Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.08.19
  • Poós Zoltán

Homokvár a tengerparton

Poós Zoltán könyvajánlója.

A Vigyél haza! – Vizek a nagyvilágban című kötet főszereplője Anni, aki éppen homokvárat épített, mikor kisodródott a tengerpartra egy szállítókonténer. Ebből aztán előbújt a többi szereplő: például a rák, a polip és az aligátor. Első ránézésre nem éppen cuki állatok, igaz, a ráknak van már helyes rajzfilmes megfelelője, Sebastian A kis hableányból, a polipnak fontos szerep jut a Pocoyo című sorozatban, és az aligátor is biztosan sok mesében lett áramvonalas, kedves jószág.  

Poos Vigyél haza-01

A dramatizált ismeretterjesztő kötetekkel mostohán bánik az emlékezet

Nem tekintik szerzői munkáknak, pedig egy gyerekekre adaptált tudományos világot teremteni majdnem annyi kreativitást kíván, mint a nagy történetek megírása, melyekbe különböző ismeretanyagokat integrálnak a szerzők.

A Vigyél haza! tipográfiai bravúr is, a vizuális szerkesztés a prémium színvonalú magazinok tematikus összeállításaira emlékeztet. Kis flekkek, információs blokkok teszik komplexebbé a vizek világának témakörét.

A flekkeken – amelyek beleolvadnak az oldal kompozíciós egészébe, de önálló szöveghelyek is egyben – definíciókat és felsorolásokat is olvashatunk, amelyek sokszor önálló logókat kapnak, például az iránytű piktogrammal ellátott keretes jórészt a helymeghatározásokhoz kötődik stb.

A könyv sikerében kulcsszerepe van Linh Dao rajzainak

Kortárs vonalvezetésű cool figurákat láthatunk, amelyek kötődnek a hetvenes és nyolcvanas évek animációs világához is. A rajzok megőrzik az adott állat jellegzetességeit, minden jól beazonosítható, ugyanakkor a képeken mintha ott lenne némi mágikus elemeltség is.

A könyv tervezésében egyetlen szokatlan dolog látható: furcsa, hogy nincs előzéke, a címlap utáni második oldallal máris fejest ugrottunk a képzeletbeli vízbe. (A gyerekkönyveknél elegánsabb a „kötelező” előzék, ami ebben az esetben lehetett volna egy 1/1-es térkép a világ vizeiről.)

A kerettörténet szerint Anni mellé sodródott egy konténer, amelyből előugrott a rák, a polip és egy jó fej aligátor, de az utasok között volt még pingvin, teknős és béka is.
A béka azt mondja: „Én és a népem gondját viseljük szeretett tavunknak. Követnek ebben a kicsinyeink is: ebihalacskáink először algákat esznek, és segítenek a víz szűrésében. Később pedig a kártékony, vérszívó rovarokat tizedelik. Tisztán akarjuk tartani a vizet.”

Szórakoztató a pingvin figurájának leírása. A szerző egy szuperhőshöz hasonlítja, aki fenntartja az egyensúlyt a szárazföld és a víz között, míg az aligátort egy szállodalánc tulajdonosának nevezi, mert gödröket ás, amelyeket „bérbe vesznek” néhány napra különböző vízi herkentyűk.

Poos Vigyél haza-02

A kötet szerzője nem csinál titkot az utazási tervből, már a harmadik oldalon közreadja

„Ezeket a vizeket fogjuk végiglátogatni: 1. Atlanti-óceán, 2. Sarki tengerek, 3. Korallzátonyok, 4. az Amazonas folyói, 5. Mocsaras síkság Floridában, 6. Mangrover-mocsár Ausztráliában, 7. Tó Közép-Európában.”

Anninak és barátainak idegenvezetője is akad, az óceánokat például Mihály, a sirály mutatja be a kalandoroknak, akik nagy utazásuk során különböző közlekedési eszközöket (csónak, sárga tengeralattjáró, fakutya stb.) vesznek igénybe. A kötet egyik erénye, hogy képes szintről szintre megismertetni a vizek különböző zónáit (napfényzóna, homályzóna, éjfélzóna), ezek összefüggéseit, rendszerét.

Azt is szemléletesen magyarázza el, hogy mi az a tavi körforgás, miért kerül a melegebb vízréteg télen a meder aljára, és ez milyen módon függ össze azzal, hogy a halak átvészelhetik a téli fagyokat.

Poos Vigyél haza-03

Ebben a rendszerben nem csak az állatoknak jut szerep: a könyv a békalencsétől a füzéres süllőhínáron át a sárga tavirózsáig bemutatja a vízi növényvilágot, és az olyan lényeket, mint a vízben is otthonosan mozgó pézsmapocok.

Miután Anni mindenkit hazakísért az Északi-tengertől az Amazonasig, a kötet végén az állatok üdvözleteit olvashatjuk, nézegethetjük a képeiket, így lesz keretes szerkesztésű ez a kortárs környezetismeret-kötet.
Amikor a kis olvasók a Balatonban úszkálnak, talán eszükbe jut ez a könyv is, és nem csupán a bójákkal megjelölt fürdőszakaszt és a mesefigurás úszógumikat veszik majd észre, hanem a víz univerzumát is, annak rétegeivel és áramlataival.

Szöveg és fotók: Poós Zoltán

Pavla Hanáčková: Vigyél haza! – Vizek a nagyvilágban
Illusztrátor: Linh Dao
Fordító: Mirtse Áron
Móra Könyvkiadó
26 oldal
2 699 Ft