Vissza
  • 2021.12.10
  • Wittmann Ildikó

Versszínház, varázslat, vasárnap…

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Bencus, a kisautó bemutatkozik a Parti Medvében

Várfalvy Emőke író és Rátkai Kornél illusztrátor legújabb könyve a legkisebbeknek a Cerkabella Kiadó jóvoltából jelent meg, benne egy kisfiúval, aki kisautónak képzeli magát – vagy egy kisautóval, ami pont olyan, mintha kisfiú lenne; ezt mindenki döntse majd el a könyv elolvasása után. A gyerekek megismerkedhetnek az alkotókkal és a könyvvel, sőt, még közösen alkothatnak is lehet velük vasárnap, december 12-én, délelőtt 10 órától a szentendrei Parti Medve könyvesboltban. A hely egyébként kiváló lelőhely, ha karácsonyi ajándékokat keresel.

Bővebben: ITT 

A csibukok varázslatos földjén

Kalapos Éva Veronika fordításában a napokban jelent meg a Carthaphilus kiadó gondozásában az a kötet, amelytől Tolkien is ihletet kapott például A hobbit írásához. E.A Wyke-Smith történetét Veronica Cossanteli dolgozta át. Gyönyörű kötet született, nézzétek meg ITT!

FOLYÓIRAT

Megjelent az Alföld decemberi lapszáma

A decemberi lapszám középpontjában az ifjúsági irodalom áll. 

ITT olvasható a tartalomjegyzék.

SZÍNHÁZ

Kiss Ottó-versek versszínházban

December 11-én, szombaton délelőtt 10 órától a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata Kiss Ottó gyermekverseire, az Emese almája és a Csillagszedő Márió című verseskötetek darabjaira épülő előadását játssza Földön innen, földön túl címmel. Az ajánló szerint az előadást másképpen „versek bábra, lányra és fiúra” címmel is lehetne illetni.

Az egyedi hangvételű versekből szőtt műsorról ITT olvashatsz bővebben

Csukás István darabja a 6színben

Csukás István 40 éve írt regényének (Utazás a szempillám mögött) a fővárosban még sohasem játszott színpadi feldolgozását a Zichy Szín-Műhely a Talamba Ütőegyüttessel kiegészítve mutatja be a 6színben, december 18-án, szombaton 11 órától.

Kiváló családi és hétvégi program az álomdramaturgiára épülő különleges gyerekszínházi előadás, mely egy magányos kisfiúról, Lackóról szól, aki elgurult üveggolyóját hiába keresve elalszik. Az üveggolyó álmában is gurul, és Lackó a keresése közben sok mindennel találkozik. Álmában különös lények szólítják meg, szobája tárgyai szokatlan alakokat öltenek, nyílnak, dőlnek, felemelkednek, átlátszóvá válnak. Álomutazása során a főhős találkozik a szófacsaró Seregélyekkel, az izgő-mozgó, éneklő Nyulakkal, a Sherlock Holmest idéző kiérdemesült Sánta Kutyával, a Hangutánzó Bagollyal, a csupa ideg Pukkancs Egérrel és a titokzatos Keresztes Pókkal, mely figurák a természeti világot ötvözik mulatságos és költői módon az emberi természet esendő, mégis szerethető tulajdonságaival. Hősünket egy hűséges segítő, a Hangya kíséri, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása katartikus szituációkba helyezi Lackót. Végül a megtalált üveggolyó örök barátokat szerez, akik ugyan csak az álomban elérhetők, de létezésük a valóságot teszik elviselhetőbbé, teljesebb emberré formálva a kisfiút.

Részletek és további információk: ITT

KIÁLLÍTÁS

Mesebolt és Aranyecset – Lukáts Kató grafikus (1900–1990) művészete – kiállításmegnyitó

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban látványos, izgalmas kiállítás nyílik, amely a karácsonyi készülődés időszakától húsvétig lesz látogatható. A tárlat felöleli az elmúlt évtizedekben méltatlanul elfeledett grafikus, Kaeszné Lukáts Kató (1900–1990) életművének szinte minden részletét. Az anyag gerincét az Iparművészeti Múzeumban őrzött hagyaték adja, de felsorakoznak a társmúzeum tárgyai is. A kurátorok a művész stílusának, technikájának minden árnyalatát igyekeznek bemutatni, habár ez szinte lehetetlen a hagyatékban lévő tárgyak mennyisége miatt. Ezek jó része már felkerült az Iparművészeti Múzeum honlapjára is, ahol a jövőben egyedi virtuális kiállítással tisztelegnek Lukáts Kató művészete előtt.

A kiállítás megnyitója 2021. december 10-én, pénteken 17 órakor lesz.

A kiállítást megnyitja Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténet Tanszékének docense.

Részletek: ITT

Rajzolj nekem! 

Neked ajándék – másnak segítség!

Kérj egyedi képet kedvenc illusztrátoraidtól karácsonyra, és segíts!

December 12-én, vasárnap hét ismert és népszerű pagonyos illusztrátor vár minden előzetesen regisztrált érdeklődőt a Bartók Pagonyban vagy a kamerák előtt, hogy egyedi rajzokkal lepje meg őket.

A Rajzolj nekem – és az InDaHouse-nak! nevű jótékonysági eseményen az ötletadó házigazda, Dániel András mellett Agócs Írisz, Bernát Barbara, Rutkai Bori, Baranyai (b) András, Igor Lazin és Mayer Tamás megrajzolják neked, amire mindig is vágytál…

Az így elkészült mű karácsonyi ajándéknak is kiváló, emellett nagy segítséget jelent sok gyereknek.

További részletek: ITT

Rajzolj együtt Bogdán Vikivel!

bogdanviki

Jövő csütörtökön, este hattól, Bogdán Viki Instragram-oldalán rajzolhatsz együtt élőben az illusztrátorral.

ITT vissza is nézheted az előző közös rajzolásokat! Megéri követni!

Wittmann Ildikó