Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2022.01.26
  • Zólya Andrea Csilla

Kelemen csodája

Zólya Andrea Csilla szívből ajánlja Marék Veronika Kéményseprő Kelemen című könyvét.

Marék Veronika legújabb mesekönyve egy különleges, térben és időben történő utazásra ragadja magával az olvasót

A szerző egy korai meséjét tarthatjuk először kezünkben a Pagony Kiadó jóvoltából. A Kéményseprő Kelemen a hatvanas évek egyre sűrűsödő városi forgatagába röpít vissza bennünket, miközben a föld és az ég határán, háztetők és kémények között találjuk magunkat a mese főszereplője, Kelemen mellett.

KELEMEN CSODÁJA Marek Veronika Maros Krisztina  Zólya Andrea Csilla-08

Ki ne ismerné például Boribon, Annipanni, Kippkopp, A Csúnya Kislány, A kockásfülű nyúl, a Laci és az oroszlán-sorozatok főszereplőit? Marék Veronika az elmúlt ötven év számos ikonikus mesekarakterének megálmodója, aki nemcsak a mesék szövegvilágát, hanem vizuális miliőjét is megteremtette.

Meséin generációk nőttek fel. Nem csupán a magyar gyerekek és családok számára vált meghatározóvá, hiszen miután mesekönyveit számos nyelvre – többek között japánra, románra, angolra, németre és szerbre is – lefordították, nemzetközi sikereket ért el.

Népszerű képeskönyveiből és meséiből animációs és diafilmek, bábelőadások, kreatív foglalkoztatófüzetek és társasjátékok készültek. E mesék talán egyik leghangsúlyosabb közös vonása, hogy olyan témákat, kérdéseket és problémákat jelenítenek meg, amelyekkel a környezetével, társaival és önmagával ismerkedő kisgyerekek nap mint nap szembesülnek. Így többek között: hogy miként, minek vagy kinek a segítségével győzhetjük le a félelmeinket, milyen sokféleképpen segíthetünk másoknak, hogyan fogadjuk el másságával együtt a másikat – és ezzel együtt tulajdonképpen önmagunkat is –, mennyire fontos a barátság és az összetartozás, vagy hogy mi módon gondoskodhatunk egymásról.

Letisztult, egyszerű történetek ezek úgy a képi, mint nyelvi világukat tekintve, melyeknek gerincét a harmónia megteremtése, újbóli meglelése vagy megtartása adja

Kétségtelen, hogy e történetek örök érvényűek. A mai ovisokat éppúgy megszólítják, mint évtizedekkel korábban a szüleiket. E mesék ereje tehát a mai kisgyerekek számára sem kopott el. Sőt, megőrizték aktualitásukat, annak ellenére, hogy a családok életében egyre több pillanatot határoz meg és hálóz be a digitális világ. A gyerekeknek, akik e digitalizált miliőben élnek, talán még nagyobb szükségük van a virtuális hatások és az elidegenedés megtapasztalásának ellensúlyozásául e letisztult, közvetlen, a család és a barátság közösségi értékeit hangsúlyozó beszédmódra, ami Marék Veronika meséit jellemzi.

KELEMEN CSODÁJA Marek Veronika Maros Krisztina  Zólya Andrea Csilla-07

Marék Veronika több mesesorozatában visszatérő helyszín a város. A kockásfülű nyúl vagy A hétpöttyös autó jellegzetes városi történet. Betekintést nyújtanak a forgalmas mindennapokba, ahol az emberek sokasága sűrű utcákban sorakozó magas házak rejtekében éli életét, miközben sóvárognak a csodák után és arra, hogy ők is véghez vihessék a saját csodáikat. A Kéményseprő Kelemen ugyan sok szempontból eltér e két mesétől, hiszen célközönsége már a nagyobb, ovi utáni korosztály, de ez a mű is városi történet, amelyben ugyancsak nagy szükség van csodára.

A Kéményseprő Kelemen egyik kiemelt szereplője maga a város, amely oly sok embernek ad otthont. „Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy város. Ebben a városban is, mint mindegyikben, magas házak álltak egymás mellett, a rengeteg házon rengeteg ablak, s az ablakok mögött tengernyi ember” – olvashatjuk a mese kezdősorait. A város nemcsak egyszerű helyszín, ahol megtörténnek az események; olyan mintha lelke volna, miközben teret és otthont ad a benne élőknek.

KELEMEN CSODÁJA Marek Veronika Maros Krisztina  Zólya Andrea Csilla-05

A kötetben a város több nézőponton át jelenik meg

Egyrészt a mesélő elbeszélése révén, másrészt a kéményseprő fiú tekintete segítségével. Kelemenről, a mese főszereplőjéről nem sokat tudunk meg, homályban marad az élete, a családja és a múltja. Szőke a haja, de a koromtól feketének tűnik. Egy tiszta szívű fiú, aki kéményseprőként a város beavatott ismerője, olyan helyeken mozog, ahova az emberek már nem jutnak el, csak a galambok. A legmagasabb épületek tetején fordul meg, ahonnan kicsinek látszik az egész város, az apró bogaraknak látszó emberekkel, és az égbolt is másnak mutatkozik, hiszen Kelemen előtt mintha nem maradnának titkok, ahogy a magas házak tetejéről egyszerre mindent lát.

A mesében ő az egyetlen, aki meghallja a szélkakas vészjósló jelzését, és meglátja a közeledő sötét viharfelhőket, mint ahogy a házak között mit sem sejtő emberek sokaságát is, akik, ha lecsap a vihar, nagy veszélybe kerülhetnek. Ugyan nem tudjuk meg, igaza van-e a babonának, mely szerint ha valaki kéményseprőt lát, annak szerencséje lesz, azt viszont végigkövethetjük, hogyan próbál Kelemen segíteni a járókelőknek, akiket a vihar kitörése előtt az utcán lát.

KELEMEN CSODÁJA Marek Veronika Maros Krisztina  Zólya Andrea Csilla-04

Marék Veronika meséje a csodák születésének története, annak mozzanatain vezet végig bennünket

Egy olyan ember segít a város lakóin, akit nem vesznek észre, hangját nem hallják meg. Szimbolikus, hogy a kormos kalapot, amely tulajdonképpen megmenti őket, túl koszosnak tartják ahhoz, hogy felvegyék a földről. A vihar haragjától megmentett városlakók még csak nem is tudják, hogy valaki éppen megmentette őket, hiszen Kelemen láthatatlan marad számukra. Az emberek, amint érzékelik a veszélyt, ösztönösen a saját bőrüket óvva keresnek menedéket.

Mégis megszületik a csoda, mert Kelemen eléri, hogy a veszélyhelyzetben az emberek felemeljék tekintetüket az ég felé, és ne csak a saját gondolataikba merüljenek. A mese az egymásra és a társra találás csodás története is. Végigkövethetjük a kék ruhás lány és Kelemen elé gördülő akadályok leküzdésének mozzanatait.

A magas házak tetői és a kémények világa kivételes helyszín a föld és az égbolt találkozásának határán, ahonnan olyan perspektíva nyílik Kelemen számára, amelyen keresztül mint valamiféle beavatott követheti, láthatja a város szövevényes életét, lüktetését, a városlakók titkait és mindennapjait. Kelemen kiemelt helyzete hasonló A kockásfülű nyúléhoz, aki az ég és a föld határán, a város legmagasabb épületének padlásán sok-sok lom között egy kofferben lakik, mindenkitől távol. Minden reggel, amikor felkel, a magas ház tetejéről tekint körül. A város legtávolabbi helyei, eseményei és szereplői először madártávlatból jelennek meg, ahogy a kockásfülű nyúl távcsöve közel hozza azokat, majd különleges képességének köszönhetően odarepül a kiszemelt helyre, és addigi megfigyelő szerepéből kilépve aktív alakítójává és szereplőjévé válik a történetnek.

KELEMEN CSODÁJA Marek Veronika Maros Krisztina  Zólya Andrea Csilla-02

Az ember alkotta város ellensúlyozásaként fontos szerepe van e mesében – akárcsak úgy általában a Marék Veronika meséiben – a természet erőinek, illetve annak, hogy a szereplők mennyire ismerik fel a természet jelzéseit és történéseit. Ebben a vonatkozásban tulajdonképpen a mese főszereplőjének ébersége menti meg a város lakóit, amikor észreveszi a vihar rohamos közeledtét. A maguk elé bámuló városlakók közül csupán a kék ruhás lány emelkedik ki, aki a többiekkel ellentétben felveszi Kelemen kormos kalapját, kedvese keresése során segítségül hívja a galambokat, és kifinomult érzékkel figyeli a természet jeleit.

KELEMEN CSODÁJA Marek Veronika Maros Krisztina  Zólya Andrea Csilla-03

A Kéményseprő Kelemen varázslatos képi világát Szegedi Katalin dinamikus illusztrációi teremtik meg

Az egyik személyes kedvencem a történetet indító városkép, amely kifinomult érzékkel mutatja be a város sűrű utcáinak sorát, az épületek egymásra rakódó rétegeit, amelyek között, illetve a falak mögött annyiféle emberi sors zajlik. Helyenként a graffitik és plakátok körvonalait felidéző részletek a beemelt humor és játékosság révén még élettelibbé teszik ennek a képzeletbeli városnak a miliőjét. A kötetet továbblapozva már felnagyítva és közelről láthatjuk megelevenedni ennek az izgő-mozgó városnak a lakóit, sok-sok apró részletét, illetve Kelemen csodás történetét.

 

Zólya Andrea Csilla

 

Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen

Illusztrátor: Szegedi Katalin

Pagony Kiadó, 2021

32 oldal

3490 Ft