Vissza
  • 2022.04.08
  • Wittmann Ildikó

Ünnepeljük az Irodalmi Kavalkáddal a költészet napját!

Wittmann Ildikó programajánlója.

CSALÁDI

Irodalmi Kavalkád x Poket

Múlt heti ajánlónkban már részletesen is ismertettük a programot, de biztos, ami biztos, szólunk még egyszer, tehát: április 10-én, vasárnap egész nap az irodalom és a társművészetek körül forog a világ a belváros szívében, az Akváriumban. A Juhász Anna Irodalmi Szalon és a Petőfi Kulturális Ügynökség az egész családra, és természetesen a kicsikre is gondolt. Délelőtt tíztől a Kolompos zenekar indítja a napot!

Kolompos

Részletek: ITT

KÖNYV

Tigrisek, buszok, Rátkai Kornél és Kovács Attila

Nagyon menőnek ígérkező újdonság jelent meg a Pagonynál Kovács Attila tollából, Rátkai Kornél illusztrációival – Föld alatti kaland tigrissel és buszokkal a címe. A Zseblámpás Könyvek sorozatban jelent meg, a történet pedig nincs híján kalandoknak: két jó barát, Halmi és MBE, valamint egy fura lány, Zita és a tigrise találnak egy sötét, föld alatti járatot… Meglepetések, fordulatok várnak rájuk és olvasóikra – a tavaszi szünetben biztosan jó móka lesz elolvasni.

Részletek: ITT 

ABC kuckó a Református Tananyagtárban

Megjelent a Református Tananyagtárban Miklya Zsolt szerkesztésében, Miklya Luzsányi Mónika meséivel az 1–2. osztályosoknak szóló ábécéskönyv, Schall Eszter illusztrációival.

ITT nézhetsz bele a gyönyörű és felettébb hasznos kiadványba.

Előkészületben a Karikó Katalinról szóló képeskönyv

A lány, aki kutató akart lenni címmel jelenik meg hamarosan a Karikó Katalin életéről szóló képeskönyv a Naphegy Kiadónál. A történetet Tarr Ferenc írta, az illusztrációkat Szabó-Nyulász Melinda készítette.

A könyv előrendelhető, részletek: ITT 

Varad könyve a Lampionnál

Szintén előkészületben van Schmal Róza A nagy folyók haragja című regénysorozatának második része, A Varad könyve. A kötet a Lampion Könyveknél jelenik meg, a szerző rajzaival, sokan várjuk!

Részletek: ITT

CSALÁDI

Virágvasárnapi vigalom a Kiscelli Múzeumban

Szombaton, április 9-én egész napos programmal várják a családokat a Kiscelli Múzeumban. Lesz mézeskalács-készítés, matricakeresgélés a park egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa levelének segítségével, egész nap tárlatvezetések és épületséták – ajánljuk minden családnak.

Részletek: ITT 

Költészet napi túra a Petőfi-kilátóhoz

Április 9-én, szombaton 10.30-kor indul Pomázról a hangulatos túra a költészet jegyében. A szervezők kérik, hogy mindenki vigye magával a kedvenc versét is, amit el lehet mondani a gyönyörű pilisi tájban a versszerető túratársaknak. 

Részletek: ITT 

BESZÉLGETÉS

Helikon-lapszámbemutató a Keletben

A Kelet Kávézóban április 19-én, kedd este 18 órakor mutatják be a Helikon folyóirat Irányok a gyerekirodalom-kutatásban című lapszámát. A beszélgetés résztvevői Hermann Zoltán, Kalavszky Zsófia (a szám szerkesztői), Józan Ildikó és Katona Alexandra lesznek. Moderál: Major Ágnes. A beszélgetést Földes Györgyi vezeti fel.

Részletek: ITT 

Irodalmi teaház Szabó Imola Juliannával

Vámospércsre, a Térey János Könyvtárba kell menniük mindazoknak, akik ezen a remek programon részt akarnak venni, mert lesz író–olvasó-találkozó, szavalóverseny és közös alkotás is. Április 9-én, szombaton 10 órakor várnak minden érdeklődőt!

Részletek: ITT

KÉPZÉS

Itt vannak az új képzések és programok a Mesepedagógiával

Bajzáth Mária, a Mesepedagógia program vezetője és munkatársai közzétették áprilisi képzési lehetőségeket és programajánlataikat, benne a Mesemúzeumban tartandó húsvéti mesefoglalkozással április 9-én, és az április 22-i Kis könyves éjt a biatorbágyi Kisgombos Meseboltban.

Részletek: ITT 

DÍJ

Elindult a nevezés Az év fiatal könyvtárosa-díjra

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Iskolai Közösségi Szolgálat ismét meghirdeti a harmincöt évesnél fiatalabb kollégák számára Az év fiatal könyvtárosa-díj elnyerésére irányuló pályázatát. Május 31-ig várják a pályázatokat

Részletek: ITT 

A X. jubileumi kaposvári ASSITEJ nemzetközi gyermek- és ifjúsági színházi biennálé díjazottjai

Március 22. és április 3. között tartották meg a kétévenkénti gyermek- és ifjúsági színházi seregszemlét Kaposvárott. Ragyogó színdarabokat lehetett látni, a zsűri pedig az alábbi előadásokat díjazta. 

ASSITEJ MAGYAR KÖZPONT ÜVEGHEGY-DÍJ

A legjobb gyermekszínházi előadás: Kolibri Színház: Emma csöndje

ASSITEJ MAGYAR KÖZPONT ÜVEGHEGY-DÍJ

A legjobb ifjúsági színházi előadás: Weöres Sándor Színház, Mesebolt Bábszínház, Kabóca Bábszínház: Szólít a szörny

KOVÁCS ILDIKÓ-DÍJ

A legjobb gyermekszínházi rendező: Bartal Kiss Rita (Volt egyszer egy…) Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház

KELETI ISTVÁN-DÍJ

Színészi díj ifjúsági színházi előadásban nyújtott teljesítményért: Grisnik Petra, Ruszina Szabolcs, Szanitter Dávid (A méhek istene, Kolibri Színház)

KEMÉNY HENRIK-DÍJ

Színészi díj gyerekszínházi előadásban nyújtott teljesítményért: Pájer Alma Virág (Mire gondol Alma?, Budapest Bábszínház)

KOÓS IVÁN-DÍJ

A legjobb látványtervezésért: Hoffer Károly (Apa lánya, Budapest Bábszínház)

BÉKÉS PÁL-DÍJ

A legjobb szerzőnek: Pass Andrea (Újvilág)

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA

A legeredetibb érzékenyítő előadásnak: Nézőművészeti Kft. – Manna (Kalap)

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA

A legjobb színházi nevelési előadásnak: Nemzeti Táncszínház, Duna Táncműhely, Káva (Talpuk alatt)

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA

A legjobban mozgó bábszínházi társulatnak: Vaskakas Bábszínház (Vuk)

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA

A legjobb mesejátéknak: Vojtina Bábszínház (A libapásztorlány)

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA

A legjobb kísérőzenének: Szegedi Nemzeti Színház, Gyüdi Eszter (Időfutár)

A HALLGATÓI ZSŰRI KÜLÖNDÍJA

Gyermekszínházi kategóriában: Kolibri Színház (Emma csöndje)

Ifjúsági színházi kategóriában: Nézőművészeti Kft. – Manna (Kalap)

Forrás

Amire emlékszem – Los Angelesben

A Society of Illustrators of Los Angeles Turi Lilla Amire emlékszem (Csimota, 2021) című könyvéből a sakkozó fiúkat ábrázoló illusztrációt beválogatta a 60. Illustration West kiállított művei közé.

Lilla képe az 1400 pályázott alkotás közül nemcsak a kiállított 248 közé került, hanem Honorable Mention-elismeréssel is díjazták.

Így az 1977-es balatoni életkép (Lilla egyik családi diakép alapján készítette a kötet illusztrációit) egy rövid ideig megtekinthető idén Los Angelesben.

Részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Arany Rajzszög az Esernyősben

Az óbudai Esernyős Galéria ad helyt az elmúlt évek Arany Rajzszög-díjazottjai művei közül válogatott kiállításnak április 7-től május 1-ig. A kiállítást április 7-én 18 órakor nyitja meg Szurcsik József képzőművész, április 29-én pedig két tárlatvezetést is lesz. 

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó