Vissza
  • 2023.09.01
  • Bakó Kata

Véget ért a nyár, de ne csüggedjetek: itt a programokban gazdag szeptember!

Bakó Kata programajánlója.

FESZTIVÁL

32. KOLIBRI FESZTIVÁL

Szeptember első szombatján díszbe öltözik a Kolibri Színház. Az évadnyitó eseményen báb- és utcai előadásokkal, élőzenével, játékkal, igazi vásári hangulattal várják a családokat.
A programokat a frissen felújított Jókai téren, a Kolibri Színház épületében és a Kolibri Fészekben tartják, az esemény házigazdái: Nyirkó Krisztina, az idei évad Kolibri Hölgye és Ruszina Szabolcs, a Kolibri Úr.

Budapest, Kolibri Színház; szeptember 2. szombat, 9.30–20.00
Részletes program: ITT

IDESÜSS – Budaörs Napja

Szeptember második napja a budaörsieké. A gyerekek legnagyobb örömére a fesztivál délelőttjén fellép az Alma együttes, a Szélrózsa Néptáncegyüttes, valamint a Rutkai Bori Banda is. Mulassatok az ősz első szombatján!

Budaörs, a Szabadság út lezárt szakasza; szeptember 2. szombat, 10.00–22.00
Részletes koncertprogram: ITT

KIÁLLÍTÁS

Kalandozások – Gyulai Líviusz-emlékkiállítás

A szentendrei Új Műhely Galériában augusztus 31-én Gyulai Líviusz-emlékkiállítás nyílt. A 20. századi magyar grafika egyik fő képviselője előtt tisztelgő Kalandozások című tárlat megnyitóján a vendégeket Mihály Erzsébet köszöntötte (Petőfi Kulturális Ügynökség), a kiállítást dr. Révész Emese művészettörténész nyitotta meg, közreműködött Berecz András Kossuth-díjas mesemondó, előadóművész és folklórkutató.

Szentendre, Új Műhely Galéria; a kiállítás megtekinthető október 8-ig.
Bővebben: ITT

TOVÁBBKÉPZÉS

Élménykönyvtár – Áramlatok. Szakmai továbbképzés 2.0

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár az élménykönyvtári műhelymunka hazai fellegvára. Most Élménykönyvtár – Áramlatok címmel újabb szakmai továbbképzést tartanak, ahol az érdeklődők dr. Magyaródi Tímea, dr. Boldizsár Ildikó és L. Ritók Nóra előadását hallgathatják meg, a Mustármag Műhely együttműködésével pedig izgalmas foglalkozáson vehetnek részt.
Jelentkezési határidő: szeptember 6., 16.00

További információk: ITT

KONCERT

10 éves a Klárisok zenekar – Ünnepi mesekoncert a Fonóban

Korzenszky Klára és zenész barátai az elsők között örvendeztették meg a gyerekeket igényes, népzenei anyagból gyúrt mesekoncerttel. Az idén tízesztendős zenekar most veletek szeretne ünnepelni a Fonóban. A zenekar vendége Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója.
Ne habozzatok, menjetek, hallgassátok a Klárisok zenéjét és csudás énekeit!

Budapest, Fonó Budai Zeneház; szeptember 16. szombat, 16.00
További részletek: ITT

OLVASÁS-NÉPSZERŰSÍTÉS

Az olvasás menő! – verseny a pécsi gyerekeknek

A pécsi Játszó-Tér Egyesület októberben elindítja olvasás-népszerűsítő játékát Az olvasás menő! címmel. Az általános iskolásoknak szóló versenyt az első évben – próbaként – Pécsett rendezik meg, de abban bíznak a szervezők, hogy a jövő évtől más városok is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez.
A további hírekért figyeljétek a verseny oldalát: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

Budapest Bábszínház – olvasópróba

Elkezdődtek a Budapest Bábszínházban a Nem félünk a sötétben című előadás próbái. A tizenhat éven felülieknek szóló darabot Podlovics Laura rendezi. A bemutató október végén lesz.

A próbán készült fotókat és a színlapot megnézhetitek: ITT

FOLYÓIRAT

Megjelent az őszi Szitakötő folyóirat – és hozzá az online képzés

A hazai gyermeklapok legigényesebb időszaki kiadványa, a Szitakötő ingyenes online képzést tart. A lapszámok pedig hamarosan az előfizetők postaládájában várnak arra, hogy végre lapozgassák őket.
Emellett továbbra is elérhető a Hangos Szitakötő, ahol a korábbi lapszámok írásaiból válogathattok.

Az online képzés időpontjai:

  • szeptember 13. szerda, 15.00

  • szeptember 22. péntek, 17.00

  • szeptember 25. hétfő, 16.00

További információk: ITT

PÁLYÁZAT

3. TETT Mesepályázat

Újra kiírták a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű mese- és történetíró pályázatot. A harmadik alkalommal meghirdetett rangos versengés célja, hogy megszerettesse a természettudományokat, s hozzájáruljon a tudományok műveléséhez szükséges íráskészség, a kreatív, precíz gondolkodás elsajátításához. A több kategóriában meghirdetett pályázatra beküldött műveket rangos zsűri bírálja el, a legjobbak meséi könyv formájában is napvilágot látnak.

A pályaművek beérkezésének ideje: 2023. november 14.
További részletek: ITT és ITT

Baranya Megyei Irodalmi Verseny

A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziuma és a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke ismét közösen rendezi meg kortárs irodalmi versenyét a város, a megye és a régió középiskolás tanulóinak.
A verseny témája ezúttal Tompa Andrea A hóhér háza című regénye lesz, és a 9–12. évfolyam középiskolásainak hirdetik meg. A több fordulóból álló versengés utolsó, szóbeli fordulója november 27-én lesz.
A jelentkezés határideje: szeptember 29.

A részletes versenykiírást és a verseny irodalomjegyzékét megtaláljátok: ITT

KONFERENCIA

XIX. Országos Népmese Konferencia

Szeptember 22-én A népmese napjára emlékeznek a Magyar Olvasástársaság és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár szervezésében.

A nagy múltú konferencián idén is a népmese mai élete és sokszínűsége lesz a téma. Az előadók között ott lesz többek között dr. Kádár Annamária, Bumberák Maja, Dienes Éva, dr. Domokos Mariann, dr. Kerekes Valéria, Pechan Eszter, Hacsi Panna.
Az eseményt megnyitja dr. Tóth Máté igazgató (Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár) és dr. Pompor Zoltán, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) elnöke.
A jeles eseményről még lesz szó, csak megemlítjük nektek, hogy időben tudjatok regisztrálni

Szentendre, Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár; szeptember 22. péntek, 9.00
Részletes program és regisztráció: ITT és ITT

FRISS KÖNYV

Zalka Csenge Virág: Hétlábú paripák és jó boszorkányok – Varázslatos csíki népmesék

Zalka Csenge Virág csodás gyűjteményei mindig örömet szereznek nekünk, nektek.
A legújabb kötet az erdélyi Csíkszentdomokos meséit adja közre közérthető formában. A történeteket Belatini Braun Olga gyűjtötte Erdélyben az 1940-es években, majd 2013-ban dr. Benedek Katalin tette hozzáférhetővé az Estefia, Éjfélfia, Hajnalfia című kötetben, amit Hitka Viktória illusztrált.
Meséljétek ti is ezeket a varázslatos történeteket, megérdemlik!

További részletek: ITT

 

Bakó Kata