Fotó: csirimojo.hu

Humoros

8 éves kortól

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2023.06.21
  • Haklik Norbert

A királyi faroslúd és a tejadó böhöm nyomában

Haklik Norbert ajánlója.

Posztmodern gyerekkönyv

Az Olga Černá – Miroslav Šašek szerzőpáros Egy essexi professzor elveszett naplója – avagy a bámulatos állatvilág című kötete alighanem a legposztmodernebb gyerekkönyvek egyike.

Már a fedelével is ezt sugallja: a cirkalmatos cím nem kevesebb, mint öt sort követel magának, alatta pedig egy soklábú, talán leginkább macskához hasonlító jószág mászik keresztül a címlapon – a későbbiekből kiderül, hogy a díszesfarkú cicók egyik képviselője –, mancsai alatt a következő szöveggel: „a naplót megtalálta Olga Černá / illusztrálta Miroslav Šašek / az utószót írta dr. Georg Hoffmann / fordította Pet’ovská Flóra”.

Ráadásul amint a kíváncsi olvasó belelapoz a zsebkönyvnyi kötetbe, egy fekete-fehér fotót talál a lapok közé rejtve, egy középkorú férfival, aki valamiféle bizarr, mégis bizalomgerjesztő küllemű állatkát ölel magához – mint a továbbiakból megtudjuk, az eszes komáz fajának egyik példányát.

Innen már egyértelmű, hogy elmés és szórakoztató játékot kínál az olvasónak az ismeretlen essexi tudós-biológus naplója.

Olga Černá Miroslav Šašek: Egy essexi professzor elveszett naplója-01

Maga a sztori klasszikus robinzonád, némi „Columbo felesége”-effektussal megbolondítva

Az essexi biológusprofesszor és neje, Rosamund Ausztrália felé tartanak, ahol a férjnek a földrész állatvilágát kellene kutatnia. Azonban hajótörést szenvednek, és magukat a hajószakács eszközeit tartalmazó faládára kötözve érnek partra egy szigeten, amelynek faunája a kacsacsőrű emlősnél és az erszényeseknél is jóval bizarrabb teremtményekkel örvendezteti meg a kutatót. Az essexi professzor szerencsére a rajz terén is jeleskedik, így a roppant pontos leírások mellett illusztrációkkal is bemutatja, hogyan fest az állatvilág a szigeten, ahol – mint a dr. Georg Hoffmann nevével jegyzett utószó kifejti – a környezetükhöz alkalmazkodó rokon fajok szétfejlődése helyett egy „fordított evolúciós elv”, a konvergencia érvényesül, tehát a nem rokon fajok fokozatosan egymáshoz hasonlatossá válnak, ráadásul gyakorta két fejet is növesztenek, adaptációként „a két part egyidejű szemmel tartásának szükségességéhez”.

Így gondoskodott a szigeten az evolúció – valamint Pet’ovská Flóra bajnoki színvonalú magyar fordítása – az olyan jószágokról, mint a csápos pattanóprüszk, a hórihorgas pindúr, a kétfejű bolyhoska vagy épp az ügyesfarkú hadonász.

Olga Černá Miroslav Šašek: Egy essexi professzor elveszett naplója-02

Közben a naplóíró, valamint felesége, Rosamund közötti dinamika is végeérhetetlen izgalmakat tartogat – állandó konfliktusforrás például, hogy a tudós lerajzolni és megfigyelni óhajtaná a sziget állatait, míg a feleség inkább háziasítani vagy éppenséggel levágni és megfőzni szeretné őket.

Olga Černá Miroslav Šašek: Egy essexi professzor elveszett naplója-03

Az Olga Černá szövegéből és Miroslav Šašek szellemes illusztrációiból összeállított kötet inspirációt jelenthet arra is, hogy gyermekünkkel továbbgondoljuk a könyvben olvasottakat, és megbeszéljük, miként alakítaná át a mindennapjainkat egy háromszemű hoppancs vagy egy tejadó böhöm házi kedvenc, s akár további képzeletbeli állatokat is kifundálhatunk együtt (természetesen le is rajzolva a jószágot).

Ami pedig a tudományos munkaként talált, naplót imitáló, szakértő utószóval is ellátott szöveget illeti, ez a mű jó belépő lehet ahhoz, hogy a kiskorú olvasók néhány évvel később majd Umberto Eco, Paul Auster, Svetislav Basara vagy éppenséggel Jorge Luis Borges írásaihoz is könnyebben kerülhessenek közel – éppen ezért élvezhető a könyv a felnőtt közönség számára is. Ráadásul a Černá–Šašek alkotópáros kötete könyvtárgyként is remekmű.

Ha volna a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórumnak olyan díja, amellyel az év legszebb kivitelű gyermekkönyvét jutalmazzák, joggal pályázhatna rá ez a kötet – arról nem is beszélve, hogy a szöveg páratlanul kreatív és szellemes magyarításáért Pet’ovská Flóránál is jó tulajdonosra találna az év fordítójának odaítélendő elismerés.

 

Haklik Norbert

 

Olga Černá – Miroslav Šašek: Egy essexi professzor elveszett naplója

Fordította: Peťovská Flóra

Csirimojó Kiadó, 2022

80 oldal

2990 Ft