12 éves kortól

Uniszex

Vissza
  • 2021.06.28
  • Kolozsi Orsolya

Átjáró párhuzamos világok között

Kolozsi Orsolya egy igazi nyári olvasmányt ajánl kiskamaszoknak.

Bernáth Zsolt első ifjúsági regénye Máltán játszódik, ahol minden macskakő, kapualj és boltív titkokat rejt

A majdnem tizenhárom éves Orsi történész édesapjával a szigeten tölti a nyarat, s míg a férfi a levéltárban görnyed, és a Máltai Lovagrend történetét kutatja, addig a magyar kislány egész nap bolyong, és igyekszik felfedezni ezt a különleges vidéket. Céltalan kóborlásai azonban nem tartanak sokáig, ugyanis már az első fejezet végén megismerkedik a helybeli Joellel, aki valamivel fiatalabb nála, és akivel különös kalandra indulnak. Ami először csak „szimpla” kísértetvadászatnak tűnik, arról hamar kiderül, hogy jóval bonyolultabb és különösebb eset. A két kiskamasz egy kísérteties alakot követ egy elhagyatott, régi bakelitekkel teli lemezboltba; majd nyomozni kezdenek, és furcsábbnál furcsább összefüggésekre derítenek fényt – mind nyilvánvalóbbá válik, hogy az általuk megfigyelt lemezbolt különös átjárót rejt.

Bernath Zsolt Lemezbolt a Szent János utcában-02
Fotó: Rowan Heuvel/ Unsplash

Egy olyan kaput, melyen keresztül az ő világukkal párhuzamos világokba lehet átjutni, sőt, akár helyet is cserélhetnek az ott élő alteregóikkal. Hogy a gyerekek végül élnek-e a lehetőséggel, s használják-e az átjárót, az a lebilincselő regényből természetesen kiderül.

A Lemezbolt a Szent János utcában valódi ifjúsági kalandregény, rengeteg váratlan fordulattal és két igazán talpraesett kis hőssel a középpontban

Orsi dörzsölt lány, rendkívül bátor, már-már vakmerő, s mint a legtöbb kamasznak, neki is helyén a szíve, és nincs híján az igazságérzetnek sem. Ráadásul nagyon érett, tájékozott és önálló (sokszor talán hihetetlen is, hogy alig tizenhárom éves, megnyilvánulásai alapján inkább tizenöt-tizenhat év körülinek tűnik). Pár nap után szinte öccseként tekint félárva kis barátjára, aki kreativitásával, helyismeretével és Orsiéhoz hasonló elszántságával erősíti a kétszemélyes kis csapatot. Rajtuk kívül főleg felnőttek szerepelnek a regényben, akik valahogy jóval esendőbbek, gyávábbak és gyerekesebbek a kiskorúaknál. Bogaras, magányos, irigy nagykorúak, akiknek a gyerekekre van szükségük ahhoz, hogy kikecmeregjenek alapvető passzivitásukból, és elhagyják berögzült rossz szokásaikat. A két főhős hihetetlen tempót diktál, szupergyorsan változtatja az egyszerűnek induló helyzetet mind bonyolultabbá és izgalmasabbá.

Bernáth Zsolt könyve elsősorban krimi, a két gyerek nyomozásának története, ahogyan Orsi, az egyes szám első személyben megszólaló főhős-elbeszélő is megjegyzi: „Mindez olyan, mintha belekeveredtem volna egy Scherlock Holmes-novellába, csak ez nem a ködös London, vagy a dartmoori lápvidék, hanem a Földközi-tenger szigetországa.”

Bernath Zsolt Lemezbolt a Szent János utcában-03
Fotó: Nine Koepfer/ Unsplash

De a szöveg nemcsak krimi, hanem kalandregény is, és egy leheletnyi sci-fi is megbújik benne, ha másért nem, az időkapu miatt mindenképpen

„…lehetségesnek tartották, hogy végtelen számú univerzum létezik, ezeket úgy nevezték, hogy multiverzum, és feltételezték, hogy ez a jelenség valamilyen módon a fekete lyukakkal állhat kapcsolatban. Ha az ember egy ilyen fekete lyuk közelébe kerül, átjuthat valamelyik párhuzamos világba.”

A sok műfajú regény a kalandok közepette érzékletesen és részletesen bemutatja Máltát, kis túlzással akár útikönyvként is forgatható, megtudható belőle többek között az is, milyen a helyi közlekedés, milyenek az emberek, és mit esznek leggyakrabban (pastizzit, ami egy leveles tésztából készült, túróval, borsóval vagy csirkével töltött batyu.) 2

Mindezt még történelmi szál is színesíti, hiszen a máltai kereszteslovagok és templomaik is fontos szerephez jutnak a történetben.

Ez a sokrétűség azonban nem teszi zavarossá vagy kaotikussá a történetet, a szerkezet láthatóan nagyon alaposan kigondolt, a rengeteg információ úgy van elrendezve, hogy a cselekmény követhető és érthető legyen.

Ettől függetlenül a korhatáros besorolás túlzásnak tűnik, a tízévesek még nem biztos, hogy megértik ezt a fantáziát, érzelmeket és intellektust egyaránt megmozgató szöveget. Szülői segítséggel persze lehetséges, de a könyv véleményem szerint inkább a tizenkét–tizennégy év közöttiek számára lehet telitalálat.

Bernath Zsolt Lemezbolt a Szent János utcában-01
Fotó: Tasi Zoltan/ Unsplash

Az eddig méltatott kalandosság és műfaji sokszínűség mellett a regénynek van egy másik dimenziója is

Ez a sodró lendületű események árnyékában talán kevésbé látható, mégis kiemelésre méltó, ez pedig az emberek közötti kapcsolatok bemutatása. Bernáth két hősének történetét követve ugyanis nagyon sok minden kiderül a barátságok természetéről, létrejöttéről, két ember egymáshoz való ragaszkodásáról is. Egy szőke, kék szemű magyar lánynak, akinek igencsak felvágták a nyelvét, aki temperamentumos, és sokszor cinikus, egy fiatalabb, sötét hajú, sötét szemű, nyugodt, visszahúzódó fiú a komplementere a közös cél érdekében. De nemcsak az ő barátságuk érdekes, hanem a szüleikhez való viszonyuk is. Orsi idealista apja és állandóan pörgő édesanyja mellett elhanyagolt gyereknek tűnik, de láthatóan ragaszkodik a szüleihez, akikkel a kapcsolata nagyon is erős. Joel elvesztette az édesapját, és bár nem igazán hisz önmagában, mindent megtesz a férfi felkutatásáért.

A regény mintegy mellékesen, mégis érzékenyen világít rá arra, hogy a szülők mennyire fontos személyek a kamaszok életében, még akkor is, ha cinikusak, pikírtek, és láthatóan elutasítják az úgynevezett felnőttvilágot.

A Lemezbolt a Szent János utcában izgalmas, fordulatos, titokzatos, nyomozós, sírós-nevetős, történelmi, természettudományos, majd egy születésnapi záróképben happy enddel végződő regény, melyben minden részlet a helyén van, leszámítva talán a borítót. Az ugyanis kissé horrorisztikusnak hat, és hangulatában, atmoszférájában nem igazán kapcsolódik a szöveghez. Orsi különleges nyaralásának története ettől még lenyűgöző, igazi nyári olvasmány, strandtáskákba való kötelező.

 Kolozsi Orsolya

 

 

Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában

Illusztrátor: Váradi Krisztina

Cerkabella Könyvkiadó, 2021

280 oldal

3490 Ft