Vissza
  • 2022.05.20
  • Wittmann Ildikó

Több mint egy tucat friss hír a gyerekirodalom tájáról

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Fiala Borcsa legújabb regényében a Bodrogköz csodálatos vidékére hív nyomozni

Vártuk már, tudtuk, hogy készül a Kolibri Kiadónál – és most meg is jelent Fiala Borcsa legújabb, negyedik tiniregénye, amely – ahogy azt tőle megszokhattuk – tele van kalandokkal és humorral. Most a nyári evezőstúrák hangulatát csempészi az oldalak közé A bodrogközi rém című regényben.

ITT már előrendelhető!

Illusztráció – történetek

Az első Budapesti Illusztrációs Fesztiválon megtartott szakmai konferencia anyaga látott napvilágot a Tempevölgy Kiadónál, Révész Emese szerkesztésében: az Illusztráció – történetek című tanulmánykötetben Farkas Judit Antónia, Kérchy Anna, Hessky Orsolya, Mészáros Zsolt, Margittai Zsuzsa, Beck András, Dudás Barbara, Képíró Ágnes, Révész Emese és Varga Emőke illusztrációtörténeti, illusztrációelméleti kutatásainak eredményeit közlik.

Részletek: ITT

Olaszországban megjelent Radványi Maja díjnyertes könyve

Különleges mese különleges illusztrációival nyert Radványi Maja a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztiválon, amely műve Tanabata – La Settima Notte címmel most meg is jelenik Olaszországban. Várjuk persze magyarul is!

Részletek: ITT

Ismét izgalmak és kalandok Bojti Anna új könyvében

Csend apó kertje címmel jelent meg a Pagony Abszolút Könyvek sorozatában, és abszolút izgalmasnak, kalandosnak ígérkezik… Talán még azok a gyerekek is megbarátkozhatnak a számokkal, akiknek a matek a mumusa!

Részletek: ITT

VÁSÁR

Sepsibook Sepsiszentgyörgyön

Május 26. és 29. között Sepsiszentgyörgyön sok-sok gyermekirodalmi témájú programmal is készültek a szervezők.

A gyerekek találkozhatnak Zágoni Balázzsal, Szávai Ilonával és Szávai Gézával, valamint Nyulász Péterrel is. A kicsiket bábkészítő foglalkozás várja, de lesz irodalmi vetélkedő, meseszőnyeg, mesekoncert Berecz Andrással, Kerekítő foglalkozás, Tekergő Meseösvény… Igazi meseparadicsomra készülhetnek a kisebbek és a nagyobbak is!

Részletek: ITT

CSALÁDI

Családi nap a Barabás Villában

Május 29-én közelebbről is megismerkedhettek a Csodaceruza gyermekirodalmi magazin „kistestvérével”, a Csiribirivel: 10 órától játékos foglalkozáson mutatkozik be a lap. Az eseményen a Lengyel Irodalmi Tavasz keretében magyarul megjelent lengyel gyermekirodalmi újdonságokkal is találkozhattok, lesz kézműves- és papírszínház, délután pedig a HolddalaNap együttes visz el bennünket távoli tájakra a zene segítségével.

Részletek: ITT 

Reggeltől-estig piknik

A Hegyvidéki Nyári Pikniken a Gesztenyés kertben, május 28-án, szombaton délelőtt tíztől várják a szervezők a családokat elképesztően gazdag gyerekirodalmi programmal is. Este pedig többek között Kemény Zsófi és Agócs Márton, az Au Revoir zenekar frontembere lépnek fel, nem csak slam poetry lesz műsoron náluk, sok más stílust is érintenek majd.

Részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Mini Textúra – könyvben

A Mini Textúra a Magyar Nemzeti Galéria, a Pagony Kiadó és a Budapest Bábszínház közös kezdeményezése volt az elmúlt években. A Galéria gyűjteményének darabjaiból írók meséket írtak, ezekből pedig néhányat bábszínházi technikák segítségével színpadra állítottak. Most ezek a színpadi szövegek alakultak mesenovellákká, és jelentek meg a Pagonynál, Képtelen képrablás – Mesék a múzeumból címmel.

Részletek: ITT

Máray Mariann étellel játszik?

Mariann

Nem, dehogy – ez csak a kiállításának a címe: Nem játszunk az étellel! A képek korábban a bolognai illusztrációs kiállítás válogatásában szerepeltek, Mariann pedig már egy ideje „szivárogtatta őket” a Facebook-oldalán… Nagyon várjuk! Megnyitó május 20-án, pénteken 17 órától a Kornélban.

Részletek: ITT 

Julia Donaldson pop-up-kiállítása a Múzeumok majálisán

Hétvégén, a Múzeumok majálisán a Nemzeti Múzeumban a Pagony különleges, Julia Donaldson mesehősei nyomán kialakított pop-up-játékra várják a családokat. Részletek: ITT 

Miklya B. Emese Sára Kiskunfélegyházán

Emese

Keressétek Miklya B. Emese Sára MESerajzok című kiállítását 2022. május 20-tól a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Házban! Kiállításmegnyitó május 20-án, pénteken 18 órakor, az eseményt Miklya Zsolt költő, az alkotó édesapja nyitja meg.

Részletek: ITT 

FILM

Szegedszombat – újabb állomás a közösségi filmprojektben

Folytatódik a Szegedszombat – 100 hangos film: Közösségi film és hangjáték című projekt, május 21-én a REÖK-palotában mutatják be a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium diákjai által készített filmet és hangjátékot. Schermann Márta rendező, Kállai Ákos színházpedagógus és Gimesi Dóra író biztosan nagyon izgulnak már, ahogy mindenki, többek között az a 150 szegedi lakos, aki az alkotófolyamatban részt vett.

Részletek: ITT 

VERS

Költőszeminárium Sirokai Mátyással

A Turbinában május 24-én, kedden 18 órától Sirokai Mátyás költő a Tilos az Á Könyvek szervezésében tart költőszemináriumot tizenéveseknek. Azokat várják, akiket érdekel a költészet, esetleg maguk is írnak verseket, szövegeket…

Részletek: ITT 

ZENE

Tesónap a járdaszigeten

Ezzel a címmel tartanak lemezbemutatót Gáti István megzenésített verseiből május 29-én és 30-án a Holdvilág Kamaraszínház szervezésében. Helyszín: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ. Játszik a Járdasziget zenekar, de fellép többek között maga a költő is. Mindenkit szeretettel várnak.

Jegyek: ITT 

SÉTA

A Pál utcai fiúk nyomában

Itt a jó idő, ideális egy városi sétára – a Pál utcai fiúk nyomában járhatsz, ha csatlakozol az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum által szervezett kalandos és hasznos sétára május 21-én, szombaton 15 órától. 

Részletek: ITT 

TÁBOR

Kortárs tábor

A Kortárs folyóirat augusztusi nyári táborába lehet jelentkezni, négy műhelybe: líraműhely (vezeti Tóbiás Krisztián), műfordító műhely (vezeti Jeney Zoltán), prózaműhely (vezeti Szilasi László) és kritikaműhely (vezeti Szekeres Nikoletta).

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó