Fotó: Pozsonyi Pagony

Komolyabb téma

8 éves kortól

Uniszex

Vissza
  • 2020.05.14
  • Keresztesi József

Élet és tudomány

Keresztesi József recenziója Luca Novelli Hawking és a fekete lyukak rejtélye című könyvéről.

„Mi van ebben a könyvben? Benne vagyok én, Stephen, aki mesél nektek. Benne van a londoni gyerekkorom, és hogy hogyan teltek a napjaim kissráckoromban. Benne van életem társa, a barátaim és a csillagok iránt érzett szenvedélyem.”

És így tovább, ezen a közvetlen hangon folytatódik a Hawking és a fekete lyukak rejtélye felütése. A Pozsonyi Pagony olaszból fordított természettudományos ismeretterjesztő sorozata (a Hawking-könyv mellett egyelőre a Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt című kötet látott napvilágot) ezzel a magától értetődő kollokvialitással vonja be az olvasót a világába. 

Pedig

„a feladat nem egyszerű, hiszen a 8-12 éves korosztállyal kell megismertetni az asztrofizika és a kvantummechanika alapfogalmait.”

Luca Novelli bizonyos értelemben kerülő utat választ: nem az ismeretterjesztés felől közelít, hanem egyes szám első személyben mesél el egy önmagában is izgalmas élettörténetet, amely élet éppenséggel jó részt az asztrofizika nagy kérdései körül forog. Mindezt a szimultán szerkezet teszi még dinamikusabbá. Az elbeszélést ugyanis nem pusztán illusztrációk, hanem karikatúrák, sőt képregényes megoldások ellenpontozzák bekezdésről bekezdésre, megteremtve ezzel egy második szólamot, a humoros reflexióét.

„A kerekesszékbe kényszerülő, az arcizmaival egy számítógéphez kapcsolt, mesterséges hang segítségével kommunikáló Stephen Hawking figurája popkulturális jelenség, de a könyv nem ezt a jelenséget, nem a hétköznapi elmék fölött lebegő szuperzseni alakját rajzolja meg, hanem inkább a kíváncsiság folytonos lázában égő, életvidám figurát állít elénk.”

A képeken Hawking szinte mindig mosolyogva bukkan föl, mintha csak a felfedezés és a játék öröme határozná meg minden percét. Persze tudható, hogy a történet komor fordulatot vesz a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeit megtámadó, gyógyíthatatlan betegség, az amiotrófiás laterálszklerózis diagnózisával, mint ahogy később a magánélet válságaira is kitér a könyv. De a családi háttér, a gyerekkori barátságok, a relatív pénzszűke mind-mind olyan elemek, amelyek a személyiség rajzát, az élettörténetet teszi plasztikussá. Erre aztán már bátran építhetők a természettudományos ismeretek, a táguló univerzum, a fekete lyukak, a Higgs-bozon vagy éppenséggel a kvarkok mibenléte.

Ez a két elem pedig nem válik el egymástól, úgyhogy az olvasó egy pillanatig sem fogja úgy érezni, hogy itt ízletes ostyába csomagolva kínálják neki a keserű pirulát. Az eredmény egy egyszerre érdekfeszítő és szórakoztató kis kötet, amely előzékenyen alkalmazkodik a megcélzott korosztályhoz. Meglehet, egy felső tagozatost nem feltétlenül az asztrofizika problémái foglalkoztatnak a leginkább. Ugyanakkor az a mix, amit a Hawking és a fekete lyukak rejtélye kínál, egészében mégiscsak roppant vonzó. Adott az egyedülálló élettörténettel rendelkező, világhírű hős, akinek a „hőssé válását” egész a gyerekkorától követhetjük végig; adott a játékos-humoros, illusztratív előadásmód, valamint a fantáziát alaposan megmozgató tudományos kérdések plasztikus és jól érthető tálalása. Mindezek együtt úgy teszik elsőrangú ismeretterjesztő munkává Luca Novelli könyvét, hogy épp az ismeretterjesztés didaktikai kényszerétől szabadítják meg. A gyerekolvasó egész egyszerűen egy szellemes és izgalmas könyvet kap a kezébe, aminek a végére érve mellesleg pár természettudományos kérdésben tájékozottabbá válik.

Mindezen túl, azt gyanítom, ez a könyv talán nem csak nyolctól tizenkét évig bezárólag lehet vonzó olvasmány. És az ismeretterjesztésen túl talán még járulékos haszna is van: az elbeszélés menete, az információadagolás módja pedagógiai-módszertani tanulságokkal is szolgálhat az erre fogékony szakemberek számára.

Keresztesi József

 

Luca Novelli: Hawking és a fekete lyukak rejtélye

Fordította: Orbán Eszter

Illusztráció: Fekete-fehér rajzokkal

Pozyonyi Pagony, 2019

109 oldal

1990 Ft