Vissza
  • 2021.03.05
  • Wittmann Ildikó

Ugrás a jövőbe!

Wittman Ildikó programajánlója.

PÁLYÁZAT

Ugrás a jövőbe!

A MOME kreatív alkotói pályázatot hirdetett fiataloknak, amelyre március 14-ig lehet jelentkezni. „Hogyan képzeled el a világot 20 év múlva? Mesterséges intelligencia, környezeti változások, idegen létformák… Vajon pozitív vagy negatív irányba változik a világ? Utópia vagy disztópia vár ránk? Oszd meg velünk az általad elképzelt jövőt, tervezz a csapatoddal olyasmit, ami szerinted 20 év múlva, 2041-ben válik majd valósággá!”

Ez nagyon izgalmasan hangzik; szakmai zsűri ad majd értékelést, szóval érdemes kipróbálni! Ráadásul a nyeremények is szuper értékesek: profi felszerelések, amelyekkel továbbfejleszthetitek az ötleteiteket. Jó, amikor komolyan veszik a gyerekeket.

Részletek ITT

Ki vagy te? Írd meg versben!

A Pagony Kiadó versíró pályázatot hirdet 14–19 éveseknek. Azt kérik, a pályázó „ne féljen feltenni azt a kérdést, »Ki vagyok én?«, és ne legyen rest versben körüljárni a témát”, hiszen ez valójában a költészet egyik alapkérdése, melynek kamaszkorban válik a legégetőbbé a megválaszolása. A verseket stílusosan a költészet napjáig, április 11-ig várják.

Bővebb információ – többek között tippek ihletforráshoz – ITT

PAPÍRSZÍNHÁZ

Gazdagréti kiskondás

Az Illyés Gyula feldolgozásában klasszikussá vált magyar népmesét, A kiskondást Zengővári Judit álmodta (és valósította) meg papírszínházban. Aki szereti a klasszikus meséket új köntösben, az biztosan imádni fogja ezt a Csimotánál megjelent változatot is. Hogy milyen, azt pedig kukkantsátok meg hétvégén, mert vasárnap tíz órától a Gazdagréti Közösségi Ház Facebook-oldalán bemutatják.

Bővebb információ ITT 

SZÍNHÁZ

Misi mókus kalandjai a Vaskakasban

Online matiné keretében lesz látható Tersánszky Józsi Jenő Misi mókus kalandjai című, fordulatokban bővelkedő klasszikusa a győri Vaskakas Bábszínházból március 7-én, vasárnap. Az előadás 2017-ben mutatkozott be Markó Róbert rendezésében, és a győri Vaskakas Bábszínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház és a tatabányai Jászai Mari Színház koprodukciója.

Részletek ITT 

Tom Sawyer – más megvilágításban

Ilyet még nem láttunk, ígéri a színlap, pedig Mark Twain csavaros eszű kópéjáról már sok feldolgozás született. A Pesti Magyar Színház szerint azonban „a már nagymama Becky Thatcher mesél napjainkban szerelmes unokájának azokról az időkről, amikor kislányként meglátta a csibész Tom Sawyert, és menthetetlenül beleszeretett. Elképesztő kalandjaik során megtanulják: a legfontosabb, hogy az ember őszinte legyen másokkal, és legfőképp önmagával. A vetítésekkel és bábokkal színezett előadás Tom Sawyer kalandjait helyezi teljesen új megvilágításba, friss és önreflexív női szemszögből.”

Jó eséllyel önfeledt másfél órát tölthetünk Sawyer és cimborái társaságában március 7-én, vasárnap.

Jegyvásárlás és bővebb információk ITT 

Ex Katedra

A Jurányi Házból streamelik ezt a különleges előadást, amit érdemes lesz elcsípni. Március 4-én, csütörtökön este 7 órától március 5-én éjfélig lehet megnézni a Stereo Akt és a Füge Produkció közös dokumentarista színházát, ahol az előadás résztvevői a saját gyerekkorukat idézik meg.

A nosztalgiázáson, a jól ismert tárgyi relikviák felsorolásán túl megérkezünk az örökzöld problémákhoz: a szereplők történetei olyan, sokak által megtapasztalt jelenségeket mutatnak be, mint az iskolai bántalmazás és a rasszizmus; tiltott szerelmek és legjobb barátságok; versengés és kudarcok; beilleszkedési nehézségek és tanári önkény.

Izgalmas, újszerű és tanulságos másfél óra lesz, kár lenne kihagyni.

Részletek ITT 

SÉTA

Hóvirágünnep Alcsúton

Ismét kinyitott, és a szigorú korlátozások mellett is látogatható (persze ügyelni kell a biztonságra) az alcsúti arborétum, ahol (a Facebook tanúsága szerint) még nem nyíltak el a hóvirágok, és ha az idő is engedi, meseszép hóvirágmező látványában és kellemes sétában lehet részünk. Használjuk ki az alkalmat!

További információ ITT

Wittmann Ildikó