Óvodás

Humoros

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.02.24
  • Szokács Eszter

Egy kis melegség és kikapcsolódás a bezártságban

Szokács Eszter szívből ajánlja Rutkai Bori Zsebtengerét.

Rutkai Bori minden érzékszervet megcélzó foglalkoztató mesekönyve közös időtöltést kínál az egész családnak

Énekelni, táncolni, olvasni, varrni, ültetni, társasozni; bárminek nekifoghatunk a segítségével, a lényeg, hogy tartalmasan töltsük együtt az időt.

Azt már tudjuk, hogy Rutkai Bori képes egyedül is összművészeti fesztivált tartani, amit a zsenge korú rajongók (és sokszor a szülők is) teljes odaadással hálálnak meg. Zsebtenger című könyvével most akár otthon is reprodukálható az élmény. A kötet tizenhét dalszöveget tartalmaz, mindegyikhez egy-egy mese társul, kiegészítésül pedig a történetekhez kapcsolódó kreatív foglalkoztatókat kapunk, s persze mindehhez maga a szerző készítette az illusztrációkat. A szülőnek akkor sincs nehéz dolga, ha nem született óvó néni, hivatásos előadóművész vagy művészetterapeuta. Pusztán a zenét kell még megszerezni a könyv mellé (cédén vagy online felületeken elérhető), utána pedig követni az instrukciókat. Nem mellesleg abszolút szabadjára lehet engedni a fantáziánkat, és egészen mást is alkothatunk, mint ami a könyvben le van írva. Ez is egy instrukció.

zsebtenger-01

Minden kezdet nehéz

Felnőttként is sokunk gondja, hogyan fogjunk bele bármibe, amiben nem érezzük magunkat otthonosan. Hogyan kezdjük a rajzot? Az írást? Mit játsszunk?

A könyv bevezetője átsegít az alkotás kezdeti nehézségein – egyszerűen utánozzuk a szerzőt: kezdjük el sorolni az ötleteket, majd amelyikre épp fogékonyak vagyunk, abba kezdjünk bele. Vegyünk elő egy tollat, ecsetet, filcet, bármit, és amint elkezdődik az alkotás, az első vonalakkal máris belemerülhetünk a munkába, az ötletek egymás után jönnek.

„Fogtam a kék filceket, vidám hullámvonalakat húztam a papírra, és egy sárga karikával jeleztem, hol fürdik a felkelő nap. Ahogy a nap belemerült a hullámokba, én is úgy merültem bele a rajzolásba és a zsebtengeri mesékbe.”

Tavaszi és nyári mesék

A könyvben Kukutyin képzeletbeli városa elevenedik meg (akár Rutkai Bori régebbi dalaiból is) visszatérő figurákkal. Az első mese a történetek helyszínére, a Zsebtengerből kiemelkedő három hegyre kalauzolja el az olvasót, bemutatja Kukutyin helyszíneit, és felbukkannak a dalszövegek és mesék szereplői is. Mivel tavaszi-nyári történeteket ígér a mesekönyv, a következő dalok és mesék tavaszias hangulatúak, kezdve a nehezen ébredő Macikával, akit Bori megpróbál a játszótérre csalogatni, méghozzá nem is akármilyenre, egy Zenélő Játszótérre. Felbukkan Láthatósági Bácsi is, fürgén kerekezve, megtudhatjuk, hogy a Láthatósági salátától maradt ilyen fitt és fiatalos. Találkozhatunk csigákkal, a Hosszúfejű királyfival, húsvéti tojásfestéssel és locsolóvers-faragással, tölgyeket ültető Hölggyel, vándorokkal, és egy álomlátó Küklopsszal is. Majd a Palacsinta Pályaudvarról induló Cókmók családdal a nyár is megérkezik Kukutyinba, és a mesék is a tengerparti nyaralásokat idézik. A könyv címadó dala után mindenhol a Nyári Slágerbe botlunk, és kezdetét veszi egy igazi vakáció utcabálokkal, Strand Diszkóval, Boszibulival, a minden lábán más zoknit hordó Csudabogárral, vasárnapi pingpongversennyel, hogy aztán egy fergeteges fesztivállal, a Paradicsom Parádéval búcsúzzunk a nyártól és Kukutyintól.

„A Paradicsom Parádé után lassan véget ér a vakáció. Kukutyin utcái csendesebbek lesznek. A Nyári Sláger is zsebre dugott kézzel és felhajtott kabátgallérral, halkan dudorászva, elmélázva sétálgat a hűvös, elnéptelenedett strandon.”

zsebtenger-02

Nem csak az olvasás és a zenehallgatás lehet hobbi

A mesék és dalszövegek mellé mindig kap az olvasó egy aktuális feladatot: fonalból, anyagból bábokat, állatokat lehet készíteni: pókot, mackót, csigát vagy akár küklopszot. Műanyag palackból színes bójákat fabrikálhatunk, esetleg éppen indián fejdíszt tollakból vagy papírból. Összedobhatjuk a Láthatósági Salátát, és egy valódi boszibuli kellékeihez és finomságaihoz is kapunk ötleteket. Ha pedig valaki nem akar túlságosan belemerülni a kézműveskedésbe, az simán rajzolhat is, például memóriajátékot saját élmények felhasználásával.

Kreálhatunk magunknak indián neveket, és kitalálhatunk saját jelbeszédet. Rutkai Bori foglalkoztatóiban az (is) jó, hogy nem kell hazacipelni az egész hobbiboltot, a legtöbb kellék minden háztartásban megtalálható, és képző- vagy iparművész végzettség sem előfeltétele az alkotásnak. Szóval a szülők önbecsülésén sem esik csorba.

Kukutyini legendák

A könyv szereplői sokszor visszatérő figurák, néha pedig csak egyszer bukkannak fel. Vannak olyanok, akikkel bármikor találkozhatunk a valóságban is, például Láthatósági bácsi és a barátai, vagy Gerle Endre, a vers- és fafaragó, de Rizibizi néni és a Cókmók család tagjai, valamint a mesék állandó szereplői, a kukutyini lakosok és a turisták is hétköznapi alakok. A Csudabogár, a Pók King Konggá cseperedett Güzü Pók, a Hosszúfejű királyfi, a Küklopsz és a Jó boszik a kukutyini mitológia részei. Azonkívül ugyanis, hogy a tengerparti városka mindennapjaiba csöppenünk, Kukutyin saját kis mitológiával is rendelkezik, legalábbis egy-két mese kukutyini legendákat elevenít fel. Ilyen például a Csigatempó, amelyből megtudhatjuk, miért olyan lassúak a csigák, és miért húzzák az ezüstös csíkot maguk után, vagy az Álomlátó szem, amelyben a Küklopsz álomlátó szemével az álmatlanságban szenvedőket látja el személyre szóló tanácsokkal. Ide sorolható a Hosszúfejű mese is, amelyben a Hosszúfejű királyfi keresi 365 királylány közül a hozzáillő feleséget, és persze mondanunk sem kell, hogy végül nem közöttük találja meg.

zsebtenger-03

Mesékké vált emlékek

Ahogy Rutkai Bori mindenkiből képes mesehőst varázsolni, úgy valószínűleg minden hétköznapi eseményből is tud mesét kerekíteni. Történetein sokszor érződik a saját élmény, ahogy egy egyszerű kirándulást, játszóterezést vagy vonatozást picit megbolondít, átszűr a meseszűrőn. A rajzain is látszik ez a módszer: arcot fest szinte mindenre, megszemélyesíti a tárgyakat, növényeket, jelenségeket.

Ha a könyvből csupán a meséket olvassuk el, nem biztos, hogy mindegyik megállja a helyét önmagában is, némelyik viszont tökéletes, kerek kis világ. Vannak kukutyini helyzetjelentések, hangulat- vagy eseményleírások. Ilyen, főszereplő nélküli történet a Zenélő Játszótér, a Nyári Sláger, A kecskeporszívó, A Paradicsom Parádé és a Búcsú a Zsebtengertől. A hagyományosabb mesék közül való A titkos recept, a Csigatempó, a Hosszúfejű mese, a Zsebtengeri húsvét, az Álomlátó Szem, a Vasárnap a parkban és A (fél)szülinap, amennyiben van főszereplőjük, vagy többé-kevésbé egy történetszál fut bennük végig. A sorompó, az Indiánok az erdőben, A Cókmók család és a Boszibuli kicsit keverék történetek, egy játékleírás és egy mese összefűzései.

zsebtenger-04

A dalszövegeket sem lehet mindig külön versként értelmezni, ahogy a dalszöveget általában, azonban ha együtt hallgatjuk a zenével, amikor egy mese a dalt festi alá, és a dal a mesét, mindig „összeáll a kép”.

Valószínűleg azért, mert Rutkai Bori anyanyelvi szinten beszéli a gyereknyelvet.

A Zsebtenger nem hagyományos mesekönyv, mert ha „csak” olvasásra szánjuk, jobb, ha felkészülnünk valamire, ami ennél sokkal több. Tényleg közösen kell kézbe vennie a családnak, és együtt hallgatni a zenével, olvasni, tevékenykedni vele. Erre is szánták, és ebben tud sokat segíteni a szerző, akinek ez a „munkája”. Mesévé alakítani bármit.

Szóval tegyük be a cédét, olvassuk el az egyes dalokhoz kapcsolódó mesét, aztán játsszunk, alkossunk a kiválasztott játékkal. Közben persze szóljon a zene, és ha a ritmus megkívánja, ne csak a gyerekek pattanjanak föl, hogy ropják egy kicsit. Táncolni minden korban ér!

Szokács Eszter

 

Rutkai Bori: Zsebtenger – Tavaszi-nyári versek, mesék, játékok

Illusztrátor: Rutkai Bori

Pagony Kiadó, 2020

104 oldal

3990 Ft