Fotó: Youtube

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.03.04
  • Szokács Eszter

A szabad szemmel láthatatlan világ megidézése

Szokács Eszter Vibók Ildi A szupercsapat – Mire jó az oltás? című könyvét ajánlja a gyerekek és akár a felnőttek figyelmébe is.

A kisgyerekek egyik legnagyobb mumusától, az oltástól való félelmet próbálja oldani ez a könyv

De ennél jóval több is: egy olyan minivilágba enged betekintést, ahová ritkán látnak be a gyerekek.

Ha valaki még emlékszik az Egyszer volt… az élet című francia rajzfilmsorozatra, és szerette, az nem fog csalódni Vibók Ildi ismeretterjesztő mesekönyvében sem. A ma már kicsit vontatottnak ható rajzfilmmel ellentétben A szupercsapat pörgősen, játékosan és viccesen magyarázza el a gyerekeknek a védőoltás fontosságát és a szervezetünket megtámadó kórokozók elleni küzdelmet, mindezek mellett pedig orvoslástörténeti érdekességekkel is szolgál. Ráadásul nemcsak a gyerekek, hanem a biológia iránt kevésbé fogékony szülők is felcsippenthetnek egy kis potyatudást, ha annak idején éppen hiányoztak az iskolából. Vagy egyszerűen csak felfrissíthetik a tanultakat.

Vibók Ildi Oltás Szokács Eszter Mayer Tamás-02

A rettenetes szuri

Amikor eljön az ideje, melyik családban ne lenne központi kérdés a félelmetes injekciós tűvel beadott oltás, amelynek rémisztő fenyegetését a szülők megpróbálják az ártalmatlan szuri szinonimával bagatellizálni? Bár a legtöbb kötelező oltást tizennyolc hónapos korig megkapják a gyerekek, azért három még vár rájuk abban az életkorban is, amikor már nem lehet elmismásolni, hogy miért kell a doktorhoz menni. Ráadásul az óvatosabb szülők a kötelezők mellett az ajánlott oltásokat is beadatják a gyereknek.

Ehhez a szülőket próbáló kérdéskörhöz szólt hozzá Vibók Ildi őszintén, humorosan és olvasmányosan: nem hazudik, nem kertel, a tudományt segítségül hívva meséli el, hogyan védekezik a szervezetünk a kórokozókkal szemben, és mi történik, ha nem tudja megvédeni magát.

Vibók Ildi Oltás Szokács Eszter Mayer Tamás-03
 

Emma királylány a laborban

A mese főszereplője Emma, egy teljesen hétköznapi, átlagos királylány, aki történetesen egy szuri várományosa, és természetesen azonnal meg is tagadja az önkéntes részvételt. Anyukája azzal a feltétellel egyezik bele az oltás elhalasztásába, hogy Emmának magának kell ezt közölnie az orvossal. Emma felkeresi a királyi doktort, aki elmagyarázza a kislánynak, miért van mégis szükség arra a félelmetes szurira.

A könyv meglehetősen részletesen tárgyalja a témakört, és bár a szerző ügyesen tarkítja érdekességekkel és vicces kis megszakításokkal a lényeget, azért elég tömény információmennyiséget kap az olvasó. Valószínűleg éppen ezért tagolódik három részre a történet, hogy a kisebbek is, akiknek kicsit több idő kell az értelmezéshez, be tudják fogadni a hallottakat. A nagyobbak minden bizonnyal hamar végigolvassák az érdekes, sokszor lebilincselő és hétköznapi nyelven megfogalmazott tudományos magyarázatokat.

Az első részben Emma megismeri a fehérvérsejteket, immunrendszerének testőrségét, akik elmagyarázzák neki, hogyan harcolnak a kórokozók ellen. Zaba és Gömböc egyszerűen befalja a betolakodókat, Ragacs megjegyzi az ellenségeket, és antitesteket termel, amelyek körbeveszik, becsomagolják vagy megjelölik őket, Bonszáj megrágja a hívatlan vendégeket, és magára ragasztja őket, hogy a többiek lássák, kivel kell elbánni. Apród, ha meglátja, hogy Bonszáj mit ragasztott magára, futárként végigkürtöli a társaságnak a hírt, Vili pedig megöli a megbetegített sejteket. A kis különítmény tagjai alapos és plasztikus oktatást tartanak Emmának arról, hogy pontosan mi a feladatuk, majd bemutatják az immunrendszert is.

Vibók Ildi Oltás Szokács Eszter Mayer Tamás-04

A második részben Emma baktériumokkal és vírusokkal ismerkedik

Eléggé megszeppen, hogy hányfélék lehetnek, és milyen sokan vannak, de megtudja, hogy a nagy részük nemcsak hogy ártalmatlan, de még hasznos is, mint például a bélben élő baktériumok. A kislány megtanulja a vírusok és a baktériumok közötti különbséget, és azt is, hogyan kapja el az ember a betegségeket. Ez egy kicsit félelmetes rész, a szorongóbb gyerekek nem biztos, hogy végigalusszák az éjszakát, jóllehet Emmát mindig megnyugtatják, hogy azért alapvetően biztonságban van, éppen immunrendszerének hasznos kis hadserege és az orvostudomány eddig elért eredményei miatt.

A harmadik részben egy konkrét példával (Emma beleakadt útközben egy szederindába, és megtámadták a tetanuszbaktériumok) a kislány kicsit átismétli az immunrendszer védekezőmechanizmusát, aztán választ kap az égető kérdésre is, hogy miért fontos a védőoltás. Megtudja, ki és hogyan jött rá arra, hogy be lehet oltani az embereket, megismeri a tehénhimlőt és a fekete himlőt, és kiderül az is, hogy hányféle betegség ellen oltották már be. A tbc, a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a tüdőgyulladás, a kanyaró, a mumpsz és a rubeola kórokozói immár fennakadnak szervezete védekezőrendszerében. Végezetül pedig a doktor még azt is elmagyarázza Emmának, hogyan készül és mire képes a védőoltás.

Vibók Ildi Oltás Szokács Eszter Mayer Tamás-05

 

„Aztán alaposan meggyepálják”

Gyerekeknek szóló tudományos szövegnél kulcsfontosságú, hogy milyen nyelvezettel próbáljuk meg átadni az információkat. Keskeny az a mezsgye, ahol még érthető a szöveg, de nem sérülnek a tények és a tudnivalók. A szupercsapat esetében nem tudományos szövegről van szó, hiszen meséről beszélünk, az átadott információk mennyisége és mélysége azonban a szórakoztató ismeretterjesztés műfajába emeli a könyvet. Mivel a célcsoport még az egészen zsenge korosztály, a nyelvnek is könnyednek, befogadhatónak kell lennie. Ahogy a témaválasztásnál, úgy a nyelvezetnél sem lőtt mellé Vibók Ildi. Nem sokat teketóriázott, „egyszerűen”, gyerekeknek is érthető módon mesélte el az egészet.

„– Szia, Emma! Én Gömböc vagyok, amúgy falósejt. Egész álló nap szúrós szemekkel szuggerálom, hol bukkan föl az ellenség, és amikor végre megvan – vigyorodott el Gömböc –, akkor halkan odalopódzok, rajtaütök, foglyul ejtem, és felfalom.”

„– Aztán meg az is fontos – vágott közbe Ragacs –, hogy mindig felismerjük, ki a barát és ki az ellenség. Mert az legalább olyan veszélyes, ha a barátokat támadjuk meg, mintha az ellenséget nem kapjuk el, és az szabadon kóricál meg garázdálkodik benned! Szóval azonosítanunk kell mindenkit, aki szembejön.”

„A védőoltás lényege az, hogy elkapnak egy adag kórokozót, aztán alaposan meggyepálják. Jól legyengítik őket, hogy már szaporodni se legyen kedvük, de azért még felismerhetőek maradjanak. És amikor már olyan kriplik a bacik, hogy nem tudnak a gazdiban kárt tenni, akkor kész is az oltóanyag, és bebökik védőoltásnak.”

Vibók Ildi Oltás Szokács Eszter Mayer Tamás-06

A kötelező félelem

Nem tudom, a szuritól való félelmet oldja-e az oltás szükségességéről kapott tudás. Valószínűleg nem. Mert lássuk be, a szuritól azért félünk, mivel egy kelleténél hosszabbnak tűnő tűt olyan helyre szúrnak, ahol semmi keresnivalója nincs, és hát, kicsit fáj is. Biztosan mindenki emlékszik, mennyire szorongott gyerekkorában az oltástól. És persze aztán nem is az oltásra emlékszünk, hanem az oltásról való félelemre. Vibók Ildi azért oldotta meg ügyesen ezt a kérdéskört, mert tulajdonképpen nem is a félelemmel foglalkozik. És nem azt mondja, hogy az oltás nem fáj egy picit sem, hanem arra buzdítja a gyerekeket, hogy bátran nézzenek szembe azzal a pár pillanatig tartó kellemetlenséggel.

Vagány és vicces illusztrációk

Mayer Tamás vagány kis gombócforma alakokként ábrázolja a fehérvérsejteket, viccesen mutatja be a védekezést és a védekező sejtek kellékeit. Az illusztrációk abszolút informatívan járulnak hozzá a szöveg értelmezéséhez, sokszor a rajzra nézve értünk meg alaposabban egy szövegrészt. A bacilusok is szuper jó karakterek, számtalan fajtájukat ötletesen jelenítette meg a rajzoló. Ügyes megoldás, hogy a fontosabb információk külön keretes kiemelést kapnak szövegben és rajzban is, ilyen például a vírus–baktérium, tehénhimlő – fekete himlő páros. A szöveg és az illusztráció tökéletesen kiegészítik egymást, és visszafelé is működnek, vagyis a rajzok alapján is kíváncsi lesz az olvasó a szövegre.

Izgalmas utazás

A szupercsapat remek kis ismeretterjesztő mesekönyv, amely arra az egyszerű tényre épít, hogy a legtöbb gyerek kíváncsi, szeret megtudni, megismerni dolgokat, és az agyuk, ahogy mondani szokták, szivacsként szívja magába az információt.

Vibók Ildi eltereli a gyerekek figyelmét a szuriról, hiszen valójában sokkal jobban érdekli őket az érthető nyelven elmagyarázott tudomány. Bár a könyv kétségtelenül az oltás fontosságára van kihegyezve, ennél jóval többet kapunk. A bennünk élő, szabad szemmel láthatatlan világ megidézése egy sokkal izgalmasabb utazást rejt magában, ami számos kérdést felvethet a gyerekekben, meg persze a felnőttekben is. A testünkben zajló folyamatok sokszor szórakoztatóbbak egy kriminél vagy egy kalandregénynél. A szupercsapat pedig az a könyv, amelynek segítségével a gyerekek is átélhetik ezt az élményt.

 Szokács Eszter

Vibók Ildi: A szupercsapat – Mire jó az oltás?

Illusztrátor: Mayer Tamás

Pagony Kiadó, 2020

56 oldal

3490 Ft