 oldal

3299 Ft 

A kötet bemutatójáról készült beszámolónkat is érdemes elolvasni.

A könyv a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként, a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány együttműködésében jött létre.

Jeney Zoltán Kacsavész-02
Facebook/ Szörnyek és Sellők

A kötet után most színdarab is készült Hany Istók és barátai történetéből, akik a gyengélkedő Balaton segítségére sietnek. A színdarab – ahogy a könyv is – a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program támogatásával valósul meg. A színdarabot Veszprémben, a Gizella Napokon mutatták be, nyáron pedig turnéra indul és tíz balatoni helyszínen játsszák majd a szórakoztató zenés meseelőadást. Emellett lezárult a könyvhöz kapcsolódó oktatási program és Digitális Tanösvény is készült a történetből.

Május 23-án, az Anonymus Bar&More-ban sajtótájékoztató lesz,  ahol részleteket is hallhattok a darabból.

Jeney Zoltán Kacsavész-01
Facebook/ Szörnyek és Sellők

Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők sajtótájékoztató
Időpont: 2023. május 23. 11:00
Helyszín: Anonymus Bar&More, Budapest, Kós Károly stny. 1, 1146

(A Vajdahunyad vár tövében)