Vissza
  • 2022.09.02
  • Wittmann Ildikó

Világpuszi, Torzonborz és Bojta

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Itt a Hagyományos mesterségek mindentudója!

Tavaly az Év gyerekkönyve-díj miatt már kézbe vettük Illés Andrea és Nemes Anita első közös könyvét, és most itt a folytatás: a Scolar Kiadónál jelent meg a Hagyományos mesterségek mindentudója, egy ízig-vérig modern képeskönyv.

Belekukkantás: ITT 

Egy dolog, sok szempont

A Babilon Kiadónál jelent meg az almáról szóló izgalmas ismeretterjesztő könyv, Az alma – Gyümölcstől a jelképig alcímmel. A rendhagyó szemléletű könyvecske szerzője Rozgonyi Sarolta, illusztrátora László Zsuzsi.

Bővebben a könyvről: ITT

Világpuszi a Magvetőnél

Új mesekönyvet írt a gyerekeknek Tóth Krisztina, amely Világpuszi címmel fog megjelenni a Magvető Kiadó gondozásában. Most olyan témákról szól az írónő, amelyekre a gyerekek nehezen tudnak rákérdezni. A kötet Szalma Edit illusztrációival lát majd napvilágot.

Részletek: ITT

Hol laknak a hódok?

Mindenképpen kiderül a Hol laksz, Huba? című könyvből, melyet Magnus Weightman írt és illusztrált, és Szlukovényi Katalin fordításában jelenik meg a Móránál. De nemcsak a hódokról tudhatunk meg sok érdekességet, mert még seregnyi állat szerepel ebben a bűbájos képeskönyvben.

Részletek: ITT

 

A Torzonborz-trilógia szerzőjének újabb mesekönyve jelenik meg magyarul

A népszerű német író, Otfried Preußler újabb könyve jelenik meg magyarul, ismét Nádori Lídia fordításában, a Kolibri Kiadónál. Ezúttal Kökény, a kalapos manó történetein derülhetünk és okulhatunk.

Bővebben: ITT

Hiánypótló: Menstrupédia – felvilágosító képregény kislányoknak a menstruációról és a serdülőkorról

Képregény formában tárulnak fel a lányok serdülőkori problémái ebben a kiadványban, amelyet 9 éves kortól ajánlanak a gyerekeknek.

Részletek: ITT

Vidékről a fővárosba

Turbuly Lilla legújabb, a Móránál megjelenő könyvében a főhős, a tizenéves Bogi körül nagyot változik a világ. Egy kis faluból Budapestre költöznek, ahol az élet számos területén kell helytállnia. A Pestre fel! című kötet Bertóthy Ágnes illusztrációival jelent meg.

Részletek: ITT

Újra Bojta!

Simon Réka Zsuzsanna Bojta-sorozatának második kötete, az Égből pottyant idegen készül megjelenni a Manó Könyveknél. A kötetet ismét Bogdán Viki illusztrálta, Bojta pedig, ha lehet mondani, még aranyosabb kisnyuszi, mint az előző kötetben.

Részletek: ITT

Új verseskötet gyerekeknek Jász Attilától

A Koinónia Kiadónál, Sipos Gaudi Tünde illusztrációival jelennek meg Jász Attila gyerekversei, Hétköznapi királyságok címmel.

A kiadó honlapján bele is lehet kukkantani a könyvbe: ITT

FESZTIVÁL

Játékfesztivál Vöröstón

Nem csak gyerekeknek, felnőtteknek is szól a Vöröstói Játékfesztivál a hétvégén, szeptember 3-án és 4-én. Ügyességi játékok, klasszikus társasjátékok várják az érkezőket a gazdag programban.

Részletek: ITT

Ismét Újbudai Gyerekkönyvünnep

A B32 Galéria szervezésében szeptember 10-én második alkalommal indul útjára az Újbudai Gyerekkönyvünnep, sok értékes gyerekkönyves programmal, két napon át. Lesz kézműves workshop, Bárth János koncertje, amelyből megtudjuk, hogyan alszanak az állatok. Föllép Lovászi Edina és zenekara, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, lesz papírszínház, cirkusz, Kufli óriástársas és még sok könyv és kedvcsináló az olvasáshoz.

Részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Marék Veronika-vándorkiállítás Szekszárdon

Augusztus 29-én nyílt, és szeptember 12-ig lesz látható a szekszárdi Illyés GyulaTolna Megyei Könyvtár gyerekkönyvtárában a Marék Veronika író-illusztrátorról szóló vándorkiállítás. Boribon, a Kockásfülű nyúl, Kippkopp és Tipptopp, Laci és az oroszlán és a többi kedves mesehős vár mindenkire a Móra Kiadó által biztosított minitárlaton.

Bővebben: ITT

SZÍNHÁZ

Aranyecset eSzínházban

Nemes Nagy Ágnes műve alapján a Zichy Szín-Mű-Hely álmodta színpadra az Aranyecsetet. Az előadást Léner András rendezte, és szeptember 25-ig lehet megtekinteni az eSzínházi Fesztivál keretében, az eSzínház oldalán. A gyerekszínházi bérlethez egyébként a Kolibri Színház előadásában Az ember tragédiája, a Törless iskolaévei és a Szólít a szörny tartoznak még, érdemes mindet megnézni!

Az Aranyecsetről részletek: ITT

Kolibri Fesztivál

Szeptember 3-án a budapesti Jókai téren ismét Kolibri évadnyitó fesztivál, amellyel kezdetét veszi a népszerű gyermek- és ifjúsági teátrum újabb évada. Lesz Banyamosoda, Az élet és a halál vize, Robin Hood, Szárnypróba – csak néhány a bemutatásra kerülő előadásokból, és persze lesz Vitéz László, illetve idén is leróják tiszteletüket rajongói és a színház társulata Kemény Henrik bábművész emléktáblájánál. Szakmai beszélgetést is tartanak, így jó szívvel ajánljuk a programot kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Bővebben: ITT

 

Jobbnál jobb előadások a Vojtinánál

A debreceni Vojtina Bábszínház is meghirdette 2022–23-as évadának programját. Remek előadásokat, nagyon kedvező bérletárakat hirdettek, érdemes megnézni.

Részletek: ITT

MESE

Végre magyarul!

Az Elte Néprajz blogján olvashatjuk, hogy idén ünnepeljük az első magyar népmesegyűjtemény megjelenésének 200 éves évfordulóját. Gaal György (Georg von Gaal, 1783 ̶ 1855) író, népmese- és proverbiumgyűjtő a magyar nyelvterületen elsőként figyelt fel a mese mint műfaj jelentőségére.

Most Havay Viktória kutatásainak hála, friss magyar fordításokat, illetve a meseanyag egyes szegmenseinek feltárásáról olvashatunk az oldalon. Egyben már most lehet készülni a Hagyományok Háza szervezésében a november 18-i Gaal György szakmai napra a megjelenő kötet kapcsán.

Részletek: ITT

ZENE

Opera gyerekeknek

6 éves kortól ajánlják Haydn A patikus című vígopera-előadását a Budapest Music Centerben, a Danubia Zenekar előadásában. Szeptember 10-én, szombaton 10.30-tól lesz látható a BMC-ben.

Bővebb információ a Facebook-eseményben: ITT

BESZÉLGETÉS

Sohonyai Edit Székesfehérvárott

Szeptember 7-én, szerdán a székesfehérvári Aranybulla Könyvtár Alapítvány látja vendégül Sohonyai Edit írót, akit legtöbben a tizenéveseknek szóló regényeiről ismerünk. A programra a belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak!

Bővebben: ITT

Wittmann Ildikó