Vissza
  • 2021.09.02
  • Wittmann Ildikó

33 újdonság a könyvheti kínálatból

Wittmann Ildikó könyves listája

Igazi könyvünnep kezdődik ma. Szerencsére rengeteg remek könyv jelent meg ennek örömére, ezek közül ajánl most harminchármat Wittmann Ildikó könyvheti listájában.

Újdonságok a Tilos az Á-nál és a Pagonynál

1.

Fenyő D. György, aki „civilben” középiskolai magyartanár, Útikalauz a vershez címmel jelentetett meg irodalmi bédekkert a Tilos az Á-nál. 25 kortárs és klasszikus magyar versről ír, és nagy segítség lesz majd a középiskolában, mert lendületesen, élvezetesen, humorosan vezet végig bennünket az egyszavas verstől (Weöres Sándor: Tojáséj) Arany János balladájáig. A kötetet Gráf Dóra illusztrálta, keressétek a Pagony – Tilos az Á standján. 

2.

Marloes Morshuis, a Radovár árnyainak szerzője különös, sűrű atmoszférájú világot teremt regényében. A társadalmi kérdések felé nyitó disztópikus történetet nemcsak a tizenévesek, hanem a felnőttek figyelmébe is ajánlhatjuk.

3.

A 9–12 éveseknek szóló Abszolút Könyvek sorozata is új kötettel gazdagodik: A Hold emlékei című regényt Kolozsi László írta. A kalandos történet főszereplője egy Pedro nevű űrhajós, aki az emberek elveszett emlékeit indul megkeresni. Filozófia és fordulatos cselekmények, nem csak fiúknak.

4.

Matyi tigrissel álmodik – ez a címe Bendl Vera legújabb mesekönyvének, amelyet Szimonidesz Hajnalka illusztrált. A szerkesztők gondolkodós, beszélgetős mesékként, hatéves kortól ajánlják.

A Móra Könyvkiadó újdonságai

5.

Ismert mesék ismeretlen változataival folytatódik a mesélés Zalka Virág Csenge tollából A varjúherceg című válogatásban. Az Év Gyerekkönyve-díjas szerző korábbi köteteinek hagyományát viszi tovább, a hazai és nemzetközi mesekincs legjavából válogatva. A kötethez Herbszt László készített gyönyörű illusztrációkat. Ajánljuk azoknak, akiket megragad a mesevilág, és azoknak is, akik már éppen felnőnének a mesékből – azaz mindenkinek.

6.

Nem játéknak indult, Molnár Jacqueline Bújócska című képeskönyvében azonban a maszkviselés egyszerre játék – és feloldozás a félelmeinktől, reflexió a közelmúltra. A különleges képeskönyvet bátran ajánljuk hároméves kortól. A lapozgatás, a kukucskálás élménnyé varázsolja a könyvolvasást.

7. 

Harmadik részéhez ért az ovis okosító – Rozmaring és Tarack, Miklya Luzsányi Mónika cuki malackái ezúttal a rokonoknál tesznek látogatást. Bizony, a vendégnek illedelmesen illik viselkednie, a Rozmaring és Tarack a rokonoknál című könyvből pedig azt is megtudhatjuk, hogyan. Tóth Andrej kelti illusztrációin életre a két kópé malacot.

8.

A sport és az irodalom közelebb áll egymáshoz, mint gondolnánk – ezt igazolja a Sportszelfi című versantológia is. A kortárs költők, írók saját sportélményeikre támaszkodva valódi kedvet tudnak csinálni az aktív életmódhoz, és a kötetben több korosztály, 7 évestől a 13 évesig is talál neki szóló tartalmat. A kötet szerzői Acsai Roland, Balázs Imre József, Békés Márta, Dávid Ádám, Demény Péter, Dragomán György, Gáti István, Grecsó Krisztián, Hevesi Judit, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Miklya Zsolt, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna és Vörös István; az illusztrációkat Ritter Ottó készítette. Jól jön ez a verseskönyv egy igazi, sportos nyár után!

Új megjelenések a Csimotától

9.

A Csimota Kiadó egyre különlegesebb papírszínházakkal örvendeztet meg mindenkit. Ha még nincs meg, a nemrég megjelent meséket érdemes beszerezni: Szegedi Katalin a Hófehérke, Szalma Edit a Csillagszemű juhász meséjét álmodta papírszínházformába. De vannak már mondókák is Kárpáti Tibor illusztrációival, Vibók Ildi Ha nagy leszek című meséjéhez pedig Herbszt László készített képeket.

10.

Kőszeghy Csilla újabb aranyos kutyussal ismertet meg bennünket: a legkisebbeknek szóló, rajzos-humoros-kalandos sorozat főhőse Maxi, a szertelen eb, aki mindent ki akar próbálni. Keressétek a Maxi a bábszínházban és a Maxi az olimpián című részeket.

konyvheti 2021-01

11. 

Az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjazottja, Turi Lilla személyes kötődésű, különleges világú képeskönyvet jelentetett meg a Csimotánál: saját elfeledett családi diaképeit rajzolta papírra. Az Amire emlékszem igazi csemegének ígérkezik, nem csak felnőtteknek.

12. 

Tóth Gyula Gábor az idei év legrejtélyesebb könyvét írta meg, melynek címe: Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék. Villanyoltás utáni rövid, vicces történetek születtek ebben a kötetben, ahol sok szabálytalan mese is helyet kap, szóval valami nagyon újra számítunk. Ezt olvasni és látni kell – Nagy Norbert illusztrációi ismét varázslatosak. A kiadó 4 éves kortól ajánlja.

13.

Folytatódnak a vicces állatmesék, Várszegi Adél a Gibbon és makákó-széria harmadik részét is megírta A nagy félreértés címmel, készülhetünk! Grela Alexandra illusztrációival jelent meg a könyv ismét, szerintünk nagyon humoros lesz – vagy, ahogy mondani szokták, „nagyon emberi”. A kiadó 8 éves kortól ajánlja.

14.

Minimini egy kis mese, akivel mindenféle kalandok történnek oldalról oldalra a Minimini című képeskönyvben. A friss illusztrációk és az ötletesség Ricardo Adolfót dicsérik, és biztos, hogy már a 3-4 évesek is imádni fogják ezt a könyvet.

15. 

Folytatódik Takács Mari egyedi hangvételű mesesorozata is Bingaminga varázslóról. A varázsló és társai: Valter, Jinga és Biloba újabb kalandjainak lehetünk tanúi a Bingaminga és Morfió című részben. Itt majd kiderül, hogy Aquaringában ki segít nekik, milyen furcsa lények, szerzetek és ármányok állják útjukat, és végül hogyan szabadulnak meg végleg a gonosz Morfió által rájuk mért átoktól.

A Vivandra Kiadó újdonsága

16.

A mindig igényes könyvkínálattal jelentkező Vivandra Kiadó az idei Astrid Lindgren-emlékdíjjal jutalmazott francia író, Jean-Claude Mourlevat újabb gyerekregényét jelentette meg, Putifár tanár úr visszavág címmel. A főhős, Putifár Róbert tanító bácsi nyugdíjasként igazi ínyencségekkel áll bosszút a kisdiákokon. De várjuk ki a történet végét! – ígérik az ajánlóban. Ez aztán tényleg nagyon érdekes lesz! Az illusztrációkat ismét Rofusz Kinga készítette, várjuk, hogy olvassuk!

A Kolibri Kiadó könyvújdonsága

17.

Végre megjelent a régóta várt könyv, Schmal Rózától a Nagy folyók haragja 1. – A Ladann könyve című grandiózusnak ígérkező alkotás első része. Titkok, rejtélyek, a ladanni birodalom története, nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harca tárul elénk a fantasy-trilógia első részében. Tolkien-rajongó családok figyelmébe ajánljuk, és mindenkinek, aki szereti belevetni magát a kalandos, részletgazdag, elképzelt lovagkor világába. 

A Ciceró Könyvstúdió újabb megjelenései

18.

Megjelent Frank Márton Páratlanok című regénysorozatának kiegészítő kötete, amely Gerardék világának a mélyére viszi mindazokat, akik most ismerkednek a sorozattal, és azokat is, akik már felfedezték maguknak ezt a lebilincselő ifjúsági sorozatot. Kiskamaszoknak ajánljuk, esetleg rögtön az eddig megjelent kötetekkel együtt. Igazi különlegesség!

19. 

Hihetetlenül menő a Papergirls képregénysorozat, és az is, hogy a Ciceró elkezdte kiadni magyarul az Újságoslányokat: Brian K. Vaughn a szerző, Cliff Chiang, a Wonder Woman rajzolója a grafikus. A sorozat egyébként instant klasszikus lett a maga műfajában. Ebben az első részben az 1988 halloweenjét követő reggelen négy tizenkét éves újságkihordó lány felgöngyölíti minden idők legfontosabb sztoriját. Külvárosi dráma és természetfeletti rejtélyek találkoznak ebben a nosztalgiáról, diákmunkáról és a gyerekkor utolsó napjairól szóló sikersorozatban – ajánlják ezt a nagyobbaknak, felnőtteknek szóló munkát. Várjuk!

Határon túli kiadók könyvei

20.

A mindig minőségi kiadványokat megjelentető Gutenberg Kiadó Csíkszeredából két nagyon szép könyvet is megjelentetett nemrég. Képes lapozójuk Pifkó Céliától Orosz Annabella illusztrációival a Lóci és Pötty címet viseli, és arról szól, mekkora megpróbáltatás a felnőtt lajhárszülőnek pizsamába bújtatnia és ágyba fektetnie a virgonc csemetéjét.

21. 

Népek meséit feldolgozó sorozatuk Kürti Andrea illusztrációival elevenedik meg: A csalogány című kötetben örmény népmeséket olvashatunk. A szépség és a bátorság, az állhatatosság és a hűség, a generációkról generációkra hagyományozódó bölcsesség meséit Kürti Andrea színekben pompázó és szimbólumokban gazdag, részleteiben kecses, álomszerű rajzai keltik életre – olvassuk az ajánlóban.

Újabb megjelenések a Naphegy Kiadónál

22.

Két kötetre hívnánk fel a figyelmet, amit feltétlenül érdemes begyűjteni a Naphegy Kiadó idei terméséből. Gilicze Gergő Állatkerti böngészője még óvoda- és iskolakezdés után is jó móka lesz. Ebben az állatkertben aztán igazán mozgalmas napra ébredünk, csak győzzük a látnivalókat!

23.

Az életrajzi képeskönyvek között A fiú, aki felfedező akart lenni címmel Boldizsár Ildikó írt mesét Kőrösi Csoma Sándor életéről. A magyarok őshazáját kutató ifjú Tibetben élt végül sok éven át; tudós munkásságáért világszerte elismerik. A gondosan megformált szöveg 5-6 éves gyerekeket is megszólít, Maros Krisztina pedig gyönyörűen láttatja ezt a nem mindennapi élettörténetet.

A HVG Könyvek gyerekeknek szóló újdonságai

24.

A HVG Könyvek kínálatában egyre több nagyon kellemes meglepetés érheti az olvasót. Elsősorban ismeretterjesztő könyveket jelentetnek meg gyerekeknek. Máris itt az idei sorozatuk, Kicsikből nagyok címmel, melyben híres emberek gyerekkorát tekintik át képeskönyves formában. Kipróbáltuk, működik – akár 4 éves gyerekeket is meg tud szólítani a könyvcsalád. A legújabb, Teréz anyáról szóló kötet Maria Isabel Sanchez Vegara és Natascha Rosenberg munkája, de itt megtalálhatjuk a többi kötetről szóló ismertetőt is. Külön öröm a szép, igényes nyomdai kivitelezés, a vászongerinc és a szép papír.

25.

Mesélő folyók a címe annak a különleges ismeretterjesztő képeskönyvnek, amely öt nagy folyó és a köréjük rendeződő regék, mítoszok, valamint az élőviláguk bemutatásával hív bennünket képzeletbeli utazásra. Timothy Knapman könyve igazi kaland.

A Cerkabella Kiadó újdonságai

konyheti 2021-07

26.

Egy vicces életrajzzal, a Tatu és Patu élete és munkássága című könyvvel itt az ideje, hogy fellebbentsük a fátylat arról, hogyan lett Tatuból és Patuból feltaláló és kutató, és hol is van valójában a titokzatos Furavár. Ebből az ünnepi kötetből nemcsak a furavári fivérek gyerekkorát és bolondos ifjúkorát, hanem felnőttkoruk kihívásait és szédítő eredményeit is megismerheted. A népszerű sorozat Sami Toivonen és Aino Havukainen műve. Szerezzétek be ezt a részt is!

27. 

Új sorozat, a Könnyen olvasható könyvcsalád első része Dér Adrienntől az Egy jeti lakik a pincénkben című könyvecske. Meghökkentő kalandok, jetik, és Az Elkódorgott Nemlétező Lények Ügyosztálya… Maros Krisztina illusztrációival jelenik meg ez a történet, elsősorban azoknak a gyerekeknek, akik már maguknak olvasnak.

28.

Még egy kis kaland: Főkalóz kapitány – Kalandmesék Veszpi Gyulától, a Mesepogácsa-sorozatban. A humor, a kaland van belesütve útravalóul ebbe a mesepogácsába, aki felkészült a szórakozásra, az nem marad hoppon. Mándi-Kövesdi Dóra illusztrációival hároméves kortól ajánljuk.

29. 

A Kisfóka és a többiek című mesekönyvben Kertész Erzsi ezúttal a legkisebbeknek mesél – kisállatokról, akik pontosan olyanok, mint a gyerekek. A 25 rövid, vicces mese mindegyikéhez játékötletet is írt a szerző, így az olvasók valóban játszótársként csatlakozhatnak Kisfókához és a többiekhez. Baracsi Gabi színes illusztrációival ajánljuk.

A Scolar új kiadványai

30.

Az őszi hangulat elmaradhatatlan része lesz idén Takács Viktória Hagyományaink képeskönyvsorozatának Szüreti mese című része, a Scolar Kiadó jóvoltából.  Könyvünk hősei, Misi és Dórika meghívást kapnak egy igazi balatoni szüretre. Csupa móka vár itt rájuk: kereplőznek, énekelnek, lábbal tapossák a szőlőt, közben persze jut idő bográcsozásra és szüreti felvonulásra is, ráadásul megismerkedhetnek a szürethez köthető számos népszokással. Ez a könyv néphagyományainkat a legkisebbekhez hozza közel, hasznos és szórakoztató kiadvány.

A Manó Könyvek és a Menő Könyvek újdonságaiból

31.

Ismét rengeteg jó könyvvel készül a Manó Könyvek az Ünnepi Könyvhétre. Kihagyhatatlan Lindsey Galwin Darwin sárkányai című regénye, amely a nagy földrajzi felfedezések egy elképzelt kalandját írja le. Sims Covington hajósinas Charles Darwin kíséreteként indul a Galapágos-szigetekre, mígnem hajótörést nem szenved, és egy ismeretlen szigeten köt ki… A kalandos történet megmozgatja a fantáziánkat, és környezetünk, élővilágunk fennmaradásáról is mesél.

32.

A Menő Könyveknél mindig, ahogy mondani szokás, „betalálnak” a regények témái. Így van ez Marie Pavlenko Akár egy kismadár című könyvében is, ahol a főszereplőnek egy súlyos baleset után testi-lelki sérülésekből kell felépülnie barátai, családja segítségével. Fontos lélekmentő történet, ajánljuk mindenkinek, aki épp egy nehezebb időszakon próbál túljutni.

33.

A Kisgombos Könyvek különlegessége

Egy igazi világjáró mesemondó, Samuel Allo hét varázslatos meséjét olvashatjátok Szimonidesz Hajnalka álomszép illusztrációival. Semmiképp ne hagyjátok ki!

konyheti 2021-20

Wittmann Ildikó