Fotó: Manó Könyvek

Humoros

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2020.04.29
  • Ayhan Gökhan

Legszentebb dolog a barátság

Ayhan Gökhan könyvajánlója Tóth Krisztina Malac és Liba című könyvéről.

Mióta Tóth Krisztina író, költő, műfordító kipróbálta magát a gyerekirodalomban, egymás után megjelenő gyerekkönyvei arról győznek meg, nagyon otthonosan mozog benne. Legújabb kötete egy egyszerű történeten keresztül avat be súlyos, komoly elmélyülést igénylő történetekbe.

A Legyünk barátok! Malac és Liba című kiadvány első nekifutásra szimpla, vidéki helyszínen játszódó történet – állatok bevonásával, kevés kockázattal és kísérletezőkedvvel. Tudjuk, ismerjük, láttunk már ilyet, s még az is a szerző szemére róható, hogy az állatválasztás sem túlzottan különleges: egy malac és egy liba farmbéli találkozása nem igényelhetett sok, a fantáziát próbára tevő töprengést. Azonban van itt más is. És mindig ez, Tóth Krisztina mása az izgalmas.  A hétköznapiságba csempészett rendkívüliség, a valóság és képzelet közt kitett egyenlőségjel nála oly természetes, minthogy a liba csemegéje a giliszta.

Nézzük, hogyan néz ki a mese

A rövid, jól érthető mondatokból felépülő, óvodásoknak ajánlott szövegben a farm gazdái új jövevénnyel, Libával állítanak be, aki rövid időn belül barátságot köt a farm régi lakójával, Malaccal.

A történet első részében tehát Malac és Liba találkozásáról olvashatunk. Malac ismerteti meg Libát az általa ismert univerzum lényeivel, tárgyaival, apró rezdüléseivel, Vergiliuszként járja be vele az udvart, ahol Liba esetlenül lépdel, például a locsolócsövet kígyónak nézi, s Malac az, aki felvilágosítja, ne tartson tőle: ártalmatlan. A második részben az embereken kívüli világ, az erdő a színhely. Itt mindkét szereplő idegen, azt mondhatjuk: betolakodó. A két kis állat egymásban, a másik tapasztalatában bízhat. Az erdő titkok övezte világ, meseszimbólumok közt az egyik legnehezebb. Könnyű elveszni, elkallódni benne. A két jóbarát minden tőle telhetőt megtesz, hogy (ne) érje őket bántódás, (ne) érje őket meglepetés.

A mese felolvasása nyugodtan két részre bontható

Érdemes vissza-visszatérni a történethez, annak fényében venni elő újból, hogy minden alkalom másik beszélgetést indítson el, ha egyik nap a barátság témája kerül elő, a másik nap a másság, különbözőség kérdésköre (a két szereplő egy pillanatig sem lepődik meg azon, hogy a másiktól teljes felépítésében, alakjában eltér), hogy harmadnap a környezetvédelem megvitatása legyen a fő téma. „Figyelj, Liba! Ha minden gilisztát kihúzol, előbb-utóbb elfogynak. Vigyáznod kell a környezetedre. Ne legyél mohó!” Tóth Krisztina könyve bármelyik ökoóvoda kötelező olvasmányaként funkcionálhat, tekintve, hogy könyvében a természet szigorú rendjére, réges-rég kialakult hagyományaira és szokásaira figyelmeztet, elég egy illetéktelen helyről eltulajdonított makk, és az egész érzékeny rendszer megbillen, tökéletesen még mindig nem tisztázott változást idézve elő. Az állatok neve nagybetűvel szerepel, a szerző ezzel is jelzi, egyéniségekkel állunk szemben, akikből egy szem példány létezik az egész világon. Érzékletesen rámutat: minden egyes élőlény számít, minden egyes élőlényre szükség van.

A nem túl mozgalmas történetért kárpótol a nyelvi humor és játékosság. „-Gá-gá-gáz van! – próbált gágogni, de csak furcsa hangok jöttek ki belőle.” „- Lenézni valakit – magyarázta – annyit jelent, mint nagyképűen, fennhéjázva beszélni vele. – Fenn? Héja? Hol? – makogott rémülten a mókus.”

Hajba László rajzai jól követik a szöveget, azonban a kellő pillanatban tökéletesen elrugaszkodnak tőle. A malac és libaábrázolás megszokott, semmi újdonsággal nem kecsegtet, helyette a hálózsákban alvó gilisztáért, a zölden és lilán ábrázolt lovakért, a sündisznő tüskéjére szúrt, makkon járkáló kukacért, a fatörzsre tűzött „Ide ne menyny be!” megoldásokért érdemel dicséretet, s ez csak néhány példa abból a sokaságból, amit Hajba a rajzok között rejtett el. Színhasználata visszafogott, nem jellemzi harsányság, hatást az előbb említett finomságokkal ér el.

Nagy kérdés, s a gyerekeknek talán nem ez az első, ami eszükbe juthat: vajon mi történik majd Malaccal, ha meghízik, és mi történik Libával, ha egyszer csak megnő? Nem kizárt, hogy ez már egy másik történet kezdete…

Ayhan Gökhan

 

Tóth Krisztina: Legyünk barátok!

Illusztráció: Hajba László 

Manó Könyvek, 2019

48 oldal

1990 Ft